Γεγονός καὶ Σχόλιο: Διαστημικό ταξίδι μετά θάνατον

Λόγω της μεγάλης ενημέρωσης που έχουμε σήμερα και με την οποία μαθαίνουμε για το τί γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο καθημερινώς βομβαρδιζόμαστε από πολλές ειδήσεις, ευχάριστες και δυσάρεστες, προκλητικές και συμβατές με την πραγματικότητα.

Μια τέτοια πληροφορία είναι ότι έχει προγραμματισθή διαστημικό ταξίδι μετά θάνατον για όσους δεν κατόρθωσαν να το πραγματοποιήσουν όσο ζούσαν. Πρόκειται για το ταξίδι του αποτεφρωθέντος σώματος ενός νεκρού ανθρώπου. Μια νέα τάση είναι αντί σωματικής ταφής η τέφρα του αποθανόντος να μεταφέρεται σε πολυετές ταξίδι γύρω από την γή, αφού τοποθετηθή μέσα σε διαστημόπλοιο, το οποίο περιφέρεται γύρω από την γή.

Δεν πρόκειται για είδηση επιστημονικής φαντασίας, αλλά για κάτι που ήδη έχει αρχίσει να πραγματοποιήται. Μας πληροφορούν ότι ήδη “η τέφρα 23 ατόμων από διάφορες κοινωνικές τάξεις... τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γή”.

Βεβαίως σε μια εποχή εμπορίου και ποικίλων εταιρειών, μια τέτοια κίνηση έχουν λανσάρει και την πραγματοποιούν διάφορες εταιρείες, που ανέλαβαν να καλύψουν την ματαιοδοξία των ανθρώπων. Μια Εταιρεία που ονομάζεται Space Servises Inc. και λειτουργεί περίπου ως γραφείο τουρισμού μετά θάνατον έχει αναλάβει και την όλη διοργάνωση αυτού του ταξιδιού με υψηλά ποσά. Με 995 δολάρια ένα γραμμάριο τέφρας “τοποθετείται σε κάψουλα μεγέθους όσο τέσσερα μικρά νομίσματα”. Βέβαια, όποιος επιθυμεί να ταξιδεύση η τέφρα του στο διάστημα σε μεγαλύτερη ποσότητα, τότε μπορεί να προσφέρη 4.300 δολάρια επί πλέον, ώστε μέσα σε ειδικό σωλινίσκο να τεθούν επτά γραμμάρια τέφρας (ΕλεύθεροςΤύπος 22-10-2004).

Η είδηση αυτή είναι προκλητική από μόνη της. Δεν ξέρει κανείς τί να σχολιάση. Το ανικανοποίητο της αθρώπινης ύπαρξης που δεν μπορεί να ικανοποιηθή όσο ζη ο άνθρωπος και θέλει να ικανοποιήται και μετά τον θάνατο; Την αντιφατικότητα του ανθρώπου που ενώ δεν πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής μετά τον θάνατο, επιμένει για ταξίδια της τέφρας του στον διάστημα; Την ανοησία του ανθρώπου να θεωρή ότι η τέφρα βλέπει και απολαμβάνει από το διάστημα την γη στην οποία έζησε προηγουμένως; Την αδιαφορία του ανθρώπου για την φτώχεια και την οικονομική δυσπραγία των συνανθρώπων του, αφού με την διάθεση τόσων χρημάτων θα τους παρηγορούσε, ενώ εκείνος επιμένει να δαπανά τόσα χρήματα για ανούσια διαστημικά ταξίδια; Την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεχάση τον πόνο του, την ανούσια ανυπαρξία του και την μοναξιά του με διαρκείς εκδρομές, ακόμη και μετά θάνατο; Την εκμετάλλευση της ματαιοδοξίας των ανθρώπων από διάφορες τέτοιες Εταιρείες;

Θα μπορούσε κανείς να θέση και άλλα ερωτήματα. Το βέβαιο είναι ότι μετά τον θάνατο του ανθρώπου η ψυχή του δέχεται μια πρώτη κρίση και προγεύεται την Βασιλεία του Θεού, ή προγεύεται την Κόλαση. Το σώμα του ανθρώπου με τον θάνατο αναλύεται στα στοιχεία από τα οποία έχει δημιουργηθή και αναμένει και αυτό την ανάσταση των νεκρών, για να ζήση αυτό που επέλεξε από αυτήν την ζωή. Και το καλύτερο ταξίδι του ανθρώπου δεν είναι το ταξίδι της τέφρας του γύρω από την γή, αλλά η πορεία του προς την κοινωνία των αγίων, στον αληθινό ήλιο της δικαιοσύνης, στον άκτιστο ναό, όπου κατοικεί ο Τριαδικός Θεός.

Δεν με απασχολεί τόσο ο θάνατος όσο τα μετά τον θάνατο. Και αυτό αντιμετωπίζεται από αυτήν την ζωή. Η Εκκλησία δεν δίδει εισιτήρια για τον Παράδεισο, όπως έλεγε ο αείμνηστος π. Ιωάννης Ρωμανίδης, αλλά θεραπεύει τον άνθρωπο, ώστε η συνάντηση με τον Θεό, τον ήλιο της δικαιοσύνης, να είναι Παράδεισος και όχι Κόλαση. Αν από την εδώ ζωή μας δεν αισθανθούμε την εσωτερική υπαρξιακή πληρότητα, μη την περιμένουμε μετά θάνατον, με τουρισμό ποικίλης μορφής και παντός είδους. Η ζωή δεν είναι τουρισμός που θα τον ικανοποιή κάποια μεγάλη Εταιρεία, αλλά είναι κάτι σοβαρότερο. Και κανείς δεν μπορεί να παίζη με την αιωνιότητα.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1952

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance