Μανόλη Δρεττάκη: “Ημέρες των Αποδήμων”

Σε όσες Ιερές Μητροπόλεις υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Μανόλη Δρεττάκη, πρ. Αντιπροέδρου Βουλής και Υπουργού, Καθηγητή της ΑΣΟΕΕ

(δημοσιεύθηκε στην “Χριστιανική”, στις 9-9-2004)

Στο τεύχος 101 (Ιουλίου-Αυγούστου 2004) της μηνιαίας έκδοσης “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου διαβάζουμε:

“Η Ι. Μητρόπολή μας έχει καθιερώσει την "Κυριακή των Αποδήμων", δηλαδή... … …”.

Είναι γνωστό ότι η μισή Ελλάδα βρίσκεται διασκορπισμένη σε όλη την υφήλιο. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία να μην υπάρχουν Έλληνες. Είναι επίσης γνωστό ότι τα διαδοχικά μεταναστευτικά ρεύματα από τη χώρα μας, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, δημιούργησαν μεγάλες ελληνικές κοινότητες μεταναστών στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Γερμανία. Μικρότερες ελληνικές κοινότητες μεταναστών υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής. Αυτόν τον Απόδημο Ελληνισμό η Ελληνική Πολιτεία μέχρι πριν λίγες δεκαετίες τον γνώριζε μόνο ως πηγή μεταναστευτικών εμβασμάτων. Μόνο τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια και ιδιαίτερα από τα μέσα της περιόδου αυτής έγιναν κάποια δειλά βήματα για την προσέγγιση των αποδήμων, χωρίς όμως να έχη δημιουργηθή αυτό που χρειαζόταν η χώρα, δηλαδή ένα Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού.

Στο χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ είναι γνωστός ο κεντρικός ρόλος που παίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στις ελληνικές κοινότητες όλων των χωρών του εξωτερικού, δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει μια συγκροτημένη προσπάθεια αξιοποίησης του ρόλου αυτού της Ορθοδοξίας για την ανάπτυξη δεσμών με τις κοινότητες αυτές. Η πρωτοβουλία επομένως της Ι. Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου να αφιερώνη μια Κυριακή του καλοκαιριού στους αποδήμους είναι πραγματικά πρωτοποριακή και αξίζει να την μιμηθούν οι Ιερές εκείνες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στις περιοχές των οποίων έρχονται κάθε χρόνο Έλληνες μετανάστες με τις οικογένειές τους για να περάσουν τις διακοπές τους.

Η οργάνωση της “Ημέρας των Αποδήμων” μπορεί να αρχίση πιλοτικά σε ορισμένες από τις Ιερές Μητροπόλεις που προαναφέρθηκαν, στις οποίες υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή, για να έρθουν σε επαφή με ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού στις οποίες ζουν οικογένειες Ελλήνων που έρχονται για διακοπές στις περιοχές τους. Η εμπειρία που έχει αποκτηθή από την Ι. Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στην οργάνωση της “Κυριακής των Αποδήμων” θα τους είναι πολύτιμη.

Μετά από την πιλοτική αυτή οργάνωση της “Ημέρας των Αποδήμων” και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, η οργάνωση τέτοιων “Ημερών των Αποδήμων” μπορεί να επεκταθή σε όλες εκείνες τις Ιερές Μητροπόλεις, στις οποίες υπάρχουν οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Με την οργάνωση της “Ημέρας των Αποδήμων” οι Ιερές Μητροπόλεις θα συμβάλουν στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στις ίδιες και στις ενορίες των ελληνικών κοινοτήτων των χωρών του εξωτερικού καί, φυσικά, στην ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων μεταναστών και των οικογενειών τους με τους τόπους καταγωγής τους ή καταγωγής των γονέων τους.

Η “Ημέρα των Αποδήμων” μπορεί να είναι η αρχή μιας ευρύτερης συστηματικής και καλά οργανωμένης προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος να συμβάλη στο να συνδεθή περισσότερο ο Απόδημος Ελληνισμός με την Πατρίδα.

 

  • Προβολές: 1852

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance