Εγκόλπιο Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως του 2005

Πρόλογος

Η Ιερά Μητρόπολή μας με αίσθημα ευθύνης και αγάπης αφιερώνει το Εορτολόγιο-Ατζέντα του 2005 στους αποδήμους αδελφούς μας που έζησαν και ζουν κυρίως στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και σε όλα τα μέρη της γής. Γράφουμε “κυρίως στην Αμερική”, γιατί ο μεγαλύτερος πληθυσμός μετακινήσεως από την περιοχή μας έγινε προς τον νέο Κόσμο - την Αμερική.

Και άλλη φορά έχω ασχοληθή με τους Ομογενείς αδελφούς μας, κυρίως σε κείμενα τα οποία γράφηκαν στην Εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως από διάφορες αιτίες και αφορμές, καθώς επίσης αφιερώσαμε το Ημερολόγιο του έτους 2002 στους Ευεργέτας και Δωρητάς της Ναυπάκτου και της ευρύτερης περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ναυπάκτιοι που έζησαν και δημιουργήθηκαν επαγγελματικά και οικονομικά στην Αμερική. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο μεγαλύτερος ευεργέτης της πόλεως, ο αείμνηστος Δημήτριος Παπαχαραλάμπους, του οποίου η πλούσια αγάπη του για τον τόπο είναι διάχυτη σε όλη την Ναύπακτο, αφού τα έργα του στολίζουν την πόλη και την περιοχή, όπως την Δημόσια Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη, την Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, το Ίδρυμα Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, το Δημοτικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο, την Δημοτική Παπαχαραλάμπειο Φιλαρμονική Μουσική.

Ο αείμνηστος Γέροντάς μου Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρός Καλλίνικος, καταγόμενος από τον Πλάτανο Ναυπακτίας και γεννημένος στα Σιταράλωνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, χαιρετώντας κάποιον νέο που πήγαινε στην Αμερική να σπουδάση του είπε: “Σού εύχομαι καλό ταξίδι, καλή επιτυχία στις σπουδές σου, καθώς επίσης σού εύχομαι να είσαι αλλοίθωρος”. Όταν εκείνος το ρώτησε τί σημαίνει να είναι αλλοίθωρος, ο αείμνηστος του απάντησε: “Όπως ο αλλοίθωρος με το ένα του μάτι κοιτάει ευθεία και το άλλο στην άλλη κατεύθυνση, έτσι και εσύ με το ένα μάτι σου να επιμελήσαι την πρόοδό σου και την επιστήμη σου στην Αμερική και με το άλλο μάτι σου να βλέπης στην Ελλάδα”.

Αυτό ακριβώς τήρησαν όλοι οι απόδημοι αδελφοί μας Ναυπάκτιοι, οι οποίοι έφυγαν από την περιοχή μας για την Αμερική με δύσκολες συνθήκες. Στα κείμενα τα οποία δημοσιεύονται στο Ημερολόγιο αυτό, φαίνονται όλες οι τραγικές συνθήκες που συνδέονται με την αναχώρηση από τον τόπο τους και την άφιξή τους στην Αμερική. Οι ίδιοι διηγούνται τον πόνο του χωρισμού των αγαπημένων τους προσώπων, των γονέων τους, πολλές φορές των συζύγων και των παιδιών τους, διηγούνται τις δυσκολίες του ταξιδιού τους, την αγωνία τους να τους δεχθούν στον Νέο Κόσμο, αλλά και τον πόνο τους για να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες εργασίας και ζωής.

Επίσης, διηγούνται το πώς δεν ξέχασαν την πατρίδα τους. Η ορεινή Ναυπακτία, η οποία είναι ένας όγκος υψηλών βουνών με βαθειές χαράδρες δέχθηκε την αγάπη τους και το αποτέλεσμα των ιδρώτων τους. Έκτισαν νέους Ναούς και κατασκεύασαν παλαιούς, κατασκεύασαν τα σπίτια τους, τις πλατείες, δημιούργησαν δρόμους, ανοικοδόμησαν ιδρύματα, κατεσκεύασαν υδρευτικά συστήματα κλπ. Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν συνεχώς να προσφέρουν και να δημιουργούν.

Με πολλή συγκίνηση ενθυμούμαι το ότι κατά τις περιοδείες μου τους καλοκαιρινούς μήνες στην ορεινή Ναυπακτία συναντώ ομογενείς μας αδελφούς μας, οι οποίοι έρχονται στα χωριά τους, όχι μόνο για να ξεκουρασθούν, αλλά για να συμμετάσχουν στο πανηγύρι του χωριού τους, να επιτελέσουν το μνημόσυνο των συγγενών τους, να επιμεληθούν το κοιμητήριο του χωριού κλπ. Έχω υπ' όψη μου έναν διαπρεπή επιστήμονα, ο οποίος έρχεται με το αεροπλάνο από την Αμερική στην Ελλάδα για να λειτουργηθή την ημέρα της πανηγύρεως του Ιερού Ναού και την επομένη ημέρα να επιστρέψη πάλι στην Αμερική με αεροπλάνο.

Η Ναυπακτιακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης φέτος συμπλήρωσε εκατό χρόνια λειτουργίας της από την ίδρυσή της, και είχε πλούσιο και αποδοτικό έργο και έτσι φέτος εορτάσαμε πανηγυρικά και λαμπρά στην Ναύπακτο αυτό το γεγονός, με θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, με αρτοκλασία υπέρ υγείας των αποδήμων αδελφών μας, με προσευχή για τους αειμνήστους αδελφούς μας που εκοιμήθηκαν στα “ξένα”, με επίσημο γεύμα. Κατά την διάρκεια του γεύματος αντηλλάγησαν πολλές προσφωνήσεις και αναμνηστικά δώρα, οι ίδιοι δε ετίμησαν με αναμνηστικά διπλώματα τον Μητροπολίτη, τον Νομάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής.

Είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω ότι οι ευεργεσίες και η αγάπη των αποδήμων αδελφών μας συνεχίζονται. Θα πρέπει να μνημονεύσω ιδιαιτέρως τον αγαπητό μας κ. Ιωάννη Ξύκη, ο οποίος διέθεσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και ανοικοδομείται στην Ναύπακτο Ίδρυμα που έλαβε το όνομά του και το οποίο θα φιλοξενήση και θα περιποιηθή γέροντας και γερόντισσες, οι οποίοι θα βρίσκουν σ' αυτό την αγάπη και την στοργή στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Θα ήθελα να εκφράσω και πάλι δημοσίως την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Ιωάννη Ξύκη για την αγάπη, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που τρέφει προς το πρόσωπό μου.

Αλλά αυτή η αγάπη και ο σεβασμός προς το πρόσωπό μου εκφράζεται ποικιλοτρόπως από όλους τους ομογενείς αδελφούς μας Ναυπακτίους, όπως το έχω διαπιστώσει και κατά την συνάντησή μας στην Αμερική, ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια του δείπνου, το οποίο ετοίμασαν εκεί για την ελαχιστότητά μου. Διεπίστωσα δε εκεί το ότι η αγάπη τους εκδηλώθηκε δυναμικά.

Εκφράζω και πάλι την χαρά μου για την ύπαρξη αυτής της δυναμικής παρουσίας των Ναυπακτίων Ομογενών και της Ναυπακτιακής Αδελφότητος στην Αμερική, αλλά και την ύπαρξη των αδελφών μας σε όλα τα μέρη της γής, και προσεύχομαι στον Θεό να τους δίδη δύναμη, ζωντάνια και να τους ευλογή πλούσια στα έργα τους. Επίσης, παρακαλώ θερμά τον Θεό να αναπαύση τις ψυχές των αοιδίμων Ναυπακτίων που κοιμήθηκαν στα “ξένα”.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 1914

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance