Χαιρετισμός στους Ολυμπιονίκες κατά την τιμητική εκδήλωση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Όπως είχαμε υποσχεθή, δημοσιεύουμε σήμερα τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Εκκλησίας μας, προς τους Ολυμπιονίκες, κατά την απονομή του διπλώματος και των διασήμων του παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Αίθουσα Τελετών του Συνοδικού Μεγάρου.

*

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,

κ. Υφυπουργέ, κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,

κ. Αρχηγέ της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδος, Αγαπητοί Ολυμπιονίκες, Αγαπητοί Προπονητές και λοιποί παράγοντες,

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεφάσισε να τιμήση τους Ολυμπιονίκες, όχι μόνον αυτούς που έλαβαν τα πρώτα τρία μετάλλια, αλλά και εκείνους που κατέλαβαν τιμητική σειρά, ήτοι τους πρώτους οκτώ για κάθε άθλημα. Και αυτό γιατί όλοι αυτοί, ιδιαιτέρως βέβαια όσοι ανέβηκαν στο βάθρο και μάλιστα όσοι έγιναν αιτία να ακουσθή ο εθνικός μας ύμνος μας παγκοσμίως, μας προξένησαν μεγάλη χαρά.

Σάς υποδεχόμαστε, λοιπόν, σήμερα στην μεγάλη Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εδώ που συνεδριάζει και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μεγάλη χαρά, σάς συγχαίρουμε για τις επιτυχίες σας, στο ιδιαίτερο άθλημα στο οποίο επιδίδεσθε, προσευχόμαστε για την διαρκή πρόοδό σας και για άλλες επιτυχίες, καθώς επίσης συγχαίρουμε τους Προπονητές σας, τους Συλλόγους σας, και τους συγγενείς σας, γιατί σάς συμπαρίστανται και σάς βοηθούν σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλετε. Επίσης, σάς συγχαίρουμε για τις ωραίες και γεμάτες πίστη εκδηλώσεις σας, προ και μετά τις επιτυχίες σας, αλλά και τις δηλώσεις που κάνατε πολλοί από σάς, όπως για παράδειγμα ο Δημοσθένης Ταμπάκος που αφιέρωσε το μετάλλιο πρώτα στον Θεό, η Φανή Χαλκιά κ.ά., που διακρίνονται από την πίστη σας στις παραδόσεις αυτού του τόπου.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω εισαγωγικά είναι ότι η σημερινή εκδήλωση με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος θα σάς βραβεύση δεν είναι μια τυπική εκδήλωση που δείχνει το εποχιακό ενδιαφέρον της Εκκλησίας πάνω στο θέμα αυτό, ούτε είναι μια εκδήλωση σειρμού, όπως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, αλλά είναι έκφραση του ενδιαφέροντος της Εκκλησίας για τον αθλητισμό και της αγάπης της για σάς, για τους κόπους που καταβάλατε και τις επιτυχίες που καταφέρατε.

Συγκεκριμένα οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση είναι οι ακόλουθοι:

1. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία τιμούμε τον όλο άνθρωπο που αποτελείται από ψυχή και σώμα. Δεν νοείται ψυχή χωρίς σώμα, ούτε σώμα χωρίς ψυχή. Έτσι με την ασκητική και την μυστηριακή ζωή την οποία έχουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία φροντίζουμε για την ευεξία του σώματος και της ψυχής.

Ο άγιος Νεκτάριος έγραψε ένα ωραίο κείμενο με τίτλο “περί γυμναστικής”, το οποίο εξεφώνησε σε εγκαίνια ενός Γυμναστηρίου στα οποία παρευρέθηκε. Στο κείμενο αυτό τονίζει την αξία της συμμέτρου γυμναστικής και αθλήσεως του σώματος, καθώς επίσης τονίζει ότι όλοι οι φορείς της κοινωνίας μας θα πρέπη να ενισχύσουν τους αθλητικούς συλλόγους, για την καλλιέργεια τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος.

Βασικές σκέψεις του αγίου Νεκταρίου είναι ότι το ενιαίο πρόσωπο του ανθρώπου αποτελείται από ψυχή και σώμα και επομένως και τα δύο πρέπει να καλλιεργούνται για την ενίσχυση αμφοτέρων. Η φθορά του σώματος έχει συνέπειες στην ψυχή και η φθορά της ψυχής έχει συνέπειες και στο σώμα. Στην συνέχεια παρουσιάζει τον σκοπό της γυμναστικής που δεν είναι η επίτευξη της αθλητικής ρώμης, ούτε η ακατάβλητη και αδάμαστη δύναμη των μυώνων, αλλά η ενίσχυση των σωματικών δυνάμεων για την πρόθυμη ικανοποίηση των απαιτήσεων του πνεύματος και την εκπλήρωση των επιβεβλημένων καθηκόντων. Με άλλα λόγια η γυμναστική αποβλέπει στην δημιουργία αρμονικών προσωπικοτήτων. Μέσα στα πλαίσια αυτά υπογραμμίζει την ευεργετική παρουσία των Συλλόγων και βεβαίως προτείνει την ενίσχυσή τους προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους να αναδείξουν “καλούς καγαθούς άνδρας”.

Γενικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία δίνουμε μεγάλη σημασία στον όλον άνθρωπο, που αποτελείται από ψυχή και σώμα. Ούτε παραθεωρείται η ψυχή, αλλά ούτε παραμελείται και το σώμα. Παρατηρούμε ότι όχι μόνον στην εποχή μας, αλλά και σε κάθε εποχή, υπάρχουν δύο δυνατές στάσεις, τις οποίες μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι απέναντι στο σώμα. Η μία είναι η σωματολατρία, δηλαδή η υπερβολική αγάπη προς το σώμα, και η άλλη είναι ο μανιχαϊσμός, δηλαδή η απόρριψη του σώματος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται ότι το σώμα είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος, το οποίο μαζί με την ψυχή συγκροτεί τον ενιαίο άνθρωπο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ούτε ειδωλοποιείται το σώμα, ούτε αποβάλλεται ως κακό.

2. Η Εκκλησία της Ελλάδος από την ημέρα της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 συγκρότησε ειδική Συνοδική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα αυτό.

Έχω την εξαιρετική τιμή να είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, στην οποία συγκαταλέγονται εκλεκτά μέλη της κοινωνίας μας, Κληρικοί και λαϊκοί, μεταξύ των οποίων, εκτός από τους Κληρικούς, είναι ο κ. Μανώλης Μαυρομάτης, αθλητικός συντάκτης και τώρα Ευρωβουλευτής, ο κ. Αναστάσιος Σταλίκας, που τον γνωρίζετε, ο κ. Σταύρος Μακαρίου κλπ. και συζητούσαμε διεξοδικά αφ' ενός μεν για τον τρόπο σχέσης της Εκκλησίας με τον αθλητισμό, αφ' ετέρου δε για την βοήθεια την οποία θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην καλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πράγματι η Αρχιεπισκοπή και πολλές κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, έχουν αναπτύξει πολλά προγράμματα αθλητικά, διοργανώνουν πρωταθλήματα, καλλιεργούν τον αθλητισμό στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, συνδέονται με τους αθλητικούς Συλλόγους, τους οποίους βοηθούν ποικιλοτρόποως στο έργο τους. Προσωπικά έχω συνεργασθή με έναν τέτοιο Σύλλογο, και ήμουν από τους συντελεστές της δημιουργίας του, όταν υπηρετούσα ως Ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης. Γυμναστές που εξομολογούντο σε μένα ησχολούντο με την άθληση των παιδιών και εγώ ως Πνευματικός βοηθούσα τους αθλητές στις προσπάθειές τους. Πολλοί από τους αθλητές ανεδείχθησαν πρωταθλητές σε εθνικούς και σε διεθνείς αγώνες.

Η Επιτροπή μας διοργάνωσε δύο Συνέδρια με μεγάλη επιτυχία.

Το πρώτο Συνέδριο έγινε στο Καβούρι τον Μάϊον του 2000 με θέμα “Εκκλησία και Αθλητισμός με όραμα την Γ χιλιετίαν”, και με επιμέρους θέματα: –“Εκκλησία και αθλητισμός” από τον ομιλούντα, –“Ιστορική Επισκόπησις των Ολυμπιακών Αγώνων” από τον Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Μεταλληνό Καθηγητή Πανεπιστημίου, –“Η έννοια του Ολυμπισμού σήμερον”, από τον αείμνηστο Ιωάννη Κοΐνη ιατρό και Βαλκανιονίκη, –“Η ψυχολογία των Γηπέδων”, από τον κ. Αντώνιο Αντωνιάδη Πρόεδρο του Σωματείου αμειβομένων ποδοσφαιριστών, και –“Η συμμετοχή της Εκκλησίας εις τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 2004”, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.

Το δεύτερο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 στην Ιερά Μονή Πεντέλης με θέμα “Αθλητική και πνευματική άσκηση· το σώμα στον Αθλητισμό και στην ορθόδοξη πνευματικότητα”, και αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα: –Εισαγωγική ομιλία από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, –“Το σώμα στην Ορθόδοξη Θεολογία”, από τον ομιλούντα, –“Σωματική και πνευματική άθληση”, από τον προπονητή καλαθοσφαίρισης κ. Γιάννη Ιωαννίδη, –“Αθλητισμός ή Πρωταθλητισμός”, από τον ερευνητή κλινικό-αθλητικό ψυχολόγο Αναστάσιο Σταλίκα, –“Η θεολογική βάση του εύ αγωνίζεσθαι”, από τον Πρωτ. π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μάλιστα, ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης ζήτησε από την Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά είπε, “νά αγκαλιάση και να ενισχύση τον δύσκολο αυτό άθλο, στον οποίο επιδοθήκαμε και τον οποίο χρόνια διακονούμε. Δώστε μας τα φώτα και τα φόντα εκείνα που χρειάζονται για να καλύψουμε τα πνευματικά κενά του σημερινού ελληνικού αθλητισμού. Δώστε μας τα κατάλληλα εργαλεία και τις πνευματικές προϋποθέσεις, για να καλύψουμε τις τρύπες που αφήνει σήμερα πίσω του ο παγκόσμιος επαγγελματικός αθλητισμός. Καλύψτε με την πνευματική σας πείρα και την ορθόδοξη θεολογία την σημερινή μονομερή σωματική γυμνασία με την πνευματικότητα που της χρειάζεται”.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων με τον δικό μου συντονισμό είχαμε συζήτηση “στρογγυλής τραπέζης” με τους Ολυμπιονίκες Νίκο Κακλαμανάκη, Βαλέριο Λεωνίδη, και τον προπονητή Βασίλειο Κοκκόλη με θέμα: “Τί θα ζητούσε ή τί θα συζητούσε ένας αθλητής με έναν Ποιμένα μια εβδομάδα πριν από τους αγώνες”. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ότι δηλαδή ο ίδιος προσεύχεται πριν τους αγώνες και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πνευματικό αγώνα που έκανε να αφεθεί στο θέλημα του Θεού, ο Βαλέριος Λεωνίδης μίλησε για την σχέση του με τον Χριστό, που τον βοηθά να ξεπερνά τις δυσκολίες, και ο προπονητής Βασίλης Κοκκόλης δήλωσε ότι από τη μακρά προπονητική του εμπειρία γνωρίζει πώς όλοι οι αθλητές προσεύχονται και ζητούν την βοήθεια του Θεού όταν αγωνίζονται.

3. Η Εκκλησία βοήθησε και στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η βοήθεια βεβαίως της Εκκλησίας επικεντρώθηκε στον ποιμαντικό τομέα, χωρίς να αναμειχθή ή εμπλακή σε άλλα οργανωτικά και διοικητικά θέματα.

Όπως γνωρίζετε, πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος τέλεσε ειδική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για τους αθλητάς των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, στην οποία παρευρέθηκαν αθλητές και παράγοντες του αθλητισμού και απηύθυνε ειδική δέηση στον Θεό για την βοήθεια των αθλητών μας.

Η Επιτροπή μας συγκρότησε και την ομάδα εθελοντών Ιερέων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις πλησιόχωρες Μητροπόλεις, οι οποίοι εργάσθηκαν πολύ καλά στο Ολυμπιακό χωριό και κάλυψαν τις θρησκευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων αθλητών που προέρχονταν από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κόσμου. Την όλη διοργάνωση ανέλαβε η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου και τον συντονισμό έκανε ο Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Αρχιμ. π. Παύλος Ιωάννου. Στο θέμα αυτό όλοι οι Ιερείς έχουν να αναφέρουν συγκινητικότατες σκηνές. Πολλοί αθλητές ζητούσαν την βοήθεια της Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε πολλούς δημοσιογράφους, οι οποίοι δημοσίευσαν θετικά σχόλια για την εργασία των Κληρικών μας στον τομέα αυτόν.

Ο Μακαριώτατος με άλλους εκκλησιαστικούς παράγοντες επισκέφθηκε το Ολυμπιακό χωριό, το θρησκευτικό Κέντρο και το Κέντρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής και έδωσε κουράγιο στους αθλητές μας, αλλά και σε όσους εργάζονταν στον τομέα αυτόν.

Ταυτοχρόνως, τόσο ο ομιλών όσο και άλλοι, δώσαμε κατά την διάρκεια των αγώνων συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής ενημερώσεως γύρω από τον αθλητισμό για θέματα που προέκυπταν, καθώς επίσης παρουσιάζαμε τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να βοηθήση στον σκοπό αυτόν, καθώς επίσης σάς υποστηρίξαμε. Προσωπικά ο ομιλών, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. καυτηρίασε την υποκρισία μερικών που βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν εναντίον των αθλητών μας, από μερικά μεμονωμένα και επιλεκτικά γεγονότα, πλήττοντας την αξιοπρέπεια του προσώπου των αθλητών, χάρη της ακροαματικότητος και της θεαματικότητος, ενώ όφειλαν να γνωρίζουν τί επικρατεί στον χώρο αυτόν διεθνώς, για το οποίο την περισσότερη ευθύνη έχουν εκείνοι που έθεσαν την αρχή του sitius, actius, fortius, δηλαδή γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα, καθώς επίσης και τον θεσμό των “γιγαντισμού” με το σύνθημα “όλα τα έθνη, όλα τα σπόρ”. Την τελευταία ευθύνη έχουν οι αθλητές. Φταίει το όλο σύστημα.

4. Πέρα από όλα όσα αναφέρθησαν, η σημερινή συνάντηση αφορά περισσότερο εσάς και γι' αυτό η παρουσία σας είναι ο βασικός λόγος της τιμητικής αυτής εκδηλώσεως. Εσείς αγωνισθήκατε εντατικά, κερδίσατε με την δυνατή θέληση και την μεγάλη σας επιθυμία και κατακτήσατε τις καρδιές μας.

Είσθε αξιέπαινοι για τον αγώνα που κάνετε. Ο αθλητισμός βοηθά στην αυτοπειθαρχία, την ωριμότητα, την συνεργασία, την ανάγκη προπονητού, την αίσθηση της αξίας του χρόνου. Όλα αυτά είναι άξια ιδιαιτέρας προσοχής. Επίσης έχετε μάθει στην ανάγκη της λεγομένης “νοεράς προπόνησης” και της αυτοσυγκέντρωσης που είναι τόσο απαραίτητη για την ζωή. Ιδιαιτέρως πρέπει να σάς συγχαρούμε για την θέληση και την αγωνιστικότητα που έχετε. Όλοι σάς χειροκρότησαν για τις επιτυχίες σας, αλλά ίσως αγνοούν ότι αυτές οι επιτυχίες δεν ήλθαν τυχαία, αφού ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αγωνιστικότητάς σας και της θελήσεώς σας. Ένας αθλητής για να επιτύχη τον στόχο του χρειάζεται να υποβληθή σε πολλές στερήσεις, να προπονήται 8-10 ώρες την ημέρα, να βαδίζη και να τρέχη κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα, να ζη μοναχικά και μερικές φορές απόκοσμα.

Και μαζί με την αγάπη μας και τα συγχαρητήριά μας σάς συνιστούμε να κρατήσετε τις ισορροπίες στην ζωή σας. Ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητος Αριστοτέλης, έγραφε: “τά τε υπερβάλλοντα γυμνάσια και τα ελλείποντα φθείρει την ψυχήν· σώζεται δε η σωφροσύνη υπό της μεσότητος”. Επομένως, δεν χρειάζεται ούτε υπερβολή στην άθληση, ούτε έλλειψη, αλλά μεσότητα. Αυτήν την μεσότητα θα σάς βοηθήση και η Εκκλησία να αποκτήσετε, με τους καταλλήλους πνευματικούς της ποιμένας, τους πνευματικούς προπονητές.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σάς τιμά ιδιαίτερα σήμερα με την υψηλή τιμητική διάκριση την οποία αποδίδει σε εξέχοντα πρόσωπα και την οποία θα σάς επιδώση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

Και πάλι σάς συγχαίρουμε για την επιτυχία σας, και ευχόμαστε να έχετε και άλλες παρόμοιες ή υψηλότερες επιτυχίες, προ παντός όμως να προοδεύσετε στην προσωπική σας ζωή. Με την επιτυχία σας αυτή γίνατε πρότυπα στους νέους μας και ευχόμαστε να συνεχίσετε να είσθε πρότυπα σ' αυτούς, αλλά κυρίως να έχετε νόημα ζωής και να αποδειχθήτε Ολυμπιονίκες – πρωταθλητές στον στίβο της προσωπικής σας ζωής, στην αγάπη, όπου παρατηρούνται μεγάλες αποτυχίες, στην ελευθερία, στο επάγγελμα, στην οικογενειακή ζωή, γενικά στην καλωσύνη και την αρετή.

Ευχαριστώ.–

  • Προβολές: 1614

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance