Κύριο θἐμα: Κρίση και κρίσεις - Η Εκκλησία στο αρνητικό επίκεντρο της επικαιρότητος

Αυτό τον καιρό η Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση, για την οποία έχουν εκδοθή και σχετικές αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (βλ. και σελ. 15). Ωστόσο, παρατηρείται μια μεγάλη εξέλιξη στο θέμα αυτό και τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και δεν γνωρίζουμε ποιά νέα στοιχεία θα υπάρξουν ή ποιά από τα ήδη δημοσιοποιημένα θα έχουν αντέξει στην βάσανο της αλήθειας, όταν κυκλοφορήση το παρόν τεύχος της Εφημερίδας μας.

Χωρίς να σχολιάσουμε περαιτέρω τα γεγονότα, στο παρόν φύλλο δημοσιεύουμε την παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου στην έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας, καθώς και μερικά κείμενα που συνέγραψε και δημοσιεύθηκαν σε διάφορες Εφημερίδες σχετικά με τα θέματα αυτά. Πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας θα οικοδομηθούν στην αλήθεια και θα στηριχθούν στην πίστη τους.

Η περίοδος αυτή της κρίσεως, είναι κυρίως περίοδος προσευχής προς τον δομήτορα της Εκκλησίας, αφ' ενός μεν για να ενισχύη τα Συνοδικά Όργανα να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, αφ' ετέρου δε να στηρίζη τις καρδιές των Χριστιανών, οι οποίοι σκανδαλίζονται ποικιλοτρόπως για τα όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ.–

Η θεολογία πρέπει να γίνη κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής

Είναι σημαντικό να μάθουμε να θεολογούμε, γιατί η δεκαετής πείρα μου στα Συνοδικά όργανα με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς απουσιάζει η ορθόδοξη θεολογία από την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων στις Συνεδριάσεις της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα από νομικής, ιστορικής, διαχειριστικής, επικοινωνιακής προοπτικής και όχι από καθαρά θεολογικής προοπτικής. Αφήσαμε την θεολογία στους Καθηγητάς των Θεολογικών Σχολών και εμείς ασχολούμαστε με ηθικολογικά και διαχειριστικά πράγματα. Και γι' αυτό κακώς μερικοί κάνουν λόγο για “ποιμαίνουσα” και “θεολογούσα” Εκκλησία. Έτσι ισχύει ο λόγος του Μεγάλου Βασιλείου: “τεχνολογούσι και ου θεολογούσι”.

Ο όρος “αυτοκάθαρση”

… Η αυτοκάθαρση στους ανθρώπινους Οργανισμούς είναι η αποβολή των επιόρκων από το σώμα τους, ενώ η αυτοκάθαρση στην Εκκλησία είναι η διαρκής μετάνοια Κληρικών και λαϊκών, αλλά και η ποιμαντική την οποία πρέπει να εξασκούμε, με την θεραπευτική μέθοδο της Εκκλησίας, για να καθαρίζονται τα μέλη της Εκκλησίας από τα πάθη. Η ποιμαντική που ασκεί η Εκκλησία δεν είναι ηθικολογική, ούτε πρέπει να αποβλέπη στην δημιουργία οπαδών, αλλά αποβλέπει στην μεταμόρφωση των ψυχικών δυνάμεων των ανθρώπων. Μερικές φορές όμως η Εκκλησία λαμβάνει και αυστηρά μέτρα για να θεραπεύση τα ασθενή μέλη της, όπως προβλέπουν οι ιεροί Κανόνες.

Όταν τηρούνται από όλους μας οι ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας και προσέχουμε τις χειροτονίες που κάνουμε, ιδιαιτέρως σε αγάμους Κληρικούς, τότε γίνεται ουσιαστική αυτοκάθαρση, κατά θετικό τρόπο.

(Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, βλ. και σελ. 8-9)

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1908

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance