Εἰδήσεις Φεβρουαρίου 2005

Στον Άγιο Βλάσιο

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας, και μέσα στο χειμωνιάτικο, χιονισμένο και παγωμένο ορεινό τοπίο, εόρτασε το ομώνυμο χωριό του Δήμου Παρακαμπυλίων, το οποίο έχει δώσει και το δεύτερο συνθετικό στον τίτλο της Μητροπόλεώς μας, ο Άγιος Βλάσιος.

Το πρωΐ τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, μεταξύ των οποίων ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγίου Βλασίου π. Κωνσταντίνος Μάλαινος, ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης κ.ά., που ήλθαν και για να πανηγυρίσουν αλλά και να συμμετάσχουν στην χειροτονία του π. Νεκταρίου σε Πρεσβύτερο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του κατά την χειροτονία αναφέρθηκε στα σκάνδαλα που ταράσσουν την Εκκλησία μας, στα αίτια που τα δημιουργούν και στον τρόπο αντιμετωπίσεώς του και κατέληξε με τις ανάλογες παροτρύνσεις προς τον νέο Πρεσβύτερο και προς τον λαό.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος μίλησε και στο τέλος της θείας Λειτουργίας αναφερόμενος στα τρέχοντα γεγονότα, προκειμένου να στηρίξη τους ακροατάς στην πίστη.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο π. Κωνσταντίνος και η Πρεσβυτέρα του κ. Βασιλική προσέφεραν κέρασμα στο σπίτι τους για όλο τον κόσμο και εν συνεχεία γεύμα σε εστιατόριο του χωριού επίσης για όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερη νότα έδωσε σε όλη την πανήγυρη ο Ιεροψάλτης Χρήστος Σερέτης, ο οποίος και έψαλε μαζί με τον κ. Λουκά Σκιαδά πολύ κατανυκτικά μέσα στον Ιερό Ναό, αλλά και κατά την διάρκεια του γεύματος συγκίνησε και ευχαρίστησε όλους τους συνδαιτημόνες με το βιολί του και την φωνή του, τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια με ιδιαίτερη τέχνη και πάθος.

Στο τέλος, ο π. Κωνσταντίνος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς, τις Αρχές του τόπου και όσους συμμετείχαν και κοπίασαν για την γιορτή. Και ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την συμμετοχή του στο πανηγύρι του Αγίου Βλασίου, υπογράμμισε την ζεστή και κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικράτησε και τόνισε ότι όλη αυτή η ζωή της Εκκλησίας, της παραδόσεως αποτελεί ισχυρό ανοσιοποιητικό στοιχείο στον οργανισμό του λαού μας που τον ενδυναμώνει στις δυσκολίες.–

Τιμητική εκδήλωση για τον πρ. Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη

Το διήμερο 22-23 Ιανουαρίου ε.έ. πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για τον πρ. Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη.

Το Σάββατο το απόγευμα έγινε η παρουσίαση του χαριστηρίου τόμου προς τιμή του Γέροντος Μητροπολίτου στην Αίθουσα της πόλεως “Αριστοτέλης”.

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και λοιπών φορέων. Έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση του Τόμου από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, τον Αιδ. Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Μεταλληνό, τον Οσιολ. Μοναχό π. Μωϋσή Αγιορείτη και τον κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση από την χορωδία Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος.

Η Αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από Κληρικούς και λαϊκούς, εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών (παρίστατο και ο αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Νικόλαος Ντούβας), φορέων κλπ. Κυρίως ήταν γεμάτη από ανθρώπους, Κληρικούς, μοναχούς, λαϊκούς, που γνώρισαν τον π. Αυγουστίνο, συνεργάσθηκαν μαζί του, δέχθηκαν την πνευματική του καθοδήγηση, σαγηνεύθηκαν από το κήρυγμά του, επηρεάστηκαν από το αγωνιστικό πνεύμα του.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, τελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως κ. Γερμανού, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου. Το κήρυγμα εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προφητική για τις ημέρες μας προσωπικότητα του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αυγουστίνου.

Την μέριμνα για την εκδήλωση είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Ιουστίνος Μπαρδάκας μαζί με τους άλλους συνεργάτες του Μητροπολίτου Φλωρίνης.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιμ. π. Ιεροθέου Κοκονού, Πνευματικού της γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης που αποτελείται από μοναχές που επέλεξαν τον μοναχικό βίο εμπνεόμενες από το κήρυγμα του π. Αυγουστίνου και των μαθητών του. Ο Σεβασμιώτατος απήντησε σε ερωτήσεις σχετικά με θέματα που αναπτύσσει στο βιβλίο του “Ησυχία και Θεολογία”.

Σε επόμενα τεύχη της Ε.Π. θα προσπαθήσουμε να δημοσιεύουμε τμήματα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου κατά την παρουσίαση του χαριστηρίου τόμου, όπου σκιαγραφείται και ερμηνεύεται η μεγάλη αυτή εκκλησιαστική προσωπικότητα που επηρέασε τα εκκλησιαστικά και κοινωνικά δρώμενα του περασμένου αιώνος.–

Α.Κ.

Κοπή βασιλόπιττας - απολογισμός
του Συλλόγου των Φίλων Ιεράς Μονής Παναγίας Αμπελακιώτισσας

Κοπή βασιλόπιττας - απολογισμός του Συλλόγου των Φίλων Ιεράς Μονής Παναγίας ΑμπελακιώτισσαςΤην καθιερωμένη τελετή της κοπής της βασιλόπιττας πραγματοποίησε και φέτος ο Σύλλογος Φίλων της Ιεράς Μονής Παναγίας Αμπελακιώτισσας - Άγιος Πολύκαρπος, στις 23-1-2005. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο που λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρεβρεθή. Παρόντες ήταν ακόμη αντιπρόσωποι Δήμων και φορέων της Επαρχίας.

Στην προσφώνισή του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σπύρος Ράικος επεσήμανε τον ρόλο της Ιεράς Μονής καθώς και τα έργα που γίνονται σ’ αυτή με την αμέριστη συμπαράσταση του Μητροπολίτου αλλά και των μελών του Συλλόγου που συνδράμουν σε κάθε δραστηριότητα και κοινή προσπάθεια. Ο κ. Κουταβάς εκ μέρους της ελεγκτικής επιτροπής ανέγνωσε τον οικονομικό απολογισμό επισημαίνοντας την άρτια τήρηση των βιβλίων.

Ο Σύλλογος αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά στο μοναστήρι του αρχιτέκτονα κ. Δημητρίου Αϊβαλή τον τίμησε επιδίδοντάς του για ανάμνηση και μία χειροποίητη εικόνα της Παναγίας, αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Αμπελακιωτίσσης.

Τέλος, ο π. Πολύκαρπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το ενδιαφέρον και την αγάπη που εκφράζει προς την Μονή. Ευχαρίστησε επίσης τον Σύλλογο των Φίλων, τον αρχιτέκτονα κ. Αιβαλή, αλλά και κάθε έναν πιστό που νοιάζεται και αγαπά το μοναστήρι της Παναγίας και του αγίου Πολυκάρπου.–

Α.Σ.Π.

Απολογισμός έργου αγάπης Ενορίας Αγίου Δημητρίου

Απολογισμός έργου αγάπης Ενορίας Αγίου ΔημητρίουΤην Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005, στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην αιθουσα του ενοριακού κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου η ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας. Την συνέλευση ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος έκανε και την κεντρική ομιλία. Παρόντες επίσης ήταν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού, οι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι, εφημέριοι άλλων ενοριών, εκπρόσωποι των άλλων Συνδέσμων Αγάπης της Ναυπάκτου καί, φυσικά, πολλές ενορίτισσες, αλλά και ενορίτες του Αγίου Δημητρίου.

Η συνέλευση άνοιξε με μικρή εισαγωγή από τον επόπτη του Συνδέσμου Αγάπης π. Θωμά Βαμβίνη και αμέσως ακολούθησε σύντομος απολογισμός του έργου του Συνδέσμου από το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, την φιλόλογο κ. Κωνσταντίνα Γλαβίνου-Αργυρού, η οποία αναφέρθηκε στους διαφόρους τομείς των ενοριακών δραστηριοτήτων των γυναικών, όπως: τον καλλωπισμό και την καθαριότητα του Ιερού Ναού στις μεγάλες γιορτές της Ενορίας, τη διακονία στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου, την ετοιμασία και διανομή γεύματος σε μοναχικούς ενορίτες και κυρίως την δραστηριότητα στον ευαίσθητο τομέα της ενοριακής πρόνοιας.

Η κ. Αργυρού ευχαρίστησε εκ μέρους του Συνδέσμου τους Ιερείς και τους Επιτρόπους της Ενορίας για την άριστη συνεργασία, καθώς και όλες τις ενορίτισσες, που βοηθούν πρόθυμα σε κάθε έργο του Συνδέσμου. Αναφέρθηκε ακόμη στις “πνευματικού περιεχομένου” συνάξεις, που γίνονται στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου τα απογεύματα της Τετάρτης και Πέμπτης, για τον πνευματικό καταρτισμό και τροφοδοσία πέρα από τα βιοτικά. Τέλος, έκανε μικρή αναφορά στη δεκαετή αρχιερατεία του Σεβ. Μητροπολίτη μας, του οποίου έργο είναι η δημιουργία των Συνδέσμων Αγάπης στις τρεις Ενορίες της Ναυπάκτου.

Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός του 2004 από την ταμία κ. Αικατερίνη Μόσχου, σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο εσόδων ήταν 22611,98€, το σύνολο εξόδων: 20069,67€ και υπόλοιπο για χρήση κατά το τρέχον έτος: 2542,31€.

Το κύριο μέρος της συνέλευσης όμως ήταν η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου με θέμα: “Βαλεντίνος και Ορθόδοξη Εκκλησία”, επίκαιρο, λόγω του θορύβου που γίνεται με τη σχετική “γιορτή” κάθε χρόνο. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι υπήρξε μάρτυς με το όνομα Βαλεντίνος, ο οποίος έζησε κατά τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, τιμάται δε μόνο από τους δυτικούς Χριστιανούς, αφού δεν υπάρχει το όνομά του μέσα στο ορθόδοξο αγιολόγιο. Η γιορτή “των ερωτευμένων”, όπως γιορτάζεται σήμερα από τον κόσμο, ξεκίνησε από την Αμερική, όπου περιβλήθηκε από το σχετικό “μάρκετιγκ”, πέρασε στην Ευρώπη και από κεί ήλθε και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Εμείς οι Ορθοδόξοι, όμως, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, στη θέση του δυτικού αγίου Βαλεντίνου μπορούμε να έχουμε το ευλογημένο ανδρόγυνο των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, των οποίων η μνήμη τιμάται στις 13 Φεβρουαρίου. Γνώρισαν τον απ. Παύλο, τον οποίο φιλοξένησαν στο σπίτι τους στην Κόρινθο και έγιναν έμπιστοι φίλοι και συνεργάτες του. Τον διακονούσαν, τον ακολουθούσαν σε διάφορες περιοδείες του και τον είχαν ως πνευματικό τους καθοδηγητή. Η Εκκλησία τους ονόμασε αποστόλους. Η έννοια της αγάπης και του έρωτος, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, όπως βιώνεται μέσα στη διδασκαλία της Εκκλησίας, είναι δύναμη που στρέφεται προς τον Θεό και από εκεί αντανακλάται και διαχέεται στις σχέσεις των ανθρώπων, και στη σχέση του άνδρα και της γυναίκας, την οποία βοηθά να υψωθή πάνω από την βιολογική αναγκαιότητα. Η σχέση αυτή ευλογείται και αγιάζεται μέσα στο μυστήριο του Γάμου, που έχει ως στόχο την σωτηρία του ανδρογύνου. Η αγάπη μέσα στην Εκκλησία βιώνεται ως υπέρβαση του “εγώ”, ως προσφορά, ως θυσία, εν τέλει ως πόνος. Αυτή η αγάπη γεμίζει την ψυχή και ικανοποιεί τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου.

Ξεκινώντας ο Σεβασμιώτατος από τον δυτικό άγιο Βαλεντίνο, πρόβαλε ως ορθόδοξο πρότυπο αγάπης τους αποστόλους Ακύλα και Πρίσκιλλα για να καταλήξη με το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντος στην υψηλότερη ποιητική έκφραση του έρωτα της ανθρώπινης ψυχής προς τον νυμφίο Χριστό. Διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το Άσμα και τα ερμήνευσε με βάση κυρίως τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, στις οποίες ο Σεβασμιώτατος απάντησε αναλυτικά. Τέλος, ο επόπτης του Συνδέσμου Αγάπης π. Θωμάς Βαμβίνης έκλεισε την όλη εκδήλωση αναφερόμενος στην πρώτη δεκαετία της αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου μας, όπου πολύ συνοπτικά υπογράμμισε το πλούσιο και ποικίλο ποιμαντικό του έργο. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αγάπης πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο ένα αναμνηστικό δώρο για την εκδήλωση και την δεκαετία της αρχιερατείας του.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά τσαγιού και καφέ με πλούσιο κέρασμα, που επιμελήθηκαν οι κυρίες του Συνδέσμου.

Χ.Σ.

Απολογισμός του Συνδέσμου Αγάπης Αγίας Παρασκευής

Ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής που διανύει το δέκατο έτος λειτουργίας του, παραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την γενική ετήσια Συνέλευση, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Την Συνέλευση τίμησε ο Σεβασμιώτατος με την παρουσία του. Παρευρέθηκαν επίσης οι Ιερείς της πόλεως, τα Δ.Σ. των Συνδέσμων Αγάπης των άλλων Ενοριών της Ναυπάκτου και βεβαίως πολλές γυναίκες της Ενορίας μας.

Ο επόπτης του Συνδέσμου π. Θεμιστοκλής παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε στην συνέχεια τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του, παρ' όλον τον κόπο των ημερών, και για την ποικιλότροπη στήριξη στο έργο του Συνδέσμου, καθώς και όλες τις κυρίες που συμμετέχουν σ' αυτό.

Στην συνέχεια η κ. Μαρία Βούκλιζα, μέλος του Δ.Σ., παρουσίασε τον απολογισμό του έργου. Αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρέχεται σε ανήμπορους αδελφούς είτε με οικονομική ενίσχυση, είτε με προσφορά τροφίμων. Ακόμη με επισκέψεις στα σπίτια, φροντίδα για τις ανάγκες τους καθώς και ετοιμασία και προσφορά φαγητού. Άλλες δραστηριότητες του Συνδέσμου είναι η ετοιμασία δεξιώσεων, σε συνεργασία με τους άλλους δύο Συνδέσμους Αγάπης της πόλεώς μας, στις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως και ετοιμασία φαγητού στις κατασκηνώσεις. Ακόμη η λειτουργία του ενορικού μαςΚέντρου και η διακονία στις δεξιώσεις μνημοσύνων. Πραγματοποιήθηκαν δε εκδρομές προσκυνηματικές για πνευματική ενίσχυση και επικοινωνία των συμμετεχόντων. Ο στολισμός και γενικότερα ο ευπρεπισμός του Ναού απετέλεσε μέριμνα του Συνδέσμου.

Τον οικονομικό απολογισμό παρουσίασε η Πρόεδρος του Δ.Σ., Πρεσβυτέρα Μαρία Πλατανιώτου – Τσιτσιρίκη. Τόνισε στην συνέχεια την εύχαρη ανταπόκριση και κοπιώδη συμμετοχή των γυναικών της Ενορίας στο έργο του Συνδέσμου Αγάπης, που συντελεί στην λειτουργία της Ενορίας ως οικογένειας.

Ακολούθησε ομιλία από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο με θέμα “Σοι προσφέρομεν”, κατά την οποία αναφέρθηκε στον λειτουργικό χαρακτήρα της προσφοράς και τις προϋποθέσεις της.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρει τις Κυρίες του Συνδέσμου για το έργο που επιτελούν και με αφορμή την εισήγηση απηύθυνε στην σύναξη τον πατρικό του λόγο.

Η δεξίωση που ακολούθησε και η φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε, έδωσαν χαρά και την ευκαιρία της θερμότερης επικοινωνίας μεταξύ των γυναικών της Ενορίας μας.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τους Τρείς Ιεράρχες

Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση για τους Τρείς Ιεράρχες.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Τριών Ιεραρχών στον χώρο του Πανεπιστημίου και εκφώνησε κατόπιν τον πανηγυρικό της ημέρας στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Στον Εσπερινό έλαβε μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμ. π. Συμεών Χατζής με Κληρικούς των Πατρών και τον παρακολούθησαν αρκετοί Πανεπιστημιακοί και φοιτητές.

Κατόπιν, στην Αίθουσα Τελετών, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Χρήστος Χατζηθεοδώρου, απηύθυνε την εισαγωγική προσφώνηση και ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου με θέμα “Οι Τρείς Ιεράρχες και η ταυτότητα του Ελληνισμού”. Η εκδήλωση έκλεισε με την Γυναικεία Χορωδία Δωματίου του Δήμου Αργοστολίου υπό την διεύθυνση της κ. Φωτεινής Σαμαρά. Στο τέλος, μετά την προσφορά αναμνηστικών στον Σεβασμιώτατο και τους υπευθύνους της Χορωδίας, προσφέρθηκε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.

Κατά την ανάπτυξη του θέματος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε · στην καθιέρωση της κοινής εορτής των Τριών Ιεραρχών και στο πρόσωπο του Επισκόπου Ευχαΐτων Ιωάννη, ο οποίος εμπνεύστηκε την καθιέρωση αυτή, · στην δημιουργική εξέλιξη του Ελληνισμού, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Ελληνισμός παρουσίασε μια μοναδική δυναμικότητα και εξέλιξη στην θρησκεία και την φιλοσοφία, και δεν είχε μια ενιαία, αποσπασματική και αυστηρά οριοθετημένη έκφραση, αλλά μια πορεία από “την μαγική αντίληψη και την λατρεία των Ολυμπίων Θεών προς την ιδεαλιστική μεταφυσική”, όπου μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερεις τάσεις σχετικά με το Ανώτατο Όν, τον κόσμο και την θρησκεία: –τήν μαγεία και την λατρεία των προσωποποιημένων θεών, –τήν ορθολογιστική - μηχανιστική αντίληψη για τον κόσμο και την δημιουργία, με κύριο γνώρισμα τον ορθολογισμό, –τήν λεγομένη μυστικιστική, και την ιδεαλιστική μεταφυσική, · στην συνάντηση του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό, που διέβη δύο φάσεις, τον “εξελληνισμό του Χριστιανισμού” και τον “εκχριστιανισμό του Ελληνισμού”, και · στην σύγχρονη έκφραση του Ελληνισμού, που εμφανίζεται αποσπασματικά σε τέσσερεις κυρίως μορφές, παγανιστική, ορθολογιστική, μεταφυσική και μυστικιστική.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Τρείς Ιεράρχες εκφράζουν την διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού. Η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών γίνεται δεκτή από τους ανθρώπους της εποχής μας που ζη σε όλη την γή. Κατέληξε δε με την ευχή “…εμείς οι Νεοέλληνες να κρατούμε αδιάσπαστη την ενότητα του Ελληνισμού και την γονιμοποίησή του που έγινε από τον Χριστιανισμό, και να μη περιπίπτουμε στα ρεύματα του παγανισμού, του ορθολογισμού, της μεταφυσικής και του μυστικισμού που είναι πραγματικές αιρέσεις του Ελληνισμού. Θα πρέπει να κρατούμε σταθερά την ταυτότητα του Ελληνικού πνεύματος όπως διασώθηκε μέσα στην Εκκλησία, με το έργο και τις προσπάθειες των Τριών Ιεραρχών”.

Με τους Εκπαιδευτικούς της Επαρχίας μας

Πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, εορτή των γραμμάτων και των διδασκάλων, με την ευρύτερη έννοια, η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της Επαρχίας μας.

Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι Εκπαιδευτικοί της Επαρχίας μας, όλων των βαθμίδων, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου με θέμα “Θρησκεία και Εκκλησία, στην διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών”, συζήτηση πάνω στο θέμα και δεξίωση.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ των άλλων Εκπαιδευτικών που γέμισαν την Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Παπατσίρος, και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ναυπάκτου κ. Γ. Πολιτόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή της ομιλίας του απευθύνθηκε στους Εκπαιδευτικούς και τους συνεχάρη για την προσφορά τους στην κοινωνία και την νέα γενιά και τους ευχαρίστησε για την πολύ καλή συνεργασία και την εκτίμηση που εκφράζουν για τον θεσμό της Εκκλησίας.

Το κύριο θέμα του Σεβασμιωτάτου ήταν η θρησκεία και η Εκκλησία σε σχέση με την κοινωνία, και η διάκριση των δύο αυτών πραγματικοτήτων, της θρησκείας και της Εκκλησίας. Ασχολήθηκε με τον ορισμό της θρησκείας, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία της θρησκείας. Έπειτα εξέτασε την διαφοροποίηση της ορθόδοξης θεολογίας από τα θρησκευτικά συστήματα και παρουσίασε τα στοιχεία εκείνα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών που μιλούν για την Εκκλησία σε αντιδιαστολή με την θρησκεία.

Συμπερασματικά υπογράμμισε ότι η διαφοροποίηση της Εκκλησίας από την θρησκεία έγκειται στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού, στο ότι είναι Σώμα Χριστού και όχι οργάνωση, το ότι κέντρο της είναι το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και ότι διαθέτει θεραπευτική μέθοδο για τα πάθη και τις φαντασιώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι σήμερα ζούμε το φαινόμενο της θρησκειοποίησης του Χριστιανισμού.

Μετά την εισήγηση τέθηκαν ερωτήσεις από τους Εκπαιδευτικούς, σχετικά την θέση του θανάτου στην ζωή της Εκκλησίας, με την παρουσία ή την αντιμετώπιση της Εκκλησίας στην σύγχρονη κοινωνία και στην εκπαιδευτική κοινότητα, τον τρόπο συνάντησης Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να επεκταθή στην διδασκαλία της Εκκλησίας για την ανάσταση, τα ιερά λείψανα, την ποιμαντική αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού, την επικαιρότητα της θεραπευτικής της μεθόδου, του τρόπου προσέγγισης των νέων και δη των μαθητών, και συγκεκριμένα στα Σχολεία της Επαρχίας μας, για την δέσμευση των θρησκειών από τον τόπο και τον χρόνο, τις δυσκολίες στην αλλαγή νοοτροπίας ενός ανθρώπου και μιας πολιτισμικής ή θρησκευτικής ομάδος, για να καταλήξη υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία του έργου των Τριών Ιεραρχών στην σύνθεση των τόσο διαφορετικών αυτών κόσμων του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού.

Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου, κατά την οποία οι Εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τον Μητροπολίτη και τον ευχαρίστησαν για την εκδήλωση αυτή.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το πρωΐ της Κυριακής τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου εκκλησιάσθηκαν οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο θεολόγος Καθηγητής κ. Ιωάννης Κοτρώτσος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένα σημεία του βίου των Τριών Ιεραρχών, καθώς και σε χαρακτηριστικές διδασκαλίες τους. Μετά δε το πέρας της θείας Λειτουργίας, η Ενορία δεξιώθηκε στην Αίθουσά της όλους τους εκκλησιασθέντας Εκπαιδευτικούς. Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας για τα Δημοτικά Σχολεία της Ναυπάκτου τελέσθηκε την Παρασκευή στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννης Κουτσοσπύρος.–

Κοιμήθηκε ο Ιερεύς Νικόλαος Καλογερής

Κοιμήθηκε την 15η Φεβρουαρίου ε.έ. ο Ιερέας Νικόλαος Καλογερής σε ηλικία 86 ετών. Στην πάνδημη κηδεία του συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος και πολλοί Κληρικοί. Εκτενέστερη αναφορά θα κάνουμε στο επόμενο τεύχος.

Ἀλάτσατα

Στο τεύχος 92 (Οκτώβριος 2003), σελίδα 6, δημοσιεύεται κείμενο μιας κυρίας με τα αρχικά Μ.Η. με εντυπώσεις της από ένα ταξίδι στις Χαμένες Πατρίδες. Το κείμενο το οποίο έγραψε η Αλατσατιανή κυρία αναφέρει ότι επισκέφθηκε το χωριό Αλάτσατα, το οποίο, όπως γράφει, διατηρεί την παλιά του αρχοντιά, αψηφώντας τη μανία του χρόνου. Εκείνο που συγκινεί περισσότερο είναι η εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στην Παναγία και η οποία τώρα λειτουργεί ως τζαμί.

Σας γνωρίζω με συγκίνηση για την Ιστορία, αλλά και για όλους τους Αλατσατιανούς ότι η εικόνα της Παναγίας, της εκκλησίας των Αλάτσατων, βρίσκεται στο Ξυλόκαστρο. Η Ιερή εικόνα, το Ιερό Κειμήλιο των Αλάτσατων, ευτυχώς διασώθηκε και τώρα βρίσκεται αναρτημένη στο ψηλότερο μέρος του ναού, που χτίστηκε για χάρη της και ονομάζεται Ι.Ν.Παναγίας Φανερωμένης. Όλοι οι Αλατσατιανοί παρηγοριά και προστασία έχουν την εικόνα της Παναγίας, που διασώθηκε και φυλάγεται ως ένα σπουδαίο κειμήλιο.

Πώς όμως βρέθηκε η εικόνα στο Ξυλόκαστρο; Ο Ιερομόναχος Νίκων Κοτσοβόλης, ο οποίος είναι και Ιερέας της ενορίας της Παναγίας της Φανερωμένης, μας ανέφερε προφορικά την ιστορία της εικόνας. Την ιστορία της εικόνας την γράφει και σε βιβλίο που έχει εκδώσει. (Λαογραφικά ενορίας Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου, 1972, σελ. 84, 85, 86).

Από τα Αλάτσατα μεταφέρθηκε η εικόνα στην Ελλάδα το 1922 από τον Ιερομόναχο Αμβρόσιο Παρασχάκη. Ο πατήρ Αμβρόσιος την δώρισε το 1958 στον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Κορινθίας Νίκωνα Κοτσοβόλη, ως δείγμα ευχαριστίας. Ο πατήρ Νίκων, ως Αρχιμανδρίτης πλέον, τοποθετείται εφημέριος στην ενορία του Αγίου Γερασίμου Ξυλοκάστρου. Επειδή ο ναός του Αγίου Γερασίμου ήταν μικρός, έπρεπε να οικοδομηθή άλλος μεγαλύτερος και στο κέντρο της ενορίας. Έτσι αποφασίζεται και οικοδομείται ο ναός της Παναγίας της Φανερωμένης, αφιερωμένος στην Παναγία από τα Αλάτσατα. Εκεί πλέον φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, σκέπη και προστασία όλων των Ελλήνων.

Νούλας Αθανάσιος Δάσκαλος

***

Από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, στις 22 Φεβρουαρίου 2005, ανακοινώθηκε, ότι μετά την τακτική ανά εξάμηνο ανασυγκρότηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αυτή αποτελέσθηκε, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, για την περίοδο 1 Μαρτίου 2005 έως 31 Αυγούστου 2005, από τους παρακάτω Σεβ. Αρχιερείς:

 • Γέροντος Ηρακλείας κ. Φωτίου
 • Σικάγου κ. Ιακώβου
 • Πέργης κ. Ευαγγέλου
 • Ιταλίας κ. Γενναδίου
 • Τορόντο κ. Σωτηρίου
 • Τυρολόης και Σερεντίου κ. Παντελεήμονος
 • Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίου
 • Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Νεκταρίου
 • Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου
 • Μύρων κ. Χρυσοστόμου
 • Μοσχονησίων κ. Αποστόλου καί
 • Ικονίου κ. Θεολήπτου

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου στην τακτική συνεδρία της 22ας Φεβρουαρίου 2005, εξέλεξε ως Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου τον μέχρι τούδε Επίσκοπο Κρατείας κ. Γεράσιμο. Επίσης, αποδέχθηκε την παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος από την Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, για λόγους υγείας. Ο Σεβ. Φιλαδελφείας θα συνεχίση τα λοιπά καθήκοντά του στο Πατριαρχείο, όπως είναι του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής επισκευής και εξωραϊσμού Ναών και ευαγών Ιδρυμάτων, του μέλους διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών κλπ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασεν στον Σεβ. Φιλαδελφείας την άκρα ευαρέσκειά του για την επί 18ετία πιστή, αφοσιωμένη και καρποφόρο διακονία του από την υπεύθυνη θέση του Αρχιγραμματέως. Συγχρόνως απεφάσισε να τον ονομάση Συντονιστή των διαφόρων του Γραμματειών Πατριαρχείου. Στην θέση του Αρχιγραμματέως προήχθη ο μέχρι τούδε Υπογραμματέας Διάκονος κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, ο οποίος πρόκειται να χειροτονηθή Πρεσβύτερος την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

***

Νέος Μητροπολίτης της γειτονικής μας Μητροπόλεως Πατρών εξελέγη ο μέχρι πρότινος Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου π. Χρυσόστομος Σκλήφας. Ο π. Χρυσόστομος έλαβε το σύνολο σχεδόν των ψήφων των Ιεραρχών, ενώ στο τριπρόσωπο μπήκαν και άλλοι δύο εξαίρετοι Κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών, ο Πρωτοσύγκελλος αυτής, Αρχιμ. π. Συμεών Χατζής και ο Ιεροκήρυξ π. Κύριλλος Κωστόπουλος.

***

Την θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου κατέλαβε ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως κ. Σεραφείμ, ο οποίος διαθέτει πολλά χαρίσματα και έχει μεγάλη πείρα, ιδιαίτερα στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Χαρίσματα που θα του χρησιμεύσουν οπωσδήποτε στην υπεύθυνη θέση που ανέλαβε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Εκκλησία μας.

***

Την Τετάρτην, 16 Φεβρουαρίου 2005, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Διάκονο κ. Ελπιδοφόρο, Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τίμησε με την παρουσία του την διάλεξη του κ. Σεργίου Velichkin, Γενικού Προξένου της Ρωσσικής Ομοσπονδίας με το πολύ ενδιαφέρον θέμα “Ρωσσία-Τουρκία: νέα πορεία”. Η διάλεξη δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στην έδρα του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τις ημέρες 11-13 Φεβρουαρίου, τίμησε με την παρουσία του την τελευταία συνεδρίαση της “Θρησκευτικής και Επιστημονικής Επιτροπής”, η οποία προετοιμάζει το ΣΤ' Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο, το οποίο θα συγκληθή κατά το προσεχές θέρος στην Κασπία Θάλασσα, υπό την κοινή αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Γενικού Γραμματέως του Ο.Η.Ε. κ. Κόφι Αννάν. Ο Παναγιώτατος προσφώνησε τους συνέδρους κατά την έναρξη των εργασιών της συναντήσεώς τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχείο.

***

“Νέο Άστρο” ονομάζεται η νέα εφημερίδα που κυκλοφόρησε “για την Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα με Κέντρο την Ναύπακτο”. Εκδότης και διευθυντής είναι ο Μιχάλης Ζυγορονίκος, ο οποίος εκδίδει με ιδιαίτερο μεράκι και το περιοδικό “Άστρο Ναύπακτος” που φιλοξενεί σε κάθε τεύχος του μία στήλη με εκκλησιαστικά - αγιολογικά θέματα. Ευχόμαστε στην νέα Εφημερίδα καλή πορεία στην υπηρεσία της αντικειμενικής πληροφόρησης.

***

Στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας βρέθηκε το Δεκέμβριο μικτό κλιμάκιο του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος “Αλληλεγγύη” και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.)τού Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο πραγματοποίησε σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους τοπικών φορέων. Σκοπός των σχετικών συναντήσεων ήταν η προώθηση των διαδικασιών που αφορούν στην ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στην πόλη, την οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν αναλάβει από κοινού οι δύο φορείς.

***

Την Εκκλησία της Ελλάδος, για την συμπαράσταση που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους Παλαιστινίους, ευχαρίστησε ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα κ. Μαρονάν Άμπντ ελ Χαμίντ. Με εντολή του Μακαριωτάτου, ο οποίος σε κρίσιμες ώρες επισκέφθηκε την περιοχή, η ΜΚΟ της Εκκλησίας “Αλληλεγγύη” έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην περιοχή, με αποστολές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

***

1.148.687 υπογραφές από ηγέτες οργανώσεων, που εκπροσωπούν 55.000.000 Ευρωπαίους, συγκέντρωσε το Διεθνές Κέντρο Ιεραποστολής, το οποίο επέλεξε αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας για την μη αναγραφή των χριστιανικών καταβολών της Ευρώπης στο προοίμιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

***

Με την παραγωγή “Χριστιανικά Μνημεία της Ελλάδος” σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, σενάριο Παν. Δρακόπουλου και μουσική Χριστόδουλου Χάλαρη, υπήρξε ελληνική συμμετοχή στο 19ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ. Αυτό που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για εμάς, είναι ότι για την παραγωγή της ταινίας υπήρξε σύμπραξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία για πρώτη φορά ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας για ένα πολιτιστικό γεγονός και μάλιστα σε περιβάλλον κάθε άλλο παρά εκκλησιαστικό.

***

Τη θερμή συμπαράσταση τόσο του ιδίου προσωπικώς, όσο και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, “μετά τις νέες προκλήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης, που στρέφονται κατά της Πανορθοδόξως αναγνωρισμένης Οικουμενικότητας Αυτού”, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

***

Η Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής καταβάλλει πολλούς ιεραποστολικούς μόχθους για να διαδοθή ο Λόγος του Θεού σε όλο και περισσότερες περιοχές της επικράτειας της. Εκκλησίες οικοδομούνται, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης χορηγούνται καθημερινά στους ντόπιους, οι οποίοι μαθαίνουν να ζουν ορθόδοξα. Επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε νοσοκομεία, φυλακές, στο λεπροκομείο, σε μακρινά χωριά και όπου αλλού χρειάζεται βοήθεια και συμπαράσταση. Το κλιμάκιο της ιεραποστολής εδρεύει στο kolwezzi και σε αυτό πρωτοστατεί ο πατήρ Μελέτιος Γρηγοριάτης, με την ενεργό και ουσιαστική βοήθεια του επί 20ετία και πλέον ιεραποστόλου πατρός Κύριλλου Γρηγοριάτη, υπό την εποπτεία του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου.

“…Ντετερμινισμός και Ιντετερμινισμός”

Με θέμα “Ελευθερία της βούλησης και τα όριά της. Ντετερμινισμός και Ιντετερμινισμός” πραγματοποιήθηκε διήμερο συμπόσιο, το οποίο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θράκης και Κρήτης και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, στην Αθήνα 4-5 Φεβρουαρίου ε.έ.

Οι Έλληνες εισηγητές που ανέπτυξαν σχετικές εισηγήσεις ήταν οι εξής:

Λεωνίδας Κοτσαλής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Μαργαρίτης, Αρεοπαγίτης, Νικόλαος Τζαβάρας, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θράκης, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος με θέμα “Ντετερμινισμός και ορθόδοξη συνέργεια”, Γεώργιος Μαραγκός Αν. Καθηγητής Γνωσιοθεωρίας και Φιλοσοφίας του Νού του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστές οι Πέτρος Κακκαλής, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου και Πέτρος Γέμτος, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ιστορίας των Κοινωνικών Επιστημών και Πρόεδρος του Τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Προβολές: 2113

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance