Τρύφωνα Χατζηνικολάου: Ὁ Ἱερέας Ἰωάννης Ποῦλος

του Τρύφωνα Χατζηνικολάου

Δημοσιεύουμε εν συνεχεία ένα κείμενο - αφιέρωμα στον αείμνηστο π. Ιωάννη Πούλο, το οποίο συνέταξε και μας απέστειλε ο δραστήριος ομογενής από την Αμερική κ. Τρύφων Χατζηνικολάου.

Ο π. Ιωάννης Πούλος ήταν συγγενής του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου Πούλου. Ο π. Ιωάννης τον είχε επισκεφθή στο Νοσοκομείο κατά την διάρκεια της ασθενείας του. Εκεί ο αείμνηστος Καλλίνικος είχε εκφρασθή πολύ θετικά για το πρόσωπο του Ιερέως, λέγοντας ότι επρόκειτο για έναν δραστήριο, έξυπνο και ευχάριστο στις συναναστροφές Ιερέα. Να είναι αιωνία η μνήμη του.

*

Πέθανε στην Ν. Υόρκη την 1η Ιουνίου 2005 ο ξακουστός Πλατανιώτης, Ναυπάκτιος και Ρουμελιώτης Κληρικός π. Ιωάννης Πούλος.

Ο αιδεσιμώτατος Ιωάννης Πούλος γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1918. Σπούδασε στην Ελλάδα και το 1954 ήρθε στην Ν. Υόρκη για μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Columbia. Το 1955 η Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον διόρισε ιερατικό Προϊστάμενο στην ιστορική Ελληνική Κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα της Νέας Υόρκης, όπου και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου και αργότερα του πρώτου Ελληνικού Γηροκομείου της Νέας Υόρκης στην γειτονική περιοχή του Yonkers (“Γηροκομείο του Αγίου Μιχαήλ”). Στην συνέχεια ανέλαβε ιερατικός Προϊστάμενος στην Κοινότητα του Ευαγγελισμού στην Νέα Υερσέη και εργάστηκε για την διεύρυνση του εκεί ιερού ναού και για την δημιουργία του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου. Κατόπιν ανέλαβε καθήκοντα ιερατικού Προϊσταμένου στην μεγαλύτερη Ελληνική Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας Νέας Υόρκης. Εκεί έκανε το ξεκίνημα για μια ακόμη νέα και μεγαλοπρεπέστερη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Αίκατερίνης, ταυτόχρονα δε τριπλασίασε τις σχολικές αίθουσες για τα χιλιάδες Ελληνόπουλα της Κοινότητος του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης. Λίγα χρόνια αργότερα έρριξε την ιδέα για το πρώτο Ελληνοαμερικανικό Γυμνάσιο στην ίδια Κονότητα και οι Ομογενείς της περιοχής υιοθέτησαν την πρωτοβουλία του και το Γυμνάσιο έγινε πραγματικότητα, οι δε συμπατριώτες του Ναυπάκτιοι ήσαν οι πρώτοι που έστειλαν μέσω της “Ναυπακτιακής Αδελφότητος” το ποσόν των 10 χιλιάδων δολλαρίων.

Ο αείμνηστος π. Ιωάννης πέρα από την καρποφόρα και περίλαμπρο δραστηριότητά του στην Ελληνική Ορθόδοξο Εκκλησία Αμερικής διακρίθηκε και ως ένας εθναπόστολος στις Ρουμελιώτικες Οργανώσεις της Νέας Υόρκης και γενικά της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής. Στις Συνεδριάσεις, τα Συνέδρια και στις γιορταστικές εκδηλώσεις ο παπα-Πούλος ήταν πάντοτε παρών και ευλογούσε και συμβούλευε τους Ρουμελιώτες να κρατηθούνε κοντά στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και να διατηρήσουν την χρυσή γέφυρα επαφής με την Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα, με την λεβεντογέννα Ρούμελη και το όμορφο χωριό του.

Ο παπα-Πούλος ήταν αγαπητός και στους Αμερικανούς πολιτικούς. Κυβερνήτες, Δήμαρχοι, Γερουσιαστές και Βουλευτές πάντοτε τον προσκαλούσαν και δέχονταν τις ευχές του, τις ευλογίες του και τις συμβουλές του. Ο Σύνδεσμος των Ελληνοαμερικανών Αστυνομικών “Ο Απόστολος Παύλος” τον ανεκήρυξε Επίτιμο Λοχαγό του Συνδέσμου και κατά την ημέρα της Εθνικής Παρέλασης για την 25η Μαρτίου, ο παπα-Πούλος με στολή αξιωματικού βάδιζε περήφανα μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς Αστυνομικούς στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και μια φορά και κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος τον τιμούσε με ειδική γιορταστική εκδήλωση. Τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του οργάνωσαν και οι προαναφερθείσες Ελληνικές Κοινότητες Νέας Υόρκης, η δε ιστορική Ναυπακτιακή Αδελφότης Νέας Υόρκης επί προεδρίας Τρύφωνα Ν. Χατζηνικολάου, τον ανεκήρυξε Επίτιμο Πρόεδρο και του απένειμε τιμητική πλακέτα. Η πλούσια εθνικοπατριωτική και εκκλησιαστική του δραστηριότητα έχει γραφή σε πολλά Λευκώματα Συλλόγων και Κοινοτήτων και στο βιβλίο του Τρύφωνα Χατζηνικολάου με τον τίτλο “Οι Ρουμελιώτες Αμερικής 1888-1988”.

Με λίγα λόγια αυτός ήταν ο αείμνηστος τώρα παπα-Πούλος, που την 1η Ιουνίου 2005 μας έφυγε σε προχωρημένη ηλικία για τον Παράδεισο της αιωνιότητας και κοντά σε χιλιάδες αποθανόντες λαϊκούς και κληρικούς Ομογενείς της Νέας Υόρκης, κοντά στον Πατριάρχη Αθηναγόρα, κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ και πιο κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, που για πολλές δεκαετίες συνεργάσθηκε μαζί του με πολλά αξιόλογα κοινωφελή έργα της Ομογένειας στην περιοχή Νέας Υόρκης.

Στην σύζυγό του Πρεσβυτέρα Κατερίνη και στα καλά του παιδιά απευθύνουμε τα εγκάρδια συλλυπητήριά μας και ευχόμεθα ο Πανάγαθος Θεός να τους χαρίζη υγεία και μακροζωΐα, για να τον θυμούνται και οι Ρουμελιώτες και όλοι οι Έλληνες της Νέας Υόρκης πάντοτε θα μνημονεύουν το δοξασμένο όνομά του και τα καλά έργα του.

Τρύφων Ν. Χατζηνικολάου, Νέο Μεξικό Αμερικής

(Ιούνιος 2005)

“ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ του π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΟΥΛΟΥ το 1984”

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Ολόφωτες είναι σήμερα οι μορφές σας. Η 80ντάχρονη σταδιοδρομία της Ναυπακτιακής Αδελφότητος ξετυλίγεται ολόλαμπρη.

Συσπειρωμένοι οι Ναυπάκτιοι στην Αδελφότητα, αφοσιωμένοι στο χθές των προγόνων μας και στις επιταγές της Ελληνικής μας Πατρίδας, προβάλλουν στη θύμησή μας σήμερα τα πολλά και διαλεχτά επιτεύγματά τους. Το καθένα τους είναι και ένα πανέμορφο ξετύλιγμα της Ελληνικής Ψυχής.

Αισιόδοξοι, τολμηροί, πάντα γελαστοί και δημιουργικοί. Γιατί αγαπήσατε αγάπες που ποτέ δεν πεθαίνουν: τον νόμο, την καλωσύνη, την πανανθρώπινη αδελφοσύνη!

Δύναμη τεράστια φωλιάζει στα στήθια σας.

Ατέλειωτη και πολύκαρπη η ανάμειξή σας σε κοινωνικές, εκπαιδευτικές και εθνικές εξορμήσεις.

Βεβαιώσατε την αποστολή σας με ηρωϊκή ψυχή, με απαράμιλλο ήθος και με χριστιανική εγκαρτέρηση.

Πανάξια η ηγεσία σας, πολύτιμη όλων σας η εργασία. Ακτινοβολεί πνευματικό κάλλος και ομορφιά.

Δικαιολογημένο, λοιπόν, είναι σήμερα της καρδιάς μας το φτερούγισμα και επιβεβλημένη η οφειλή μας, ο θαυμασμός μας και η ευγνωμοσύνη για όλους σας.

Θερμά συγχαρητήρια.

Με αδελφικούς πατριωτικούς

χαιρετισμούς και αγάπη.

Αιδεσ. Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΣ και Πρεσβυτέρα”.

  • Προβολές: 2219