Παναγιώτη Μελικίδη: “Πεντηκοστιανοί” (Γ) ή πώς να βρεθούμε στο Υπερώο, χωρίς τον Χριστό

του Παναγιώτη Μελικίδη, Θεολόγου

Ο Γέροντας Παΐσιος, έχοντας εμπειρία της Πεντηκοστής και έχοντας αποκτήσει το προορατικό χάρισμα, ήταν ταπεινός, δεν εκδηλωνόταν ως χαρισματούχος και χρησιμοποιούσε τα χαρίσματά του προκειμένου να ωφελήση τους ανθρώπους, προς δόξαν Θεού και όχι για επίδειξη. Με απλότητα, δίχως “τυμπανοκρουσίες”. Αναφέρουμε το εξής περιστατικό, όπως το παραθέτει ο βιογράφος του Γέρων Ισαάκ, στο οποίο φαίνεται και η απλότητα του Γέροντος Παϊσίου, αλλά και γνώμη του για τις θρησκευτικές οργανώσεις που υπόσχονται πολλά στους οπαδούς τους:

“Ο κ. Θ., κάτοικος Χ., τελευταία παρακολουθούσε τις διαλέξεις κάποιας οργανώσεως από αυτές που σαν δηλητηριώδη μανιτάρια ξεφυτρώνουν κάθε τόσο στην χώρα μας με φιλοσοφικοεπιστημονική δήθεν κάλυψη, αλλά υπόπτου περιεχομένου και στόχων. Όσα άκουγε ή διάβαζε, είχαν σαν αποτέλεσμα να τον κάνουν να μην αισθάνεται καλά, κάπως σαν ζαλισμένος, θολωμένος, μπερδεμένος. Προβληματιζόταν αν έπρεπε να συνεχίσει, διχαζόταν και στενοχωριόταν. Κάποιος φίλος του που πληροφορήθηκε την δυσκολία του, του συνέστησε να πάει στο Άγιον Όρος να συμβουλευθεί τον γέροντα Παΐσιο. Πείσθηκε και ξεκίνησε για το Άγιον Όρος, έβαλε μάλιστα στην δεξιά εξωτερική τσέπη του μπουφάν του την Αγία Γραφή, ενώ στην αριστερή εσωτερική τσέπη κάποιο βιβλίο και φυλλάδια της οργανώσεως.

Φθάνοντας στην “Παναγούδα”, βρήκε τον Γέροντα περιτριγυρισμένο από πολύ κόσμο. Περίμενε μέχρις ότου έφυγαν οι άλλοι, εκτός από δυο, που ήθελαν να ιδούν ιδιαιτέρως τον Γέροντα. Σκεφτόταν πώς να εκθέση το πρόβλημά του, αλλά ο Γέροντας τον πρόλαβε και ρώτησε:

-Τί κάνει η Χ.; (ανέφερε την πατρίδα του).

-Καλά είναι, πάτερ, είπε γεμάτος απορία, για το πώς ο Γέροντας που τον έβλεπε πρώτη φορά, γνώριζε την πατρίδα του.

-Κοίτα Θ., (νέο ξάφνιασμα γιατί τον προσφώνησε με το όνομά του), αυτό το βιβλίο που έχεις σ' αυτήν την τσέπη (καί του έδειξε την τσέπη που είχε την Αγία Γραφή) είναι καλό και να το μελετάς, όσο πιο συχνά μπορείς, αλλά αυτά που έχεις εδώ (καί του έδειξε αριστερά στο στήθος) πέταξέ τα το συντομότερο, γιατί έχει τρελοκομείο η... (πατρίδα) σου; Αν δεν έχει θα πάς αλλού”.

δ. “Προφητείες”

Οι Πεντηκοστιανοί αναπτύσσουν την εσχατολογία σε λανθασμένη βάση, αγνοώντας ακόμη και την Καινή Διαθήκη, διατυπώνοντας μάλιστα και “προφητείες”. Ο Πρωτοπρεσβύτερος και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κυριάκος Τσουρός, μας δίδει τα εξής στοιχεία και σχόλια: “Ολόκληρο το "δόγμα" στάθηκε σε όλες τις Πεντηκοστιανές ομάδες για την δεκαετία του '90. "Δυο μεγάλα γεγονότα πρόκειται να γίνουν μέσα σ' αυτή τη δεκαετία" έγραφε η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής , στην εφημερίδα της "Χριστιανισμός" τον Ιανουάριο του 1991, αριθ. 2: "Το πρώτον είναι η αρπαγή της Εκκλησίας, ένα γεγονός υψίστης σημασίας. Το δεύτερον γεγονός, ο ερχομός του Αντιχρίστου θα εκδηλωθεί μετά την αρπαγή της Εκκλησίας και του οποίου η κυριαρχία θα διαρκέσει επτά έτη. Μια επταετία φοβερή που θα γίνουν συγκλονιστικά γεγονότα μεταξύ των οποίων θα είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος (Αποκ. θ', 17). Στη συνέχεια θα γίνει το χάραγμα με το 666. Εάν δεν θέλουμε να υποστούμε τις συνέπειες της επταετίας του Αντιχρίστου, πρέπει να προετοιμαστούμε να λάβουμε μέρος στην αρπαγή της Εκκλησίας"”. Προφήτευσαν λοιπόν τρομακτικά γεγονότα που θα συνέβαιναν την δεκαετία του '90. Εκ πείρας, λοιπόν, διαπιστώνουμε εν έτει 2005, ότι ούτε “ηρπάγη” καμιά εκκλησία, ούτε ο Αντίχριστος ήρθε, ούτε βέβαια ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έγινε.

Να δεχθούμε ότι οι επικεφαλής της αιρέσεως είναι τόσο αφελείς ώστε αγνόησαν τους λόγους του Κυρίου, “περί δε της ημέρας εκείνης και ώρας ουδείς οίδεν, ουδέ οι άγγελοι των ουρανών, ει μη ο πατήρ μου μόνος”; (Ματθ.24,36). Ή συμβαίνει κάτι άλλο; Μήπως πρόκειται για εκφοβισμό της αίρεσης ώστε να εγκλωβίση ανθρώπους καλής προαιρέσεως αλλά ανυποψίαστους στους κόλπους της; Βεβαίως η Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχεται ότι πριν από τη Δευτέρα Παρουσία θα δράση ο Αντίχριστος, με τη διαφορά ότι δεν δημιουργεί πανικό στις ψυχές των ανθρώπων ούτε φοβίες, αλλά τους προετοιμάζει με τα μυστήρια και τον ασκητικό τρόπο ζωής να γίνουν δεκτικοί της χάριτος του Θεού ώστε να μην τους επηρεάζη ούτε να τους προκαλή ταραχή οποιοδήποτε γεγονός και αν συμβή εφόσον είναι έτοιμοι και ενισχυμένοι από την χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού. Επιπλέον μένοντας πιστοί στο αλάνθαστο στόμα του Κυρίου μας δεν θέτει ημερομηνίες, ούτε χρονολογικές περιόδους για το πότε θα συμβούν τα εσχατολογικά γεγονότα.

(συνεχίζεται στο επόμενο)

  • Προβολές: 1962