Εἰδήσεις Ἰουνίου 2005

Η Πανήγυρις του Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο

Το τριήμερο Σάββατο 25, Κυριακή των Αγίων Πάντων, Δευτέρα 27 Ιουνίου, εορτάσθηκε στην Ναύπακτο η κατ' έτος κάθοδος του τιμίου λειψάνου της δεξιάς χειρός του αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, του προστάτου της Επαρχίας μας.

Το Σάββατο απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροσταντούτος του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, και ακολούθησε βραδινή λιτανεία μέχρι το λιμάνι της Ναυπάκτου.

Την Κυριακή τελέσθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην πόλη μας, μετά την εκλογή του.

Την νύκτα της Δευτέρας τελέσθηκε νυκτερινή θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας οι πιστοί της Ναυπάκτου συνόδευσαν το τίμιο Λείψανο στο Επισκοπείο, απ' όπου την επομένη ο Καθηγούμενος π. Πολύκαρπος το μετέφερε και πάλι στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης.

Τις τρεις αυτές ημέρες τελούνταν καθημερινές ακολουθίες και πλήθος πιστών πέρασαν από τον Ιερό Ναό και ασπάσθηκαν το τίμιο λείψανο, που αποτελεί ευλογία για την πόλη και την Επαρχία μας.–

Η Εκκλησία και η νεανική παραβατικότητα

Η Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Αστυνομικής Ακαδημίας διοργάνωσε την 26η Ιουνίου ε.έ. Ημερίδα με κεντρικό θέμα: “θεσμοί και παραβατικότητα των νέων”.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος συμμετείχε στην Ημερίδα ως εισηγητής και ανέπτυξε το θέμα “Η Εκκλησία και η νεανική παραβατικότητα”. Όπως ανέφερε και στην εισαγωγή της ομιλίας του, με την εισήγησή του αυτή επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να απαντήση στα τρία βασικά ερωτήματα που κυριαρχούν σήμερα σχετικά με το θέμα αυτό: Υπάρχει σήμερα κρίση στον θεσμό της Εκκλησίας; Εάν υπάρχη μια τέτοια κρίση υπάρχουν επιπτώσεις στους νέους, σε σχέση πάντα με την παραβατικότητά τους; Πώς αντιμετωπίζεται από εκκκλησιαστικής πλευράς η παραβατικότητα των νέων μας;

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Βουλή, τον Άρειο Πάγο, από διαφόρους άλλους οργανισμούς, Καθηγητές Πανεπιστημίου διαφόρων ειδικοτήτων καί, βεβαίως, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην Ιερά Μονή αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου

Την 29η Μαΐου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Σταυροπηγιακή και Συνοδική Μονή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου στον Κάλαμο Αττικής, κατόπιν προσκλήσεως του Ηγουμένου της Μονής π. Χριστοδούλου, με τον οποίο συνδέονται με παλιά φιλία, ήδη από την διακονία τους στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, υπό την καθοδήγηση του αειμνήστου Μητροπολίτου Καλλινίκου. Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με το επίσημο μοναστηριακό τυπικό που προβλέπεται για την υποδοχή των Αρχιερέων και μίλησε στα πλαίσια της καθιερωμένης εσπερινής ομιλίας που γίνεται κάθε Κυριακή απόγευμα στην Μονή, όπου μελετώνται τα κείμενα του αγίου Συμεών. Η ομιλία του είχε θέμα: “τά χαρίσματα και η κατά Χριστόν πνευματική ηλικία, κατά τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο”. Μετά την ομιλία επακαλούθησε συζήτηση. Εν συνεχεία τελέσθηκε εσπερινός και παρατέθηκε τράπεζα.

Η Ιερά Μονή έχει ανεγείρει περίλαμπρο Ιερό Ναό στα πρότυπα των Καθολικών των Μονών του Αγίου Όρους και προσπαθεί να περατώση και την πτέρυγα με τα Κελλιά των μοναχών, οι οποίοι διαβιούν μέχρι σήμερα μάλλον σε συνθήκες προσωρινότητος. Τα κτίρια, η διακόσμηση, το τυπικό, οι καμπάνες, η ατμόσφαιρα της Μονής δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Ευχόμαστε το πνεύμα του Αγίου Όρους, αλλά και του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου να επιδρά και να αλλοιώνη τους προσκυνητάς και επισκέπτας της Μονής, οι οποίοι θα το μεταφέρουν στην πολυάριθμη Αθήνα.–

***

Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Ιωάννου Δρακοπούλου του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γενικό θέμα της φετινής τρίτης κατά σειρά περιόδου ήταν: “ Η Μεγάλη Ευρώπη και η θέση της Ορθοδοξίας στην διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι”.

***

Σημαντική τιμητική διάκριση από την Ιερά Σύνοδο σε τρεις Κληρικούς, δύο εν ενεργεία και ενός συνταξιούχου, της Μητροπόλεώς μας. Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απένειμε το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου στούς: π. Γεώργιο Μούκα, συνταξιούχο Ιερέα, π. Δημήτριο Μούκα, Εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πλατάνου και π. Ευστάθιο Τσιτσιβό, Εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ποταμούλας Τριχωνίδος, επειδή ενέπνευσαν τα παιδιά τους να εισέλθουν στον Ιερό Κλήρο. Η απονομή των διασήμων του παρασήμου και το σχετικό τιμητικό δίπλωμα επιδόθηκαν στους ενδιαφερόμενους Κληρικούς πριν την απόλυση της Αρχιεπισκοπικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας του Αποστόλου Παύλου που τελεσθηκε τήν29η Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

***

Η Περιφερειακή Οργάνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Ναύπακτο πραγματοποίησε με επιτυχία εκδήλωση σε Κέντρο της Ναυπάκτου. Για το έργο που επιτελείται στην τοπική οργάνωση μίλησε το μέλος του Δ.Σ. κ. Γερ. Κουταβάς ο οποίος ανήγγειλε και την προσπάθεια ίδρυσης “Σαμαρειτών” ενώ οι “Ερυθροσταυρίτισσες” κυρίες Κουρλή και Τσιριμώκου αναφέρθηκαν στην “αφιλοκερδή προσφορά τους και στην μεγάλη χαρά που νοιώθουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπο”. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη για την προθυμία με την οποία υπηρετούν τους σκοπούς του Ε.Ε.Σ. και κάλεσε και άλλους συμπολίτες μας να συμπαρασταθούν στο έργο και στις επιδιώξεις του παραρτήματος του Ε.Ε.Σ στην Ναύπακτο.

***

“Παιδικός Τύπος” είναι ο τίτλος της Εφημερίδας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, που εξέδωσε το πρώτο φύλλο της τον Ιούνιο 2005. Η Εφημερίδα είναι προϊόν εργασίας “όλων των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους”, διακρίνεται για το “επαγγελματικό” στήσιμό της και την πλούσια παιδική ύλη και περιγραφή των δραστηριοτήτων των μαθητών με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, το μάτι μας έπεσε στις πιο συχνές απορίες των μαθητών της Β΄ Δημοτικού, μεταξύ των οποίων στην πρώτη θέση βρίσκεται η απορία: “Γιατί σταύρωσαν τον Χριστό;”. Και η δική μας απορία είναι: “Αφού αυτή είναι από τις πρώτες απορίες της ζωής μας, γιατί φεύγουμε από την ζωή αυτή δίχως να την έχουμε λύσει;”.

Η εορτή της Πεντηκοστής εν τοις Πατριαρχείοις

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, επί τη εορτή της Πεντηκοστής, εχοροστάτησεν εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ κατά τον Μ. Εσπερινόν του Σαββάτου, 18ης τ. μ., καθ’ όν εκκλησιάσθησαν πολυμελείς όμιλοι προσκυνητών εξ Ελλάδος, ούς προσεφώνησεν ο Πατριάρχης, προέστη δε της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, 19ης ιδίου, εν συλλειτουργία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Σικάγου κ. Ιακώβου, Πέργης κ. Ευαγγέλου, Ιταλίας κ. Γενναδίου, Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης προέστη της Ιεράς Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος, αναγνώσας και τας ευχάς της Γονυκλισίας…

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κορέα

Επί τη συμπληρώσει ημίσεος αιώνος από της υπαγωγής των εν Κορέα Ορθοδόξων εις την ποιμαντικήν και κανονικήν προστασίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκληθείς επισκέφθη την χώραν ταύτην από 21-27 μ. Ιουνίου, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Ηλιουπόλεως και Θείρων κ. Αθανασίου, Τορόντο κ. Σωτηρίου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, των Πανοσιολ. Τριτεύοντος κ. Ανδρέα και Αρχιμ. κ. Μαξίμου Παπαγιάννη, κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας, κ. ά.

Κατά την εν Κορέα παραμονήν Αυτού, ο Πατριάρχης εγκαινίασε τον Ι. Ναόν Αγ. Διονυσίου εν Ουλσάν, ως και το Κέντρον Μερίμνης Υπερηλίκων Τσούντσον, συναντήθη με τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας της Κορέας, ανεκηρύχθη επίτιμος Διδάκτωρ υπό του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών Hankuk, παρακάθησε εις προς τιμήν Του παρατεθέντα γεύματα υπό των Εξοχ. κ.κ. Πρέσβεων της Τουρκίας και της Ελλάδος, επεσκέφθη την αρχαίαν πρωτεύουσαν της Κορέας Κιόντζου και εγκαινίασε νεοπαγές πλοίον της Εταιρείας “Τσάκος” εις τα Ναυπηγεία HYUNDAI. Επίσης παρέδωσε εις τον Σεβ. Μητροπολίτην Κορέας κ. Σωτήριον εν συνεδρία του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των ενοριακών Συμβουλίων το Καταστατικόν της νεοσυστάτου Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας και το του Φιλανθρωπικού Οργανισμού αυτής. Η επίσκεψις αύτη ήταν η τρίτη την οποίαν πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης εις την Κορέαν.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

***

Ο Πέτρος Σάλας, μέλος της πολεμικής φυλής των Μασάϊ, χειροτονήθηκε Ιερέας. Ο π. Πέτρος βαπτίσθηκε μικρός στο ποτάμι, τελείωσε με άριστα το Λύκειο, με την θέλησή του φοίτησε στην Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή “Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄” στο Ναϊρόμπι, συμμετείχε σε όλες τις ακολουθίες της Σχολής, μελέτησε πολύ για να μεταφράση στην τοπική διάλεκτο ορισμένες ιερές Ακολουθίες (την θεία Λειτουργία, το Βάπτισμα, τον Γάμο) τον βίο και την διδασκαλία του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Ο Πέτρος χειροτονήθηκε Ιερέας στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως που έχει ανεγερθή στην πατρίδα του, από τον Μητροπολίτη Μακάριο. Έτσι για πρώτη φορά ακούγεται στην διάλεκτο των Μασάϊ ο λόγος του Θεού να κηρύττεται από τον ορθόδοξο ιερέα της φυλής τους.

***

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας μαστίζεται από υπογεννητικότητα καθώς παρουσιάζεται να έχη υψηλό ποσοστό μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου στη σχολική χρονιά 2004-05 σε σχέση με προηγούμενη. Τα “πρωτάκια” που πήγαν φέτος στο Σχολείο ήταν 12.139 μειωμένα κατά 12,55% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αυτά διαπιστώνονται στην τελευταία απογραφή της Eurostat από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των “15” της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ποσοστό αύξησης των γεννήσεων.

***

Στο έλεος της τύχης έχουν αφεθεί οι ανυπολόγιστης αξίας ψηφίδες από τις παραστάσεις που κοσμούσαν τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, οι ψηφίδες που κατέπεσαν λόγω υγρασίας κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης, “περιμένουν ακόμα τη διάσωσή τους σε χώρο ανάμεσα στην Αγία Σοφία και την Αγία Ειρήνη, όπου έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα”.

Η εφημερίδα επισημαίνει “πώς μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο κανείς δεν γνώριζε για την τύχη των ψηφίδων”. Στο δημοσίευμα με τίτλο: “Τα ηλικίας 1500 ετών ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας περιμένουν ακόμη τη διάσωσή τους” υπογραμμίζεται πώς παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων - όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση - ότι σύντομα θα τοποθετηθούν σε ασφαλείς αποθήκες, δεν έχει γίνει καμμία απολύτως ενέργεια, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της κοινής γνώμης και των ιστορικών τέχνης οι οποίοι κάνουν λόγο για αμέλεια και αδιαφορία. Πριν από δυο χρόνια μια άλλη τουρκική εφημερίδα αποκάλυψε την καταστροφή εκατοντάδων βυζαντινών κειμηλίων σε αποθήκη που βρίσκεται στο υπερώο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2033