Γεγονότα καὶ Σχόλια: Επικίνδυνη έρευνα αγοράς - Απλή για τους απλούς

Επικίνδυνη έρευνα αγοράς

Σ’ ένα επίγραμμά του ο Σκόκος, απευθυνόμενος σε θεατρικό συγγραφέα, γράφει: “Μην ακούς τί φλυαρούνε. / Μήπως ξέρουνε τί λένε; / Γράφεις δράματα, γελούνε. / Γράφεις κωμωδίες, κλαίνε”. Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, που έχει την εξειδίκευσή του και στον εκκλησιαστικό λόγο, στην εκκλησιαστική αρθρογραφία και το κήρυγμα.

Βέβαια, στον άμβωνα και στην εκκλησιαστική αρθρογραφία δεν έχουμε κωμωδίες και δράματα, αν και αυτά μπορούν να εμφανισθούν, όταν με θρασύ τρόπο αγνοείται το γράμμα και το πνεύμα της λειτουργικής και θεολογικής μας παραδόσεως. Πιο συχνά εμφανίζονται ενστάσεις για δύσκολο, ακατανόητο κήρυγμα ή για κήρυγμα “κατώτερου κατηχητικού”· για κήρυγμα παλιάς εποχής ή για κήρυγμα μοντέρνο, ξένο προς την παράδοσή μας. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θέλουν να ακούνε μόνον αυτά που ξέρουν ή αυτά που οι ίδιοι σκέφτονται. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρομοιάζει αυτούς τους ακροατές του εκκλησιαστικού λόγου με θεατές αγώνων, που δεν έχουν πρόθεση να ωφεληθούν, αλλά να κρίνουν την αξία του κήρυκος.

Γι’ αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, για την αυθεντικότητα του εκκλησιαστικού λόγου, να χρησιμοποιήση κανείς τις μεθόδους έρευνας της αγοράς, για να μάθη “τί πουλάει” στο σύγχρονο ασταθή κόσμο μας, ώστε να “λανσάρη” το ανάλογο προϊόν. Είναι μεν χρήσιμη η γνώση του σύγχρονου ανθρώπινου περιβάλλοντος, αλλά για να προσδιορισθούν τα ερωτήματά του, οι αγωνίες του, τα αδιέξοδά του, που σχετίζονται με την σχέση του προς τον Θεό και την αλήθεια της ζωής του, κι όχι για να διατυπωθή ένας νέος σύγχρονος λόγος, διαφοροποιημένος από τον λόγο των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων.

Απλή για τους απλούς

Πολύς λόγος γίνεται για την απλότητα που πρέπει να έχη ο εκκλησιαστικός λόγος. Πάνω σ’ αυτή την απαίτηση μπορούν να επισημανθούν τα ακόλουθα.

Η θαυμαστή θεολογία της Εκκλησίας μας δεν είναι ένα διανοητικό κατασκεύασμα των Αποστόλων ή των αγίων Πατέρων. Στο περιεχόμενό της μάλιστα είναι απλή για τους απλούς. Πρέπει να διευκρινισθή, βέβαια, ότι δεν είναι απλή για τους ράθυμους στην ακρόαση και τη μελέτη του αποστολικού και πατερικού λόγου, γιατί η αγάπη και βίωση της απλότητας δεν ταυτίζεται με την αποφυγή της απαιτητικής μελέτης ή την απροθυμία ακρόασης, με εντατική προσοχή, του εκκλησιαστικού λόγου.

Η θεολογία είναι απλή γι’ αυτούς που κατάλαβαν, ότι για να συνδεθούν με τον Χριστό χρειάζεται να απλοποιήσουν την καρδιά τους, δηλαδή να την απαλλάξουν από θολές προθέσεις, από συγκρουόμενες επιθυμίες, από σύνθετους λογισμούς. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η Ορθόδοξη θεολογία έχει υπόβαθρο εμπειρικό. Συνδέεται με κάθε λεπτομέρεια της ανθρώπινης ζωής. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο γευόμαστε την αληθινή ζωή, γιατί βασική συνέπεια της πτώσης μας είναι η δυσκολία μας να διακρίνουμε το αγαθό, καθώς και η κυριαρχία πάνω στο νου μας της φαντασίας, η οποία μας οδηγεί σε μορφές ζωής χωρίς ουσία, σε βίο άδειο από νόημα.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1901

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance