Προσκύνημα στο νησί της Αποκάλυψης

Μαρία Κουτούση-Σύψα, Φιλόλογος

Το τριήμερο 4-6 Ιουλίου 2005 πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Ενορία του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου στην Πάτμο. Μέσα στα πλαίσια της ευλογημένης αυτής εξόρμησης οι συμμετέχοντες στην εκδρομή Χριστιανοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν τον ευλογημένο τόπο όπου ο Ιωάννης ο Θεολόγος, ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού σε βαθύ γήρας δέχτηκε την επίσκεψη του Κυρίου και την αποκάλυψη των μελλόντων να συμβούν μέχρι και τη Δευτέρα Παρουσία. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα του σπηλαίου με την απλότητα και την αυθεντικότητα του χώρου, ο βράχος με τη βαθιά ρωγμή –σημάδι του συνταρακτικού γεγονότος– η αίσθηση της προσέγγισης ενός θεοβάδιστου τόπου, σε συνδυασμό με την πραγματοποιηθείσα θεία λειτουργία ήταν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η Πάτμος είναι ένα νησί που αποκαλύπτεται σιγά σιγά στον επισκέπτη και τον κατακτά· είναι ένας πανέμορφος τόπος που ευωδιάζει πνεύμα. Η ευλογία του Ιωάννη του Θεολόγου γίνεται αισθητή σε κάθε ευαίσθητο άνθρωπο και ευλαβή Χριστιανό. Ένα πνεύμα απλότητας, σοβαρότητας και γαλήνης διαχέεται στο νησί, που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίση ησυχαστικό. Η συμβολή των δύο μοναστηριών, της Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και της Μονής Ευαγγελισμού “Μητρός του Ηγαπημένου”, στη διαμόρφωση αυτού του πνεύματος είναι καθοριστική. Οι προσκυνητές της Ενορίας μας επισκέφτηκαν πρώτα το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του νησιού, όπου βρίσκεται η χώρα. Εκεί βίωσαν τη συγκλονιστική εμπειρία να προσκυνήσουν τα άγια Λείψανα των Αποστόλων Θωμά και Φιλίππου, τη λάρνακα του οσίου Χριστοδούλου, κτήτορος της Μονής, και λείψανα άλλων αγίων, να θαυμάσουν μοναδικά έργα εκκλησιαστικής βυζαντινής τέχνης –όπως το θαυμάσιο τέμπλο του Καθολικού της Μονής– και να ακούσουν τον Έξαρχο της Πάτμου Αρχιμανδρίτη Αντύπα να τους μιλάη με πνεύμα φιλοξενίας, αγάπης και πατρικής καθοδήγησης. Στο θαυμαστό Μουσείο που διαθέτει ο Μονή και εκθέτει ορισμένα από τα πολύτιμα κειμήλιά της, εντυπωσίασαν οι περγαμηνές και τα παλαιά χειρόγραφα ιερών κειμένων, τα ιερά σκεύη ανεκτίμητης αξίας και εκπληκτικής τέχνης, τα χρυσοποίκιλτα άμφια, έργα υπομονής, ευσέβειας και αίσθησης του ωραίου.

Η επίσκεψη στη Μονή του Ευαγγελισμού έγινε την ίδια μέρα κατά την ώρα του Εσπερινού. Η κατανυκτική γλυκύτητα της ακολουθίας, σε συνδυασμό με την εγκάρδια φιλοξενία και την πρόθυμη ξενάγηση από τις μοναχές, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον δοξαστικό από την ιλαρότητα του φωτός της εσπερινής ώρας, γέμισε τις ψυχές γαλήνη και ευχαριστιακή διάθεση.

Η εκδρομή αυτή είχε και κάποιες απρογραμμάτιστες, αλλά άκρως ενδιαφέρουσες πλευρές. Μετά από συμφωνία των περισσοτέρων μελών της, η ομάδα επισκέφθηκε τα κοντινά νησιά, τους Λειψούς και τη Λέρο. Στους Λειψούς προσκύνησε την Παναγία του Χάρου, όπως λέγεται μια μοναδική εικόνα της Παναγίας που κρατά στα χέρια της το Χριστό εσταυρωμένο. Εκεί πραγματοποιείται ένα συνεχές θαύμα. Ξερά κρινάκια αφιερωμένα στην εικόνα της Παναγίας πριν από πολλά χρόνια, κάθε χρόνο στην απόδοση της εορτής του Δεκαπενταυγούστου ανθίζουν. Στη σύντομη παραμονή μας στη Λέρο κάποιοι ανέβηκαν στην κορφή του βουνού, όπου προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Κάστρου. Εκεί υπάρχει Μουσείο και ο τάφος της γερόντισσας Γαβριηλίας. Εκεί είδαν και το όνομα συμπατριώτη μας από την Περίστα γραμμένο κάτω από μεγάλη τοιχογραφία, την οποία αφιέρωσε στην Παναγία του Κάστρου.

Η εκδρομή είχε και άλλες ανθρώπινες πλευρές, αφού μέσα σ' ένα πνεύμα αγάπης, συναντίληψης και καλής διάθεσης, επικοινωνήσαμε μεταξύ μας και γνωρισθήκαμε καλύτερα, αξιοποιώντας όλα τα καλά στοιχεία της παράδοσής μας.

Ευχαριστώντας τον Άγιο Θεό για την ευλογία αυτή, ας ευχηθούμε να μας αξιώνη να έχουμε πάντοτε τέτοιες εμπειρίες που μας φέρνουν πιο κοντά στο Θεό, στους ανθρώπους και στην πανέμορφη φύση, τη γεμάτη από την άκτιστη προνοητική και καλλοποιό ενέργεια του Δημιουργού της.

  • Προβολές: 1801

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance