Εἰδήσεις Ἰουλίου Αὐγούστου 2005

Κυριακή αποδήμων

Η Κυριακή 24 Ιουλίου ήταν αφιερωμένη φέτος από την Ιερά Μητρόπολή μας στους αποδήμους αδελφούς μας, αρκετοί από τους οποίους επισκέπτονται το καλοκαίρι την πατρίδα. Τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, αρτοκλασία υπέρ υγείας των αποδήμων αδελφών και μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας Ναυπακτίους στην αλλοδαπή. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε δεξίωση στους ανταποκριθέντας στο κάλεσμά της στην Αίθουσα του Ιερού Ναού.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο φύλλο της Ε.Π.

Θεία Λειτουργία στον σπήλαιο του Αγίου Νικολάου, στην Βαράσοβα

Θεία Λειτουργία στον σπήλαιο του Αγίου Νικολάου, στην ΒαράσοβαΤο κατ' έτος προσκύνημα μετά της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν και εφέτος (Σάββατο 16 Ιουλίου) στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου της Βαράσοβας. Από τις 6:30 το πρωΐ οι βαρκούλες και τα καΐκια των ψαράδων της Κάτω Βασιλικής μετέφεραν τους προσκυνητές από τον όρμο της Κάτω Βασιλικής στον όρμο του Αγίου Νικολάου, απ' όπου ανηφόριζαν μέχρι το ιερό σπήλαιο, την πάλαι ποτέ σκήτη που φιλοξενούσε μέσα στην πέτρινη αγκαλιά της μοναχούς ερημίτες. Το σπήλαιο γέμισε και εφέτος προσκυνητές, αλλά και παιδιά από την Κατασκήνωση αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως που λειτουργούσαν την περίοδο αυτή.

***

Ο συμπολίτης μας κ. Ηλίας Δημητρόπουλος εξέδωσε, κατόπιν πολλών κόπων και έρευνας, το βιβλίο “Οι Καρκαβιτσαίοι, ο Αντρέας των Λεχαινών και η Ναυπακτία”, επικεντρώνοντας στην αναζήτηση των ριζών της γενιάς των Καρκαβιτσαίων, επίλεκτο μέλος της οποίας, ο Ανδρέας, κορυφαίος λογοτέχνης μας, δημιούργησε στο παρελθόν μεγάλη αναστάτωση στην Ναυπακτία, εξαιτίας κυρίως του διηγήματός του “ο Ζητιάνος”, που αναφέρεται στην επετεία που είχαν ως βιοποριστικό επάγγελμα χωρικοί των Κραβάρων. Μαζί με τις ρίζες του λογοτέχνη, αναζητά και την σχέση αγάπης του προς την ορεινή Ναυπακτία και γενικότερα προς την Ρούμελη. Ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου γράφει στον πρόλογό του για το βιβλίο αυτό: “Θαύμασα σε τούτο το βιβλίο τη μεθοδική συγκέντρωση τόσων στοιχείων και μαζί την ικανότητα του συγγραφέα που με τάξη και νοικοκυροσύνη τα προβάλλει άνετα, χωρίς κενά, χωρίς προχειρότητες, με λόγο αρητόρευτο, στέρεα δομή και πλοκή, γλώσσα απλή, αφήγηση γλαφυρή, ταξιδιωτική, που δε λείπει συχνά ο λογοτεχνικός οίστρος και οι χιουμοριστικοί υπαινιγμοί… Το βιβλίο του τούτο είναι μια γενναία προσφορά καρδιάς και σκέψης στη Ναυπακτία. Ας είναι περήφανος γι' αυτό.”.

***

Εκδόθηκε το πρώτο τεύχος από τις “Διαδρομές στη Ναύπακτο”, περιοδική έκδοση της Δημοτικής επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού Ναυπάκτου που έχει πρόεδρο τον Γιάννη Ράπτη. Πρόκειται για προσεγμένη έκδοση με ενδιαφέρον περιεχόμενο. Μερικά θέματά της είναι: “Χρήσιμα συμπεράσματα από την ημερίδα για τις αναπλάσεις ιστορικών πόλεων”, “Μόρνος, ο άγνωστος γείτονας” κ.ά. Ακόμη υπάρχουν δύο συνεντεύξεις: του Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου πρόεδρου της ΕΜΑΜ, και του Δημήτρη Στυλιαρά του συμπολίτη μας πιο νεαρού διαιτητή της α΄ Εθνικής.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Γιάννης Ράπτης αναφέρει: “Η Ναύπακτος προγραμμάτισε το μέλλον της με κυριότερο, αν όχι μοναδικό, άξονα τον τουρισμό” και είναι “έτοιμη να θυσιαστή στην ασέβεια όχι των τουριστών αλλά την δική της. Γιατί δυστυχώς οι δεκαετίες της άλλογης, άκρατης και άκριτης ανάπτυξης δεν παρήλθαν ακόμη” Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος στο δικό του σημείωμα καταλήγει: “Η ανάπλαση της Ναυπάκτου πρέπει να αρχίση από την ανάπλαση των πολιτών της. Ανάπλαση λοιπόν πρώτα εσωτερικά και ύστερα εξωτερικά, ώστε να έχουμε ωραίο περιτύλιγμα αλλά ακόμη ομορφότερο περιεχόμενο”.

***

· Στην 11η ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας... στο Κίεβο, παρέστη και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας. Το κεντρικό θέμα της Συνόδου ήταν “Ασφάλεια με Ελευθερία”. Την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας κ. Volodymir Lytvyn, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους συνέδρους τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: “…Οι αρχές της χριστιανικής αγάπης ενέπνευσαν τους λαούς μας και η ελπίδα έγινε αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού μας… Η Εκκλησία ως κοινωνική οργάνωση αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής και έχει βαρύνουσα σημασία στην ουκρανική ιστορία… Ο λαός μας κατέδειξε ότι καμμία βία, καμμία επιβολή δεν μπορεί να τον αποσπάση από τις αλήθειες της Ορθοδοξίας. Χρειάζεται να γίνη κτήμα όλων των λαών το πολιτισμικό κοινό πρόσωπο της ορθοδόξου πίστεως…” (Ενημερωτικό Δελτίο Δ.Σ.Ο., 7-2005).

***

· Προστατευμένη ζώνη στην οποία απαγορεύεται η δόμηση και κάθε άλλη δραστηριότητα χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί έγκριση, κήρυξε το φαράγγι όπου βρίσκεται η ιστορική σερβική ορθόδοξη Μονή Ντέτσανι στο δυτικό Κόσσοβο η αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Μονή του Ντέτσανι ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και είναι το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό σερβικό μνημείο του Κοσόβου.

***

· Το “Βραβείο Μουσείου” του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005 απονεμήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, σε πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο κατά την Εαρινή Ολομέλεια του Συμβουλίου. Το “Βραβείο Μουσείου” του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίδεται σε ελληνικό μουσείο για πρώτη φορά στην ιστορία του από το 1977 που απονεμήθηκε για πρώτη φορά.

***

· Το Μάϊο στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου στο Χαράρε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος διένειμε σε 44 νέους και νέες υποτροφίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Συγχρόνως δόθηκαν και 38 υποτροφίες σε ισάριθμους μαθητές της ενορίας του Αγίου Αυγουστίνου στο Μπουλαουάγιο για τον ίδιο σκοπό. Το πρόγραμμα υποτροφιών στηρίζεται από φίλους της ιεραποστολής.

***

· Την εικόνα μιας νεολαίας προσηλωμένης σε παραδοσιακές αξίες και με έντονη εθνική ταυτότητα, παρουσιάζει η ελληνική νεολαία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έτσι, η οικογένεια προβάλλεται ως η πλέον σημαντική αξία, σχεδόν απόλυτη, αφού παίρνει 9,4 βαθμούς με άριστα το δέκα. Οι νέοι εμπιστεύονται την Εκκλησία, το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Πανεπιστήμιο, το Στρατό και τη Δικαιοσύνη, ενώ αισθάνονται πολύ υπερήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση.

***

· Κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου ε.έ. η Μαρία Αρτοπούλου από την Έδεσσα. Η κ. Μαρία είχε συνεργασθή με τον Μητροπολίτη μας, όταν διακονούσε ως Ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης. Η κ. Μαρία είχε παραχωρήσει την οικία της για να γίνη οικοτροφείο θηλέων για κορίτσια που σπούδαζαν στην Έδεσσα. Είχε όλη την ευθύνη της λειτουργίας του οικοτροφείου, στο οποίο έμεναν 10-12 κοπέλες. Μαζί με τους γέροντες γονείς της, φρόντιζε και τα κορίτσια του οικοτροφείου, σαν να ήταν δικά της παιδιά, καθώς επίσης τα ανήψια της και αργότερα τα παιδιά των ανηψιών της. Η μεγάλη της χαρά ήταν όταν επισκεπτόταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Καλλίνικος το σπίτι-οικοτροφείο. Επίσης, ήταν υπεύθυνος Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής. Ήταν ευλαβής, ταπεινή, σεμνή, προσευχομένη, με ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1707

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance