Η Εορτή του Μητροπολίτου μας

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εόρτασε τα ονομαστήριά του, καθώς και την συμπλήρωση δεκαετίας ποιμαντορίας στην Μητρόπολή μας.

Η εορτή του Μητροπολίτου μαςΤο απόγευμα της Δευτέρας στον Εσπερινό συγχοροστάτησαν με τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Την επομένη συλλειτούργησαν οι ανωτέρω καθώς και οι Μητροπολίτες Ηλείας κ. Γερμανός, Άρτης (καί τοποτηρητής Αιτωλίας και Ακαρνανίας) κ. Ιγνάτιος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ. Ήταν παρών και ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος.

Στον Εσπερινό μίλησε ο Ναυπάκτιος την καταγωγή Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Ιερεμίας Φούντας.

Μετά τον Εσπερινό ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου προσέφερε δεξίωση σε όλους τους εκκλησιασθέντες.

Την ημέρα της εορτής, στην θεία Λειτουργία μίλησε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, και το προσωπικό του τού Ιερού Ναού προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο ένα συμβολικό δώρο για την εορτή του και την επέτειο της δεκαετούς ποιμαντορίας του. Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσεφώνησε τον Μητροπολίτη ο κ. Βασίλειος Μπιρπανάγος.

Εκ μέρους των Αρχιερέων προσεφώνησε τον εορτάζοντα ο αρχαιότερος τη τάξει Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του λαού και των αρχών στο Επισκοπείο, προσφέροντας στους προσερχομένους και ένα αναμνηστικό της δεκαετίας.

Η εορτή του Μητροπολίτου μαςΤο μεσημέρι, στην Αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου ο Μητροπολίτης παρέθεσε γεύμα στους Αρχιερείς, τις Αρχές και τους εκπροσώπους φορέων (εκπαιδευτικών, πολιτιστικών κλπ.) της Επαρχίας και στους προερχομένους από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Την τράπεζα διηκόνησαν οι κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης.

Κατά της διάρκεια της τραπέζης προσεφώνησε τον εορτάζοντα ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Προσήλθαν για να εκκλησιασθούν και να ευχηθούν στον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Σταμάτης, οι Δήμαρχοι της Επαρχίας μας, Ναυπάκτου κ. Ιωάννης Νταουσάνης, Αντιρρίου κ. Γεώργιος Κολοβός, Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας, Πυλλήνης κ. Ιωάννης Μπουλές, Πλατάνου κ. Λεωνίδας Κωλέττας οι διευθυντές της Αστυνομίας, Τροχαίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικής, οι διευθυντές όλων των Λυκείων και Γυμνασίων της πόλεως με αντιπροσωπεία μαθητών, εκπρόσωποι Συλλόγων κ.ά.

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε τμήματα από τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις που ακούσθηκαν κατά την εορτή.

Από το κήρυγμα τού Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών (απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα)

«...Η εορτή ενός Επισκόπου, αδελφοί μου, δεν είναι ατομική του υπόθεση. Αφορά ολόκληρο το πλήρωμα, αφορά και την ζη και την χαίρεται ολόκληρη η τοπική Εκκλησία, της οποίας ο Επίσκοπος είναι πατέρας πνευματικός, ποιμένας και διδάσκαλος.

Και μια ολόκληρη δεκαετία αγώνων ποιμαντικών, φροντίδας ανύστακτης, χάριν του λαού του Θεού που καταβάλλει ένας Επίσκοπος, διαποιμαίνοντας το πλήρωμα της Επαρχίας του, στηρίζοντας και διδάσκοντας τον ευσεβή λαό, δεν είναι ένας ασήμαντος σταθμός για την τοπική εκκλησιαστική ζωή…

Χαίρει και ολόκληρη μαζί σας η Εκκλησία του Θεού, και αυτή η χαρά της Εκκλησίας εκφράζεται με την παρουσία εδώ σήμερα σεβασμίων συνεπισκόπων μου και της ταπεινότητός μου και η χαρά αυτή γίνεται καύχησις εν Χριστώ. Και γίνεται καύχησις εν Χριστώ, διότι η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ευτύχησε, έλαβε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό να έχη Επίσκοπό της άνδρα εκκλησιαστικό αδαμαντίνου ήθους, λιπαράς, πλούσιας θεολογικής παιδείας, άνδρα με πνεύμα και φρόνημα εκκλησιαστικό και φορέα της γνήσιας εκκλησιαστικής παραδόσεως και εμπειρίας.

Γι’ αυτό και μέσα από τα βάθη της ψυχής μας, ανεβαίνει αυτή την ιερή στιγμή, καθώς όλοι συναγμένοι γι’ αυτή την θαυμαστή εορτή του αγίου Ιεροθέου, τα ονομαστήρια του Επισκόπου σας, την συμπλήρωση δεκαετούς θεοφιλούς ποιμαντορίας, ανεβαίνει λέγω μέσα από τα μύχια της καρδιάς μας ολόθερμη η ικεσία προς τον αρχιποίμενα Κύριό μας Ιησού να του χαρίζη μακρότητα ημερών, υγεία ακλόνητη, πολλές, ανεξάντηλες φυσικές και πνευματικές δυνάμεις, για να συνεχίζη για πολλά - πολλά χρόνια, το ιερό αποστολικό του έργο, που είναι η δική σας, των αδελφών μας η διαποίμανση και η ποιμαντική φροντίδα. Και ακόμα να συνεχίση να δίδη την ρωμαλέα θεολογική του μαρτυρία, πηγή έμπνευσης και οικοδομής ολοκλήρου της Εκκλησίας του Χριστού…

Προσφώνηση (απομαγνητοφωνημένη) τού Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου

…Πρέπει να είσασθε υπερήφανοι ότι έχετε Ιεράρχη τον Ιερόθεο, που σήμερα άγει τα ονομαστήριά του και ακόμη συμπληρώνει δέκα χρόνια ποιμαντορίας στην θεόσωστη αυτή επαρχία. Μπορεί να είναι μικρή επαρχία από απόψεως πληθυσμού, αλλά εφαρμόζοντας εκείνο το «μή φοβού το μικρό ποίμνιον», δίνει την παρουσία του την θεολογική και την συνεπή προς όλες τις κατευθύνσεις, οσάκις και όπου χρειασθή. Η θεολογική του κατάρτιση και όπως ευφυώς είπε ο άγιος Σμύρνης, η λιπαρά του μόρφωση, τον καθιστά στην Ιεραρχία μας τίμιο μέλος, διότι, μπορεί να μη φαίνεται εξωτερικά ο δυναμισμός του, αλλά είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Με τον θεολογικό του λόγο, με την συνέπειά του, με την παρρησία του στην Ιεραρχία αναμφισβήτητα παίζει τον ρόλο που του επεφύλαξε ο Άγιος Θεός ως Ποιμενάρχης, διότι ο Ποιμενάρχης πρέπει να έχη τα χαρίσματα του λόγου, αλλά και της συνεπείας του λόγου, χαρίσματα που διαθέτει ο άγιος Ναυπάκτου, αλλά και πρέπει να επαναλαμβάνη εκείνο το οποίο εις όλας τας Οικουμενικάς Συνόδους συνέβη να υπογράφη με την προσωπικότητά του το κάθε μέλος με την κατάθεση των απόψεών του χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς σκοπιμότητες. Αυτός είναι ο Ιεράρχης, που πρέπει να σάς κάνη να υπερηφανεύεσθε, όπως υπερηφανευόμεθα εμείς που τον έχουμε μέλος της Ιεραρχίας.

Ήλθαμε εδώ για να συμπαρασταθούμε σε αυτό το γεγονός και να συμπανηγυρίσουμε, διότι κάθε τί που έχει σχέση με τον αδελφό, όταν λυπάται, λυπούμεθα και όταν χαίρεται, χαιρόμεθα. Και συμπαριστάμεθα και στην θλίψη του και στους αγώνες του, εκείνους που είναι αναγκαίοι δια να αποκατασταθή η εκκλησιολογική τάξη, είτε αυτή λέγεται Ναύπακτος, είτε αυτή λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε αυτό λέγεται Εκκλησία της Ελλάδος. Και ο Ιεράρχης σας, δίνει μαζί με άλλους, με τον δικό του τρόπο, τον τρόπο τον θεολογικό και τον αποτελεσματικό, την δική του σφραγίδα στις αποφάσεις της Εκκλησίας μας.

Σεβασμιώτατε, να ζήτε για πολλές δεκαετίες και να ομορφαίνετε την Εκκλησία μας, η οποία πράγματι μαζί με σάς μπορεί να προχωρήση αποτελεσματικότερα από ό,τι προχωράει σήμερα. Να ζήτε για χίλια χρόνια.

Αντιφώνηση (αποσπάσματα) τού Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου μετά το πέρας της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας, την ημέρα της ονομαστικής του εορτής

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, αγαπητοί μου αδελφοί,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για τα αισθήματα αγάπης τα οποία εκφράζετε σήμερα στον Ποιμενάρχη αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως, και για την ονομαστική μου εορτή, αλλά συγχρόνως και για την δεκαετία την οποία πέρασα στην ιστορική αυτή Μητρόπολη της Ναυπάκτου.

Σήμερα ενεθυμήθην ιδιαιτέρως αυτό το οποίο λέγει ο ιερός Νικόλαος Καβάσιλας στην θεία Λειτουργία, ότι η θεία Λειτουργία είναι χαριστήριος και ικέσιος...

Οπότε αισθάνθηκα σήμερα ότι η θεία Λειτουργία ήταν πραγματικά χαριστήριος και ικέσιος. Είναι μια Λειτουργία ευχαριστήρια για τα δέκα χρόνια, αλλά και ικεσία για όλη την ζωή και την μετά την ζωή αυτή έξοδο μας, ώστε να αξιωθούμε να παρασταθούμε εκ δεξιών του Αρχιποίμενος Χριστού…

Αλλά, νομίζω, ότι κάθε Αρχιερεύς –καί έτσι αισθάνθηκα σήμερα– δεν πρέπει να βλέπη μόνο προς τα πίσω, αλλά πρέπει να βλέπη προς τα εμπρός… Ανθρωπίνως σκεπτόμαστε τις δεκαετίες και τις εικοσαετίες. Είναι ένα ανθρώπινο έργο, είναι ένας βίος ο οποίος δίνει μια δύναμη και έμπνευση, γιατί «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος», όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Αλλά εμείς οι Κληρικοί δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο προς τα πίσω, αλλά πρέπει να βλέπουμε προς τα εμπρός. Και όταν λέμε προς τα εμπρός, δεν εννοούμε για την επόμενη δεκαετία, εννοώ κυρίως για τα εσχατολογικά, για τα μετά την έξοδο από την ζωή αυτή, που έχει πολύ μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα.

Άλλωστε, η θεία Λειτουργία την οποία επιτελούμε δεν είναι απλώς ευχαριστήρια, είναι ευχαριστήρια για εκείνα τα οποία μας έδωσε ο Θεός, αλλά ταυτόχρονα έχει μια εκκλησιολογική, θα έλεγα, μια εσχατολογική διάσταση. Σύμφωνα με την ερμηνεία του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, η θεία Ευχαριστία είναι βίωση των εσχάτων...

Επομένως, έχει μια εσχατολογική διάσταση? είναι μια πορεία προς το μέλλον, προς τα έσχατα της ιστορίας. Γι' αυτό και ο Μέγας Βασίλειος λέγει χαρακτηριστικά: «οι το παρόν διώκοντες, ου προς το μέλλον ατενίζοντες, μισθωτοί και ου ποιμένες εισί». Εκείνοι που βλέπουν μόνον προς το παρελθόν και το παρόν και δεν ενατενίζουν προς το μέλλον, την Βασιλεία του Θεού, το πώς θα βιώσουμε από τώρα την Βασιλεία του Θεού και πώς θα αξιωθούμε να γίνουμε Ιερείς και στο άνω Θυσιαστήριο, το πώς από τον κτιστό Ναό θα οδηγηθούμε στον άκτιστο Ναό και από την κτιστή λατρεία θα οδηγηθούμε στη άκτιστη λατρεία, όσοι δεν σκεπτόμαστε έτσι είμαστε μισθωτοί Ποιμένες και όχι πραγματικοί Ποιμένες της Εκκλησίας του Χριστού.

Το είπα αυτό για να δείξω πώς αισθάνομαι. Δεν στέκομαι μόνο στο παρελθόν και το παρόν, αλλά κυρίως με απασχολεί το μέλλον και πώς θα σώσουμε την ψυχή μας και θα ευρεθούμε μαζί με το Ποίμνιο στην Βασιλεία του Θεού, για να πούμε «ιδού εγώ, Κύριε, και τα παιδία, ά μοί έδωκας» (πρβλ. Ησ. η΄, 18).

Παρακαλώ να εύχεσθε να μου δίνη ο Θεός δύναμη και έμπνευση για να επιτελώ το έργο μου, το καθήκον μου και τίποτε περισσότερο, και να αξιωθούμε όλοι και του επουρανίου Θυσιαστηρίου.

  • Προβολές: 2574