Ι΄ Ιερατικό Συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως το Ι΄ Ιερατικό Συνέδριο με γενικό θέμα «Η ενότητα της Εκκλησίας».

Ι΄ Ιερατικό ΣυνέδριοΤην Δευτέρα 26 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η Σύναξη Πρεσβυτερών και την Τρίτη 27 η Σύναξη Ιερέων ως εξής:

Το πρωΐ τελέσθηκε όρθρος και Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στο τέλος της οποίας διαβάσθηκε το μνημόσυνο για τους Ιερείς που κοιμήθηκαν κατά το περασμένο έτος, τους αειμνήστους Ιερείς Σταύρο Σταυρόπουλο, Νικόλαο Καλογερή και Δημήτριο Ιωακείμ.

Στην αρχή του Συνεδρίου, ο συνταξιούχος Ιεροκήρυξ Αρχιμ. π. Αντώνιος Βαζούρας απηύθυνε εκ μέρους των Ιερέων προσφώνηση προς τον Σεβασμιώτατο, επί τη συμπληρώσει δεκαετίας αρχιερωσύνης.

Μεταξύ άλλων ο π. Αντώνιος είπε:

«Εν τη ενασκήσει των ιερατικών μου καθηκόντων επί δωδεκαετία εν τη Μητροπόλει ταύτη, ομολογώ ότι δεν εγνώρισα αυστηρούς και ακατανοήτους προϊσταμένους Αρχιερείς, αλλά εν Χριστώ αδελφούς με φόβο Θεού, αγάπη και αλληλοκατανόησιν.

Η αρχιερατική σας διακονία, Σεβασμιώτατε, εις εμέ προσωπικώς και εις τους υγιώς και ορθοδόξως σκεπτομένους Ιερείς και Ποίμνιόν Σας θα μείνη βαθιά χαραγμένη εις την μνήμην μας. Δεν είναι δυνατόν να λησμονηθή η επιδειχθείσα αγάπη Σας και ενδιαφέρον Σας δια την πνευματικήν πρόοδον του Ιερατείου και του Ποιμνίου Σας…».

Το Συνέδριο άρχισε με εισήγηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο με θέμα: «Το Ιεραρχικό Πολίτευμα της Εκκλησίας», ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τον Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Παστρωμά, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, με θέμα: «Η Τοπική Εκκλησία», και από τον Πρωτ. π. Ιωάννη Δένδια με θέμα: «Θετικά και αρνητικά στοιχεία στις Ενορίες της Ορεινής Ναυπακτίας και του Αγίου Βλασίου», διάλειμμα και συζήτηση επί των εισηγήσεων. Ακολούθησε γεύμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου. Το απόγευμα μετά την προσφορά καφέ, έγινε η εισήγηση από τον Πρωτοπρ. π. Ιωάννη Σπυρόπουλο με θέμα: «Θετικά και αρνητικά στις Ενορίες της πόλεως» και ακολούθησε συζήτηση επί της εισηγήσεως, καθώς και επί άλλων λειτουργικών και διοικητικών θεμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην διάρθρωση της Εκκλησίας και τους παράγοντες που συνέβαλαν στην διάρθρωση αυτή, όπως διαμορφώθηκε ήδη από τους πρώτους μεταποστολικούς χρόνους, όταν η μέριμνα των Εκκλησιών «μεταβιβάσθηκε» από τους Αποστόλους στους Επισκόπους, και αργότερα με την υιοθέτηση της διοικητικής δομής της Ρωμαϊκής – Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και την δημιουργία του Μητροπολιτικού και Πατριαρχικού συστήματος. Επίσης αναφέρθηκε στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία, στον ορισμό της σύμφωνα με τον άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, στον σκοπό της Ιεραρχίας και τον τρόπο επίτευξής του.

Ο π. Πολύκαρπος στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του μίλησε για τον θεσμό του Επισκόπου, τους Κληρικούς και την συνεργασία τους μετά του Επισκόπου αλλά και μεταξύ τους, ώστε να διασώζεται η ομόνοια και η ειρήνη στην Τοπική Εκκλησία, για την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας, καθώς επίσης και για την καλλιέργεια φιλακόλουθου πνεύματος στους λαϊκούς. Είπε μεταξύ άλλων ότι πώς να εμπνεύσουν το φιλακόλουθο πνεύμα οι Ιερείς, όταν κατέχονται από το σύνδρομο του ωρολογιού αντί του Ωρολογίου (βιβλίου της Εκκλησίας), ή όταν διαβάζουν τις ευχές τόσο γρήγορα, που ούτε οι βυζαντινοί ταχυγράφοι δεν θα προλάβαιναν να τις καταγράψουν.

Ο π. Ιωάννης Δένδιας εξέθεσε την πλούσια εμπειρία του, την οποία επέκτησε ως Ιερεύς και θεολόγος κατά την ποιμαντική διακονία στην ορεινή και φθίνουσα επαρχία του Αγίου Βλασίου, σημειώνοντας ό,τι ευλογημένο συναντά ο ποιμένας αλλά και ό,τι αρνητικό προσπαθεί να του ανακόψη τον ζήλο και να τον αποτρέψη από την ιερατική προσφορά.

Τέλος, ο π. Ιωάννης Σπυρόπουλος αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν την θετική πλευρά της ενοριακής ζωής και έχουν να κάνουν με την θεία Λειτουργία, την λατρευτική και μυστηριακή ζωή, την προσφορά λόγου και αγάπης, την ομόνοια, κλπ., καθώς επίσης αναφέρθηκε και σε όσα αρνητικά στοιχεία συναντούν, τα οποία πληγώνουν τους Ποιμένας και αποδιώχνουν το Ποίμνιο.

Οι τρεις αυτές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις θα δημοσιευθούν σε προσεχή τεύχη της Ε.Π.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Ιερέων και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αφού τα όσα ελέχθησαν αφορούσαν την όλη ιερατική τους διακονία και πολιτεία και ήταν βγαλμένες από την πείρα τους.

Ο Μητροπολίτης συνοψίζοντας επικέντρωσε την προσοχή των Ιερέων σε ορισμένα βασικά σημεία των εισηγήσεων και επίσης ζήτησε να δώσουν μεγάλη σημασία στα εξής σημεία: –Να κάνουν ό,τι μπορούν μέσα στα πλαίσια της Παραδόσεώς μας για να αυξήσουν το εκκλησίασμα. –Να φροντίζουν για την εύρεση υποψηφίων Ιερέων. –Να δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη και ιδιαίτερη φροντίδα και για τους νέους αλλά και για τους γέροντας. –Να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ τους και με τον Επίσκοπο, ώστε να βασιλεύη η πνευματική ειρήνη, ενότητα και αγάπη στην τοπική Εκκλησία.

Γενικά το Ιερατικό μας Συνέδριο ήταν εποικοδομητικό, εξελίχθηκε μέσα σε ιεροπρεπή ατμόσφαιρα και έδωσε στους Ιερείς πολλά ενδιαφέροντα και ωφέλιμα στοιχεία.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2005