Εκδρομή Κατηχητικών - Ομιλίες Δευτέρας

Εκδρομή Κατηχητικών

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή παιδιών που φοιτούν στα Κατηχητικά της Μητροπόλεώς μας στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης στην Τροιζήνα και στην αρχαία Επίδαυρο. Η εκδρομή αυτή είχε μια ιδιαιτερότητα? ήταν δώρο του Μητροπολίτου στα παιδιά του θεατρικού και της χορωδίας και στα παιδιά που νίκησαν στον διαγωνισμό με θέμα «Παρουσίαση της Ενορίας μας», κατά την περασμένη περίοδο.

Εκδρομή Κατηχητικών Πρώτος προορισμός μας ήταν η Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης. Πρόκειται για μια Μονή που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, μία από τις μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές του 20ου αιώνος. Στην Μονή μας υποδέχθηκαν οι Πατέρες, προσκυνήσαμε και συγκεντρωθήκαμε στο αρχονταρίκι, όπου συναντήσαμε τον ηγούμενο π. Σπυρίδωνα, ο οποίος απηύθυνε λόγο οικοδομής στα παιδιά.

Κατόπιν οι Πατέρες μας προσέφεραν γεύμα και έπειτα μας παραχώρησαν τον χώρο «Άγιος Επιφάνιος» για να παίξουν τα παιδιά. Πρόκειται για έναν παράδεισο στον κάμπο της Τροιζήνας, ένα μεγάλο αγρόκτημα της Μονής, με καθολικό, σπιτάκια, δένδρα, γήπεδα, παιδική χαρά κλπ. κλπ., στον οποίον τους θερινούς μήνες η Μονή φιλοξενεί δωρεάν πολύτεκνες οικογένειες για τις διακοπές τους.

Εκεί τα παιδιά έπαιξαν και ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ, ώστε όταν έφθασε η ώρα της αναχώρησης, έφυγαν με βαριά καρδιά.

Ο απογευματινός προορισμός ήταν το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, γνωστό παγκοσμίως ως το θέατρο με την καλύτερη ακουστική στην ιστορία του αρχαίου κόσμου. Μόλις φθάσαμε στο θέατρο, θαυμάσαμε την μεγαλοπρέπειά του και συναντήσαμε ανθρώπους από κάθε γωνιά της γής, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, πήγαιναν και στέκονταν στον ομφαλό της ορχήστρας και απήγγειλλαν στίχους από αρχαία έπη. Έτσι, λοιπόν, και από την ομάδα μας, πρώτα δύο μαθήτριες, η Ζωή Καραγιώργου και η Ελένη Νικοπούλου, στάθηκαν στον ομφαλό καί, αφού έκαναν αφιέρωση στον Σεβασμιώτατο, στους Ιερείς και τις Κατηχήτριες που συνόδευαν την εκδρομή, απήγγειλαν με δυνατή φωνή δύο τραγούδια από εκείνα που έχουν διδαχθή! Την δική τους παράσταση προσπάθησαν να δώσουν και άλλα παιδιά της εκδρομής μας.

Ήρθε η ώρα όμως της αναχώρησης, που συνοδεύθηκε από καταρρακτώδη βροχή. Η εκδρομή μας έφθανε πια στο τέλος της.

Θα πρέπη να ευχαριστήσουμε θερμότατα εκ μέρους όλων των παιδιών, τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο για το θαυμάσιο αυτό δώρο που έκανε στα παιδιά, καθώς και τον Καθηγούμενο π. Σπυρίδωνα και τους Πατέρες της Ιεράς Μονής Κεχαριτωμένης Τροιζήνας, οι οποίοι με τόση αγάπη μας φιλοξένησαν.

Είθε ο Θεός να ευλογήση και άλλες τέτοιες εκδρομές.

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή κατηχητική χρονιά.

Α.Μ.


Ομιλίες Δευτέρας

Άρχισαν για την νέα εκκλησιαστική χρονιά (2005-2006) οι απογευματινές ομιλίες της Δευτέρας από τον Σεβασμιώτατο προς το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

Φέτος θέμα των ομιλιών θα είναι «η σωτηρία».

Ήδη στο πρώτο μάθημα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον λόγο του Θεού, μέσα από την παραβολή του Σπορέως.

Την δεύτερη ομιλία, περί πίστεως, την έκανε ο Αρχιμ. Ζαχαρίας Ζάχαρου, από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Essex, πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου ηγιασμένου Αρχιμ. Σωφρονίου Σαχάρωφ. Ο π. Ζαχαρίας είναι και πνευματικός πατέρας της νέας αδελφότητος της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς και θα έχουμε επομένως πιο πολλές ευκαιρίες να ακούμε τον λόγο του.

Στο τρίτο μάθημα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρώτο «βήμα» της σωτηρίας, που κατά τον απόστολο Παύλο, στην προς Κορονθίους του Επιστολή, είναι η αποστολή των «εργατών» που θα αναγγείλουν τα περί της Βασιλείας του Θεού και θα κηρύξουν μετάνοια και σωτηρία. Το πώς γίνεται αυτή η αποστολή, περιγράφεται στον Προφήτη Ησαΐα.

Αναμένονται, βεβαίως, με εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα μαθήματα αυτής της σειράς.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2731