Ιερατική Σύναξη Οκτωβρίου - Σύναξη Πρεσβυτερών 2005

Ιερατική Σύναξη Οκτωβρίου

Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεώς μας στο Πνευματικό Κέντρο.

Κατ' αρχάς έγινε μια μικρή ενημερωτική εισήγηση από τον Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Παπαβαρνάβα για το Ζ΄ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συνέδριο στελεχών Ιερών Μητροπόλεων που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο, με γενικό θέμα «Το Μυστήριο της Ιερωσύνης».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε στην Σύναξη τον ενδιαφέροντα χαιρετισμό που απηύθυνε στο Λειτουργικό Συνέδριο ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και τόνισε τα κύρια σημεία του.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε στους Ιερείς δύο πολύ συγκινητικές επιστολές. Η πρώτη ήταν ενός Χριστιανού του οποίου την ζωή έσωσε ένας Ιερέας της Ενορίας μας, όταν κινδύνευσε πάνω στο βουνό.

Πρόκειται για τον π. Ιωάννη Πολύζο, Εφημέριο Αμπελακιωτίσσης, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε τον κίνδυνο κατέβασε την οικογένειά του από το αυτοκίνητο, τηλεφώνησε στον π. Πολύκαρπο, ηγούμενο της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, να κάνη παράκληση στην Παναγία, και ανέβηκε στο βουνό, όπου βρήκε τελικά τον εκδρομέα βρεγμένο ως το κόκκαλο και χαμένο για 13 ώρες. Ο άνθρωπος αυτός ένιωσε την ανάγκη να στείλη συγχαρητήρια επιστολή στον Σεβασμιώτατο για τον π. Ιωάννη. Η δεύτερη επιστολή ήταν μιας κόρης ενός Ιερέως (Ειρήνης Τσουρού), η οποία με πολύ ωραίο τρόπο εξέφρασε τις εμπειρίες από την ζωή ενός παιδιού ιερατικής οικογένειας δίπλα στον πατέρα – παπά.

Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, οι δύο αυτές επιστολές, ιδίως η πρώτη, ήταν συνέχεια και επιβεβαίωση των όσων ειπώθηκαν στο ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο σχετικά με τον αγώνα και την προσφορά των Ιερέων.

Α.Κ.

Σύναξη Πρεσβυτερών 2005

Στα πλαίσια του ετησίου Ιερατικού Συνεδρίου έγινε και εφέτος, στις 26 Σεπτεμβρίου, στο Ενοριακό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, η Σύναξη των Πρεσβυτερών.

Στις 6 μ.μ. τελέσθηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου, και στην συνέχεια στο Ενοριακό Κέντρο, μετά από ένα απογευματινό κέρασμα, οι Πρεσβυτέρες παρακολούθησαν την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Η ζωή της Εκκλησίας». Ο Σεβ. ομιλητής τόνισε ότι: α) Η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού και οι πιστοί τα μέλη της, ενωμένα με τον Χριστό. β) Η Εκκλησία είναι ιερός θεσμός που έχει συγκεκριμένη διάρθρωση και διοικητική δομή, η οποία διαμορφώθηκε από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. γ) Η Εκκλησία έχει ιεραρχία, η οποία συνδέεται με τους τρεις βαθμούς Ιερωσύνης, τα τρία βασικά μυστήρια, (τό Βάπτισμα, το Χρίσμα και την θεία Κοινωνία) και βεβαίως τους τρεις βαθμούς πνευματικής ζωής (κάθαρση, φωτισμός, θέοση). Στο σημείο αυτό τόνισε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την Εκκλησία στην επιφάνεια, αλλά στο βάθος, συμμετέχοντας συνειδητά στα μυστήριά της, τηρώντας τις εντολές του Χριστού, με στόχο να επιτύχουμε την κάθαρση, και να φθάσουμε στον φωτισμό και την θέωση.

Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος είπε ότι και οι Πρεσβυτέρες ανήκουν στον λαό του Θεού και πρέπει να ζουν μέσα σ' αυτήν τον προοπτική για να επιτύχουν την σωτηρία τους. Ταυτόχρονα τόνισε ότι πρέπει να σέβονται και να τιμούν τον σύζυγό τους Ιερέα και να τον στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές.

Ακολούθησε συζήτηση και σε θέματα πρακτικότερα που αφορούν στην ζωή των Πρεσβυτερών και γενικότερα των ιερατικών οικογενειών. Η σύναξη έκλεισε με δείπνο που επιμελήθηκαν οι Κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης της Αγίας Παρασκευής.

Π.Β.

  • Προβολές: 1917