Skip to main content

Εἰδήσεις - Τριάντα ποιήματα - Νανούρισμα αγέννητου παιδιού

 

Τριάντα ποιήματα

«Η ευκαιρία να συνεχίσω την απόδοση ποιημάτων του (Hermann Hesse) στα ελληνικά μου δόθηκε, όταν υποχρεώθηκα πριν μερικά χρόνια να παραμένω στο σπίτι μου επί δίμηνο περίπου, όπου η απασχόληση μου αυτή ήταν έντονα λυτρωτική...», εξομολογείται ο Γιάννης Βαρδακουλάς στον πρόλογο του νέου του βιβλίου που έκδόθηκε από τον σύλλογο Ναύπακτος –Πολιτιστικές Διαδρομές.
Το βιβλιο περιέχει 30 ποιήματα του Γερμανού λογοτέχνη με ελεύθερη απόδοση στην γλώσσα μας αλλά και την προσωπική σφαγίδα του μεταφραστή.

Ο Hesse είναι βέβαια περισσότερο γνωστός ως πεζογράφος, ως αμφισβητητής του τεχνολογικού πολιτισμού, ακόμη από τις αρχές του εικοστού αιώνα, ως εισηγητής του ανατολικού μυστικισμού στην Δύση. Ήταν αναμφισβήτητα ένα ευαίσθητο πνεύμα με έντονη εσωτερική ζωή και μεγάλο συναισθηματισμό. Τα στοιχεία αυτά είναι «κοντά στο ψυχισμό του Γ. Βαρδακουλά», όπως παρατηρεί και ο Απόστολος Ζορμπάς στο επίμετρο του βιβλίου. Ευχόμαστε στον κυρ-Γιάννη να συνεχίση για πολλά ακόμη χρόνια αυτές τις δημιουργικές απασχολήσεις.

Χ.Μ.

Νανούρισμα αγέννητου παιδιού

(Ρωσσικό τραγούδι της Ειρήνης Σκόρικ, από την Αγία Πετρούπολη)

Γλυκιά μου αγάπη, αγέννητη κορούλα μου, νάνι, νάνι, νάνι,

εγώ στην κούνια σου αυτό το τραγούδι δέν θα το τραγουδήσω.

Δεν πρόκειται τα ματάκια σου να δούν το φως του ήλιου.

Δεν θα ακούσης κορούλα μου αυτό το τραγούδι

από τη μάνα σου που μετανοιώνει. νάνι, νάνι, νάνι

εγώ στην κούνια σου αυτό το τραγούδι δεν θα το τραγουδήσω.

Δεν θα σκουπίσης τα δάκρυά μου από τα

μάτια μου, δεν θα ακούσης το τραγούδι της καρδιάς μου. νάνι, νάνι, νάνι

εγώ στην κούνια σου αυτό το τραγούδι δέν θα το τραγουδήσω.

Συγχώρεσέ με, Θεέ μου, για το λάθος μου, σκότωσα

την κόρη μου, είμαι πιο αμαρτωλή απ’ όλους. νάνι, νάνι, νάνι

εγώ στην κούνια σου αυτό το τραγούδι δεν θα το τραγουδήσω.

 

***

Σε συνέντευξή του σε περιοδικό (Πολιτικά Θέματα, 17-10-2005), ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος είπε, μεταξύ άλλων: «Μου προκαλεί, όμως, κατάπληξη και θλίψη, το γεγονός ότι κάποιοι, την περίοδο της πρόσφατης Εκκλησιαστικής αναστάτωσης, αμφισβήτησαν αυτό το έργο (κοινωνικό και φιλανθρωπικό) και κατηγόρησαν την Εκκλησία για έλλειψη ευαισθησίας και αποχή από τα προβλήματα των ανθρώπων, γενικεύοντας αυθαιρέτως τις μεμονωμένες εκτροπές ορισμένων. Οι άνθρωποι αυτοί, προφανώς δεν έχουν καμιά εμπειρική σχέση με την εκκλησιαστική ζωή. Μόνο έτσι μπορώ να δικαιολογήσω τα λεγόμενά τους. Διαφορετικά πρόκειται για κακοήθειες, με σκοπό τον δηλητηριασμό της λαϊκής συνείδησης. Και αυτό το έργο είναι καταδικαστέο και καταστροφικό».

***

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το έργο της «Υπηρεσίας Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» που λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Αρχιεπισκοπή. Την Υπηρεσία στελεχώνουν 338 εθελοντές που έχουν χωριστεί σε νοσοκομειακές ομάδες και ανά εβδομάδα επισκέπτονται τα νοσοκομεία. Πρόκειται για προσφορά σε χώρους πόνου, όπως είναι τα νοσοκομεία, όπου οι ανάγκες ξεπερνούν τα στενά όρια της νοσηλείας. Οι εθελοντές προσφέρουν ηθική, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο π. Βασίλειος Κοντογιάννης.

***

Το 12ο Ορθόδοξο Συνέδριο Δυτικής Ευρώπης πραγματοποιείται στην πόλη Blankenberge του Βελγίου (29 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου), υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος. Πρόκειται για ένα θεσμό πλέον για τις Ορθόδοξες κοινότητες της Δυτικής Ευρώπης, ο οποίος δίνει μία ουσιώδη ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και προσευχής για τους πιστούς . Θέμα του συνεδρίου εφέτος είναι: τί Εκκλησία και τί κόσμο θέλουμε να χτίσουμε στην αυγή του 21ου αιώνα; Οι τρεις βασικοί εισηγητές του συνεδρίου είναι: α) ο Θεοφ. Κάλλιστος (Ware), επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, β) ο Bertrand Vergely, Εισηγητής των Ινστιτούτων, Πολιτικών Επιστημών του Παρισίου και του Άγ. Σεργίου, και γ) ο Μιχαήλ Σταύρου, καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στον Άγ. Σέργιο. Οι σύνεδροι μπορούν να παρέμβουν σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας που άπτονται κοινωνικών θεμάτων, με συντονιστές ιερείς και λαϊκούς από όλες σχεδόν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Βράβευση αξιών

Σε μια λιτή και καλά διοργανωμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της πολιτικής, ακαδημαϊκής, πολιτιστικής και εν γένει κοινωνικής ζωής της χώρας και της Αιτωλοακαρνανίας, η Εφημερίδα Αιτωλοακαρνανική βράβευσε «τις αξίες της Αιτωλοακαρνανίας», μεταξύ των οποίων τον Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεο.

Στο γεγονός αυτό θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στο επόμενο τεύχος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2335