Γεγονός καὶ Σχόλιο: Τοξική καταιγίδα
Σε άλλο σημείωμα έκανα λόγο για την άλογη και απερίσκεπτη χρήση της κινητής τηλεφωνίας και τα ψυχολογικά και πνευματικά προβλήματα που φέρνει στην επιφάνεια. Πρόκειται για ένα σοβαρό ψυχολογικό και πνευματικό πρόβλημα.
Πέρα όμως από αυτό εντοπίζεται και ένα άλλο γεγονός που δημιουργεί το κινητό τηλέφωνο, ήτοι την «τοξική καταιγίδα», αφού τα κινητά τηλέφωνα που πετιούνται στα σκουπίδια μολύνουν το περιβάλλον.
Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο στην Ευρώπη πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 105 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, γιατί οι άνθρωποι ανανεώνουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχετική έρευνα για το θέμα αυτό, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 170.000 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμάτων, μεταξύ των οποίων και τα κινητά τηλέφωνα, πετιούνται στα σκουπίδια. Αυτό δημιουργεί έντονο οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Στην Αμερική έχει διαπιστωθή από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι «η ανεξέλεγκτη απόρριψη των κινητών απελευθερώνει τις χημικές τοξικές ουσίες που περιέχουν, με αποτέλεσμα να μολύνεται το έδαφος, τα φυτά, ο υδροφόρος ορίζοντας… Αποδέκτης όλων αυτών γίνεται, τελικά, ο άνθρωπος… Παρόμοια αποτελέσματα υπάρχουν και στην περίπτωση που τα κινητά πέφτουν μαζί με τα οικιακά απορρίματα σε χωματερές η έστω ΧΥΤΑ, καθώς δεν μπορεί να γίνει εκεί διαχείριση των τοξικών τους ουσιών. Επιπλέον, η καύση του κινητού απελευθερώνει επικίνδυνες ουσίες».
Ειδικότερα, τα κινητά τηλέφωνα έχουν βρωμιούχες ουσίες, που προκαλούν καρκίνο και βλάβες στο συκώτι. Το βηρύλλιο που περιέχεται στα καλώδια προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες. Ο μόλυβδος που υπάρχει στο εσωτερικό του τηλεφώνου επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα των παιδιών. Και το κάδμιο δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα, αφού «μόνο το κάδμιο από ένα κινητό μπορεί να μολύνει 600.000 λίτρα νερού» (Γιάννη Ελαφρού Καθημερινή 16-10-2005).
Βέβαια, η διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμάτων ρυθμίσθηκε με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (17/ 5-3-2004), αλλά δυστυχώς η Εταιρεία Ανακύκλωσης παραμένει ακόμα ανενεργός, καθώς επίσης «δεν έχει ανακλυκλωθεί ακόμα σχεδόν κανένα κινητό τηλέφωνο στην Ελλάδα».
Οι διευκολύνσεις που δημιουργεί η σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή είναι σημαντικές, αλλά αυτό το απολαμβάνουμε συνήθως με μεγάλο κόστος για την υγεία μας και το περιβάλλον, αφού η τελική κατάληξη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Γιατί, όποια επίπτωση δημιουργείται στην κτίση, τελικός αποδέκτης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και αυτό έχει συνέπεια στην υγεία του.
Συνήθως διαμαρτυρόμαστε για την αλλαγή των συνθηκών του περιβάλλοντος, για τα νέα δεδομένα που επικρατούν στον κόσμο, για την μόλυνση των υδάτων. Συνεχώς δεχόμαστε πληροφορίες ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Σε πολλές πόλεις υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Και βεβαίως διαμαρτυρόμαστε εναντίον άλλων παραγόντων και πολλές φορές στρεφόμαστε εναντίον του Θεού. Αγνοούμε, όμως, ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι ίδιοι, αφού, για να διευκολυνθούμε στην καθημερινή μας ζωή, μολύνουμε τον πλανήτη μας και την ίδια την ζωή μας. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με τα φάρμακα.
Απαιτείται στην εποχή μας να αναπτυχθή και μια ιδιαίτερη εγκράτεια και νηστεία που έχει σχέση με την αποφυγή της αλόγιστης χρήσης των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
Ν.Ι.
- Προβολές: 2579