Νέα Ηγουμένη στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Γοργοεπηκόου

Νέα Ηγουμένη αναδείχθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Γοργοεπηκόου, λόγω ασθενείας της Γερόντισσας Μακρίνας Κομπούγια. Η νέα Ηγουμένη είναι η μοναχή Χριστοφίλη (κατά κόσμον Αναστασία Βάππα).

*

Νέα Ηγουμένη στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας ΓοργοεπηκόουΤο Ησυχαστήριο της Παναγίας Γοργοεπηκόου συνδέεται με την ιστορία του σεβαστού Αρχιμ. π. Αρσενίου Κομπούγια, ο οποίος είναι Ιδρυτής και Πνευματικός του.

Ο π. Αρσένιος, όπως έχουμε αναφέρει σε άλλα σημειώματά μας, από την ηλικία των 12 ετών έζησε στην Αθήνα, έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας του αειμνήστου π. Φιλοθέου Ζερβάκου και το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Ιερεύς από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Χριστοφόρο (Αλεξανδρόπουλο) και διαδέχθηκε στον Άγιο Δημήτριο τον γέροντα Εφημέριο π. Ιωάννη Σιδέρη. Ανάμεσα στους μαθητές των κατηχητικών της Ναυπάκτου που δίδαξε ο π. Αρσένιος ήταν και οι Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Χριστοφόρος Πριόβολος, Γεώργιος Πατσαντζόπουλος, Ιωάννης Ζωγράφος, Δελημήτσος, Νικόλαος Παραλίκας κ.α.

Το 1948 ο π. Αρσένιος ανέβηκε και στο χωριό του, το Καταφύγιο. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι όταν είχε μαθευτή στο χωριό του το νέο ότι ο Αντώνης, όπως λεγόταν ο π. Αρσένιος, επρόκειτο να γίνη μοναχός και να χειροτονηθή, η μητέρα του και η αδελφή του αντέδρασαν αρνητικά. Μάλιστα η μητέρα του του απέστειλε γράμμα, στο οποίο του έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι «αν σε μάθω στα μαύρα (δηλαδή με ράσα), θα με μάθης στον τάφο!». ?στόσο, μετά την επίσκεψή του στο Καταφύγιο, όπου ιερούργησε και κήρυξε, η αδελφή του Ελένη ζήτησε να τον ακολουθήση ως μοναχή.

Εν τω μεταξύ ο π. Αρσένιος διορίσθηκε Ιεροκήρυξ και περιόδευε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο στην ορεινή Ναυπακτία και Ευρυτανία. Το 1950 αγόρασε με τα χρήματα του μισθού του την έκταση όπου βρίσκεται σήμερα το Ησυχαστήριο και άρχισε να το κτίζη τμηματικά με προσωπική του εργασία. Στο διάστημα αυτό διορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο νέος Ιεροκήρυξ μεγαλύτερος στην ηλικία και την προϋπηρεσία. Έπρεπε κάποιος να εγκατασταθή στην ορεινή έδρα της Μητροπόλεως Ναυπακτίας και Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι, και ο κλήρος έπεσε στον π. Αρσένιο, ως νεώτερο. Ο π. Αρσένιος όμως δεν δέχθηκε και έτσι γύρισε και πάλι στην Αθήνα και διορίσθηκε στα Καμίνια του Πειραιά, που ανήκαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με προϊστάμενο τον Επίσκοπο Δαμασκηνό Κοτζιά. Εκεί εργάσθηκε τρία έτη, μέχρι το 1955. Από τον έντονη εργασία έπαθε υπερκόπωση και αναγκάσθηκε να επιστρέψη στην Ναύπακτο και στον Άγιο Δημήτριο. Δεν μπορούσε την εποχή αυτή να επιτελή ποιμαντική εργασία λόγω της υπερκόπωσης.

Εν τω μεταξύ κοιμήθηκε ο Χριστοφόρος και εξελέγη Μητροπολίτης ο Δαμασκηνός. Συγχρόνως ήλθαν από τα Καμίνια και 5 μαθήτριες του π. Αρσενίου που ποθούσαν να γίνουν μοναχές. Έτσι, το 1960 ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός τέλεσε την κουρά των πρώτων αυτών μοναζουσών (της Μακρίνας, της Χριστοφίλης, της Δαμασκηνής, της Διονυσίας και αργότερα της Φιλοθέης). Αργότερα, προς το τέλος της ζωής της έγινε μοναχή και η μητέρα του π. Αρσενίου με το όνομα Θεοκτίστη και έζησε στην Αδελφότητα δώδεκα περίπου χρόνια, μέχρι τον θάνατό της. Η Αδελφότητα εγκαταστάθηκε στο Ησυχαστήριο που κτιζόταν και που τότε αποτελείτο από το μικρό ναΐδριο και τα πρώτα Κελλιά.

*

Η αδελφή του π. Αρσενίου μοναχή Μακρίνα Κομπούγια κατεστάθη Ηγουμένη της αδελφότητος και διηκόνησε από την θέση αυτή σχεδόν 45 έτη. Πριν δύο περίπου έτη, όμως, προσεβλήθη από ζάχαρο, έχασε την όρασή της, παραμένει κατάκοιτη και δεν μπορεί να εξασκήση τα καθήκοντά της.

Τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου συνεκλήθη η Αδελφότητα για να αντιμετωπίση το ζήτημα αυτό και όλες οι μοναχές προέκριναν ομοφώνως ως Ηγουμένη την αδελφή Χριστοφίλη. Την εκλογή επιδοκίμασε και η γερόντισσα Μακρίνα.

Έτσι, μετά από την ομαλή αυτή εξέλιξη, η χειροθεσία και η εγκατάσταση της νέας Ηγουμένης έγινε από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, σε μια λιτή και σεμνή τελετή, παρόντων των μελών της αδελφότητος, των Ιερέων και των συγγενών της Γερόντισσας.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την ομαλή αυτή εξέλιξη, κάτι που ήταν, όπως είπε, και αίτημα των προσευχών του, ευχαρίστησε την Γερόντισσα Μακρίνα για την προσφορά της στην Αδελφότητα που είναι προσφορά στην Εκκλησία και εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας προς αυτήν για την μακρά ηγουμενία της, ευχαρίστησε την Αδελφότητα για την αγάπη, την ομόνοια και την άριστη αντιμετώπιση του ζητήματος, και συνεχάρη την νέα Γερόντισσα, που όπως είπε είναι καρπός του πνεύματος και των κόπων της Αδελφότητος και την διακρίνουν οι μοναχικές αρετές.

Μετά την κατ' ευχήν αλλαγή σελίδας στο Μοναστηράκι του π. Αρσενίου, ευχόμαστε στην νέα Γερόντισσα Χριστοφίλη καλές υπομονές και χριστοφιλή διακονία.

Α.Κ.

  • Προβολές: 5198