Εἰδήσεις - Από την Σύνοδο του Δεκεμβρίου - Τακτοποίηση Καταλόγου Συνδρομητῶν

Από την Σύνοδο του Δεκεμβρίου

Συνήλθε στις 14 - 16 Δεκεμβρίου ε.ε. η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε το Σώμα για τα μέτρα της Εκκλησίας υπέρ των μεταναστών (βλ. σελ. 16, ειδήσεις).

Η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε, μεταξύ άλλων:

  • – Να ορισθούν ομιλητές κατά την Εορτή της Ορθοδοξίας, α) στον Εσπερινό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Σεραφείμ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και β) στην Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.
  • – Να καθορισθή ως Πολιούχος της πόλεως της Αμαλιάδος του Νομού Ηλείας, άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου.
  • – Να αποσταλή Εγκύκλιος προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το θέμα της καλλιέργειας των Ιερατικών Κλίσεων.
  • – Να αναθέση στη Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος να εξετάση τον προσδιορισμό νέων σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας και προσεγγίσεως της νεολαίας.
  • – Να επιχορηγήση για το Δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2005, 892 πολύτεκνες οικογένειες της Θράκης, με ποσό συνολικού ύψους 208.728 ευρώ.
  • – Να διοργανωθή η Β Συνδιάσκεψη Γυναικών - Εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων με θέμα: «Διαμητροπολιτικό Δίκτυο Γυναικών: Θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής», σε δύο φάσεις: α) Στη Θεσσαλονίκη από 3 έως 5 Φεβρουαρίου 2006 για τα στελέχη των Ιερών Μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος και β) Στην Πελοπόννησο από 16 έως 18 Ιουνίου 2006 για τα στελέχη των Ιερών Μητροπόλεων της Νοτίου Ελλάδος.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε, μεταξύ άλλων:

1. Το ετήσιο Πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τυπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως του επομένου έτους 2006, το οποίο περιλαμβάνει:

  • α) Την πραγματοποίηση Ημερίδος υπευθύνων του Εκκλησιαστικού Τύπου (Εντύπων, Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών και Διαδικτύου) των Ιερών Μητροπόλεων για τον συντονισμό της δράσεως αυτών και την ανταλλαγή εμπειριών, την περίοδο του Τριωδίου 2006.
  • β) Την απονομή τιμητικών διακρίσεων, από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, στους συγγραφείς της τοπικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Εθνικής Ιστορίας, της Λαογραφίας και της Τέχνης, καθώς και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους οι οποίοι έχουν διαγράψει ιστορική πορεία στον τομέα της αναδείξεως των τοπικών πολιτιστικών στοιχείων, ως αναγνώριση, εκ μέρους της Εκκλησίας, του σπουδαίου έργου αυτών.

2. Την διοργάνωση Ημερίδος, για τους Ιεροκήρυκες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με σκοπό την ενημέρωση αυτών για θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο της Εκκλησίας εντός του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, για το έτος 2006.

Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου


Στο Παρεκκλήσι του Επισκοπείου

Επί του αειμνήστου Μητροπολίτου Δαμασκηνού Κοτζιά έγινε μια μικρή προέκταση του Επισκοπείου. Κτίσθηκε το νέο γραφείο του Μητροπολίτου, το γραφείο του Αρχιερατικού Επιτρόπου και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Στο παρεκκλήσι αυτό τελείται θεία Λειτουργία την ημέρα της μνήμης του αγίου, και επειδή φέτος η μνήμη του αγίου ήταν Κυριακή, το παρεκκλήσι λειτουργήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

Την θεία Λειτουργία τέλεσε μόνος του ο Σεβασμιώτατος και έψαλαν μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου. Στο τέλος εψάλη μνημόσυνο για τους αοιδίμους Μητροπολίτες Ναυπάκτου, εξαιρέτως δε για τους τρεις τελευταίους χρονολογικά, ήτοι Χριστοφόρο, Δαμασκηνό, που είναι και ο κτήτορας του ναϋδρίου, και Νικόδημο.

Μετά την θεία Λειτουργία προσεφέρθη κέρασμα στην αίθουσα του θρόνου και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ολιγόλεπτη συζήτηση του Σεβασμιωτάτου με τον Αιδεσιμ. π. Πέτρο Deschamps από την Γαλλία, ο οποίος έχει εκπονήσει την μετάφραση του βιβλίου «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» στα γαλλικά.

Α.Κ.

Τακτοποίηση Καταλόγου Συνδρομητῶν

Η Εκκλησιαστική Παρέμβαση κλείνει αισίως τα δέκα έτη κυκλοφορίας της. Τυπώνεται και κυκλοφορεί μηνιαίως σε 4.200 φύλλα, τα οποία, στο σύνολό τους σχεδόν, αποστέλλονται ταχυδρομικώς, στην Ναύπακτο, την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Είναι φυσικό στα δέκα αυτά έτη να έχη μεταβληθή και ο κατάλογος των συνδρομητών, για διαφόρους λόγους, χωρίς να ενημερώνεται πάντα η Εφημερίδα μας, με αποτέλεσμα να αποστέλλωνται πολλά φύλλα σε λάθος διευθύνσεις, σε ανύπαρκτους παραλήπτες κλπ.

Εν τω μεταξύ γράφονται νέοι συνδρομητές, αλλά τα οικονομικά της Εφημερίδας μας δεν μας επιτρέπουν την αύξηση των φύλλων.

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται αναγκαία η τακτοποίηση του καταλόγου συνδρομητών.

Παρακαλούμε, λοιπόν, τους αναγνώστες μας (ιδιώτες) που έχουν υπ' όψη τους κάποια αλλαγή (μετοίκιση, αποβίωση κλπ) η όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την Εφημερίδα μας, ας μας ειδοποιήσουν στο τηλέφωνο 26340 23258 και 22980, η αποστέλλοντας φαξ (26340 27665) η ηλεκτρονικό μήνυμα - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Επίσης, παρακαλούμε όσους αναγνώστες (ιδιώτες) επιθυμούν να λαμβάνουν την Εκκλησιαστική Παρέμβαση να αποστείλουν –όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει– μια συμβολική έστω συνδρομή, δείγμα του ενδιαφέροντός τους για την έκδοση.

Από το νέον έτος ευελπιστούμε σε μια αναμόρφωση του καταλόγου των συνδρομητών, για να μην αποστέλλωνται φύλλα χωρίς παραλήπτη και να εξυπηρετηθούν και οι νέοι συνδρομητές.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

***

Η Εκκλησία της Ελλάδος για τους Μουσουλμάνους μετανάστες:

–Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ενημέρωσε την Διαρκή Ι. Σύνοδο (15-12-2005) για τα μέτρα που έχει λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος υπέρ των μεταναστών. Συγκεκριμένα:

–Η Ι. Σύνοδος τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της ανεγέρσεως Τζαμιού στην Αθήνα, για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των εδώ Μουσουλμάνων μεταναστών.

–Στα ενοριακά συσσίτια προσφέρονται καθημερινά 20.541 μερίδες φαγητού και σ’ αυτά συμμετέχει ικανός αριθμός μεταναστών.

–Ο οργανισμός της Εκκλησίας με την ονομασία Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους μετανάστες.

–Λειτουργεί σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, με 150 μαθητές, με την φροντίδα της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη»

– Όρισε την 26η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως ημέρα του πρόσφυγα και του μετανάστη, λαμβάνοντας υπ’ όψη την φυγή του Ιησού Χριστού στην Αίγυπτο, μόλις γεννήθηκε.

–Η Ι. Σύνοδος αποφάσισε (15/12/2005) να παραχωρήση εκκλησιαστικό χώρο στο Σχιστό για την δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

***

–Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος. Η εξόδιος Ακολουθία εψάλη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στην Σιάτιστα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου Αντώνιος, κατά κόσμον Αντώνιος Κόμπος, γεννήθηκε το 1920 στο Άργος. Απεφοίτησε από την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών καθώς και από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης (Μ. Βρετανίας) και Παρισίων. Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής Ιερατικών Σχολών και Ιεροκήρυξ επί τετραετία (1971-1974) στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 3 Δεκεμβρίου 1967 και πρεσβύτερος την επομένη, 4 Δεκεμβρίου. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη στις 23 Μαΐου 1974. Συνέγραψε αξιόλογα επιστημονικά έργα και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά ως κριτικός εξειδικευμένων εκδόσεων και ειδικός αρθρογράφος. Υπήρξε άνθρωπος εξαιρετικά σεμνός, προσηνής και αεικίνητος, με σπουδαία ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση, ιδιαίτερα ασκητικός, αμέμπτου βίου, και σημαντικής πνευματικής ακτινοβολίας. Ήταν ονομαστός για την απλότητα βίου του.

***

–Στην ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης: «Έχει αναπτυχθή, τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη ότι, για χάρη του κοινού Ευρωπαϊκού μας μέλλοντος, θα πρέπη να απομακρυνθούμε από την ιστορική πραγματικότητα και την ιστορική μνήμη. Αυτό είναι, όμως, λάθος. Δεν πρέπει να αφήνουμε την λήθη να εξαφανίζη τα γεγονότα, γιατί πάνω σε αυτά εδράζεται η κοινή μας ανάγκη να υπερβούμε τις παλιές διχόνοιες και να σφυρηλατήσουμε ενωμένοι το κοινό μας πεπρωμένο…».

***

–Στο συμπόσιο με θέμα «Αντικαιάδας 2005» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικών Αναπαραστάσεων (Αθήνα 16/12/2005), η οποία ευαισθητοποιείται σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων με αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, σωματικές αναπηρίες αισθητηριακού τύπου και τα συνεπαγόμενα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος απέστειλε μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στο οποίο μεταξύ άλλων τόνισε ότι «…Δεν λησμονεί κανείς μας ότι η αντιστροφή αυτής της εξόντωσης του αδυνάτου, που μπορεί να συναντήση κάποιος στην πεπτωκυία φύση, επήλθε με το Ευαγγελικό μήνυμα της επανόρθωσης της ανθρώπινης αξίας στην προτέρα θέση της από το Δημιουργό… Γι’ αυτό το λόγο, υπερβαίνοντας τις αδυναμίες της φύσης, έχουμε αναδειχθή από εφευρέτες «Καιάδων» σε θάλποντες και στηρικτές των αδυνάτων…».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2332