Κύριο θέμα: Τὸ βαρύ φορτίο τῶν ἐκκλησιολογικῶν ἀποκλίσεων - Ἔργα ἀνθρώπων

«…Εκεί βρισκόταν κάποιος δυνατός άνθρωπος, ο οποίος έκοβε ξύλα. Και αφού έφτιαξε ένα φόρτωμα προσπαθούσε να το σηκώση, αλλά δεν μπορούσε, γιατί το φορτίο ήταν βαρύ. Αντί λοιπόν ο άνθρωπος εκείνος να αφαιρέση μερικά ξύλα για να σηκώση το φόρτωμα, άρχισε να κόβη και άλλα και να τα προσθέτη στα προηγούμενα. Και αφού έκοψε αρκετά, προσπάθησε και πάλι να σηκώση το φορτίο, αλλά, όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσε να το σηκώση. Και αυτός πάλι άρχισε να προσθέτη και άλλα και άλλα και ούτω καθ' εξής. Και αυτό το έκανε για χρόνο πολύ, συνέχεια…».

Την ιστορία αυτή του Γεροντικού μας θυμίζει το εκκλησιολογικό πρόβλημα που σοβή στην Επαρχία μας εδώ και τριάντα χρόνια. Τα «ξύλα» είναι οι αντικανονικές και αντιεκκλησιαστικές νοοτροπίες και πράξεις και προσπαθούν να τα σηκώσουν όσοι αισθάνονται τον εαυτό τους «δυνατό», «αυτοτελή, αυτοδιοίκητον και ανεξάρτητον πάσης άλλης κοσμικής η εκκλησιαστικής αρχής και εξουσίας»! Πλην, το φορτίο αυτό της ανυποταξίας είναι ασήκωτο από τον θνητό άνθρωπο. Αντί, λοιπόν, να γίνη προσπάθεια να ελαφρώση το φόρτωμα, προστίθενται συνεχώς άλλα «ξύλα»-παραβάσεις. Η Ιερά Σύνοδος, τα Συνοδικά Όργανα, Εκκλησιαστικά πρόσωπα υποδεικνύουν συνεχώς τι πρέπει να αφαιρεθή, ώστε να ελαφρώση ο της δουλείας ζυγός. Αλλά η στάση παραμένει δραστικά αρνητική. Έως πότε;…

*

Η «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» αποτελεί την φωνή της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Ασχολείται με θέματα επικαιρότητος, τα οποία αντιμετωπίζει μέσα από την εκκλησιαστική και θεολογική προοπτική και μέσα σε εκκλησιαστικά πλαίσια.

Ένα θέμα (ένα ακόμη «ξύλο» της ιστορίας μας) που προσετέθη στην αρνητική εκκλησιαστική επικαιρότητα, είναι και το βιβλίο του Πρεσβυτέρου Ιωάννη Διώτη που φέρει τον όχι τιμητικό για τον συγγραφέα τίτλο «Τέρατα και σημεία…», αφού και το περιεχόμενο και το ύφος δεν είναι τιμητικό.

Δεν είναι, βεβαίως, ευχάριστο πράγμα να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα. Αλλά αναγκαζόμαστε να το κάνουμε για λόγους ενημέρωσης. Δυστυχώς προβάλλονται στρεβλές απόψεις, οι οποίες δεν είναι μεμονωμένες, αλλά εντάσσονται στην σκοπιμότητα των ανθρώπων εκείνων που υποσκάπτουν χρόνια τώρα τα θεμέλια της ενότητος της Τοπικής μας Εκκλησίας, οι οποίοι φαίνεται να βρήκαν έναν αντάξιο εκφραστή τους!!

Το κείμενο αυτό απεστάλη παντού, στους Μητροπολίτας, τις Ιερές Μονές κλπ. και μοιράσθηκε στους Χριστιανούς της Ναυπάκτου.

Για τον λόγο αυτό θα γίνη η μικρή μας αυτή αναφορά.

*

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος μεταφέρει την φιλομοναχική - εκκλησιαστική παράδοση των Γεροντάδων του (αειμνήστων Μητροπολιτών Εδέσσης Καλλινίκου, Κονίτσης Σεβαστιανού, αειμνήστου Γέροντος Σωφρονίου κ.α.), πού ήταν πραγματικά κοσμήματα της καθόλου Εκκλησίας –όχι κάποιας ομάδας. Το φιλομοναχικό του πνεύμα εκφράζεται πολυτρόπως, όπως με την ίδρυση και καθοδήγηση μοναστικής Αδελφότητας, με τα πολλά βιβλία του για τον μοναχισμό με παγκόσμια σήμερα ακτινοβολία, με κηρύγματα και ομιλίες με ησυχαστικό και νηπτικό περιεχόμενο και στο Ποίμνιό του και πανελλαδικά κλπ. Φαίνεται και από το κύριο άρθρο του στο παρόν τεύχος της Εφημερίδας μας. Οι Χριστιανοί της Μητροπόλεώς μας που παρακολουθούν τις εβδομαδιαίες ομιλίες του αλλά και τα κηρύγματά του μαρτυρούν γι' αυτό.

Μάλιστα οι συνεχείς αναφορές του στην νηπτική παράδοση της Εκκλησίας μας, που αποτελεί την βάση του Ορθοδόξου Μοναχισμού, δεν γίνονται αποδεκτές από ανθρώπους με αντιμοναχικό πνεύμα.

Αυτά είναι πράγματα γνωστά.

Όπως επίσης είναι γνωστόν ότι στην Ιερά Μητρόπολή μας, υφίσταται για τριάντα χρόνια τώρα μια κατάσταση ανυπακοής και ανταρσίας. Οι μαρτυρίες γι' αυτό αμέτρητες. Οι σημαντικότερες, βεβαίως, είναι οι μνήμες του λαού της Ναυπάκτου. Μνήμες έντονες και οδυνηρές.

Επειδή τώρα τελευταία, πέρα από τα άλλα απίθανα τεχνάσματα που έχουν εφεύρει ορισμένοι για να κάνουν το πικρό γλυκύ, έχει διατυπωθή και η άποψη ότι η κρίση άρχισε επί των ημερών του νυν Μητροπολίτου, θα αναδημοσιεύσουμε τα δικά τους γραφόμενα. Βεβαίως δεν συμμαρτυρούμε, διότι δεν εμπιστευόμαστε τον λόγο τους. Ωστόσο τα τότε γραφόμενά τους συμφωνούν και με άλλες μαρτυρίες ως προς το ότι βρίσκονταν σε μια οικτρή πολεμική κατάσταση σ' όλα τα δεκαπέντε πρώτα έτη της παρουσίας τους. Αυτό είναι αρκετό για να αυτοαναιρέση το όψιμο τέχνασμά τους.

Η μαρτυρία αναδημοσιεύεται εδώ, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό τους «Βασιλεία των Ουρανών» το 1992, τρία χρόνια πριν ενθρονισθή ο νυν Μητροπολίτης. Τα όσα θα ακολουθήσουν, λοιπόν, αναφέρονται στα έτη από το 1977 μέχρι το 1992, επί Αρχιερατείας δύο άλλων Μητροπολιτών.

«Μέσα στα ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ περάσαμε και περνάμε όλα εκείνα τα πικρά-γλυκά τα οποία μας προείπε ο Ιερεύς την ώρα της Μοναχικής μας Κουράς. Με ένα λόγο, ένα διαρκή ΠΟΛΕΜΟ. Ήλπισαν οι εχθροί μας ότι με τον πόλεμο αυτό θα φοβήσουν τους πατέρες της Μονής. Ήλπισαν ότι θα τους αποθαρρύνουν θα τους απογοητεύσουν, θα τους τρομοκρατήσουν και θα τους λυγίσουν και θα τους αναγκάσουν να φύγουν από το Μοναστήρι τους... Μας έκαμαν: ΠΟΛΕΜΟ με απειλές. Μας απείλησαν ότι θα μας χτυπήσουν αν δεν φύγουμε από το Μοναστήρι μας. Μας απείλησαν ότι θα μας δυσφημήσουν με βρώμικες συκοφαντίες αν δεν σταματήσουμε το άγιο έργο που κάνουμε..... Μάς έκαμαν ΠΟΛΕΜΟ με βία. Ήλθαν στο Μοναστήρι για να μας ξυλοκοπήσουν. Κι ακόμα, μας γρονθοκόπησαν αιφνιδιαστικά στη μέση του δρόμου της Ναυπάκτου. Έβαλαν φωτιά στο Μοναστήρι να μας κάψουν ζωντανούς. Κατέστρεψαν κατασκευές και δημιουργίες μας..... Μας έκαμαν ΠΟΛΕΜΟ με δικαστήρια, ανακρίσεις, ελέγχους και τα παρόμοια. Μέχρι στην Ιερά Σύνοδο και στα Υπουργεία έφθασαν ζητώντας την καταδίκη μας με ανύπαρκτες και φανταστικές καταγγελίες.... Μας έκαμαν ΠΟΛΕΜΟ με προσπάθεια να συγκεντρώσουν υπογραφές του λαού για να ΔΙΩΞΟΥΝ την Αδελφότητά μας από το Μοναστήρι μας και από την πατρίδα μας, την αγαπημένη μας Ναύπακτο... Μάς έκαμαν ΠΟΛΕΜΟ με δημοσιεύματα στις εφημερίδες. Έγραψαν επιθετικά, ειρωνικά και υβριστικά άρθρα σε τοπικές και σε αθηναϊκές πολιτικές και θρησκευτικές εφημερίδες και περιοδικά. Μας διέσυραν στα πέρατα της Ελλάδος, της Ευρώπης και του κόσμου.... Και ακόμη μέχρι σήμερα, πληρώνουν αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσουν τα άνομα σχέδια και τις πονηρές και σατανικές επιδιώξεις τους με κάποιους ψευδοπληροφοριοδότες, στην προσπάθειά τους να μας ΔΥΣΦΗΜΗΣΟΥΝ, να μας ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΟΥΝ, να μας ΔΙΑΒΑΛΛΟΥΝ να μας ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΟΥΝ, να μας ΕΚΘΕΣΟΥΝ. Αλλά έχουμε κι εμείς ένα άλλο δημόσιο αληθοπληροφοριοδότη. Λέγεται ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ........» (Βασιλεία των Ουρανών, 1992).

Αυτά γράφονταν το 1992, τρία έτη πριν την ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου και αναφέρονταν στα πρώτα 15 έτη της Μονής. Πρέπει, επί τέλους, να δοθή μια ερμηνεία –πνευματική και ψυχολογική– σε αυτές τις εμμονές της «καταδίωξης» και της θυματοποίησης.

Δεν είναι ευχάριστα πράγματα αυτά, αλλά τα αναδημοσιεύουμε για όσους προσπαθούν να σβήσουν τις μνήμες. Βεβαίως, τέτοιες τραυματικές μνήμες σβήνουν, και πρέπει να σβήνουν, δια της αναγνωρίσεως, της ειλικρινείας, της μετανοίας και της συγγνώμης, που στην περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Εκείνο που έγινε στις ημέρες του νυν Μητροπολίτου, είναι ότι το ζήτημα τέθηκε στις εκκλησιολογικές του βάσεις και παραπέμφθηκε στην Ιερά Σύνοδο.

Έτσι, πρώτα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και έπειτα και η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας επελήφθησαν του θέματος. Η Δ.Ι.Σ. απέστειλε Επιτροπές, Επιθεωρητές, Ανακριτή κλπ. Η ίδια μελέτησε και έκρινε και τα ίδια τα κείμενα του Ηγουμένου και της Μονής του, τα οποία απέστελνε ο ίδιος δια της Ιεράς Μητροπόλεως. Εξέδωσε πάνω από τριάντα αποφάσεις, τις οποίες η Ιερά Μονή απέρριψε και αγνόησε. Οι αποφάσεις, όμως, γίνονταν μέρα με την ημέρα πιο αυστηρές και έφθασαν μέχρι και την διαγραφή του Ηγουμένου από τον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων, με το αιτιολογικό ότι έπαυσε να διακρίνεται από σύνεση. Από την πλευρά της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης το θέμα έφθασε στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο κατεδίκασε τον Ηγούμενο για τα κανονικά του παραπτώματα και του επέβαλε την ποινή της εκπτώσεως από την ηγουμενία. Από ο,τι δείχνουν, όμως, τα πράγματα, ούτε το φιλάνθρωπο πνεύμα των Συνοδικών Αποφάσεων εκτιμήθηκε κατά πως έπρεπε από τους υπευθύνους της Μονής, ούτε οι εντολές της εφαρμόσθηκαν.

Όσον αφορά τα κείμενα του Πρεσβ. Ιωάννη Διώτη, πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελούν στην πλειονότητά τους ανούσια επανάληψη –και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το ύφος και το ήθος– των συκοφαντιών του Ιερομονάχου Σπυρίδωνος Λογοθέτη, για τις οποίες άλλωστε και καταδικάστηκε από την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

Είναι δε χαρακτηριστική η κατά γράμμα αναδημοσίευση κειμένων της «Βασιλείας των Ουρανών», του Περιοδικού δηλαδή που εκδίδουν οι οργανώσεις του Ιερομονάχου. Τα τελευταία κείμενα των «Τεράτων…» είναι αναδημοσίευση κειμένων του Περιοδικού της Μονής.

Στα «Τέρατα…» του π. Ι. Διώτη απήντησε –ως προς το ζήτημα που τον αφορούσε– ο Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Κομπούγιας με το από 12-12-2005 χειρόγραφο κείμενό του. Επίσης απήντησε ο Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, με εκτενή επιστολή του με τίτλο «Ανασκευή των συκοφαντιών που περιέχονται στα κείμενα του Πρωτ. Ιωάννη Διώτη, σχετικά με την υπόθεση του Ιερομονάχου Σπυρίδωνος Λογοθέτη».

Επίσης, τα «Τέρατα…» του π. Ιωάννη Διώτη έγιναν αιτία ώστε η Ιερά Σύνοδος να επιληφθή του θέματος και να του αποστείλη επιτιμητικό έγγραφο, το οποίο δημοσιεύουμε στο παρόν τεύχος.

Και όμως, ύστερα απ' όλα αυτά, ο Πρεσβύτερος αυτός εξέδωσε τα «Τέρατά…» του σε βιβλίο, στρεφόμενος εναντίον όλων των Αρχιερέων που συγκροτούν τα Συνοδικά Όργανα, αφού κάνει λόγο για εξαπάτησή τους.

Μετά από όλα αυτά, η Ιερά Μητρόπολη εξαναγκάζεται να προβή στις εξής ενέργειες προς το παρόν:

1. Ήδη εξεδόθη και κυκλοφορεί σε βιβλίο η Ανασκευή των «Τεράτων…» του Πρεσβ. Ι. Διώτη που έγινε από τον Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκαν ακόμη όλες οι επιστολές-απαντήσεις που εστάλησαν στον Πρεσβ. Ι. Διώτη, μεταξύ των οποίων οι τέσσερεις επιστολές του Σεβ. Μητροπολίτου μας. Αναδεικνύεται, ανάμεσα στα άλλα, και η διαφορά επιπέδου, παραδόσεως, ήθους και νοοτροπίας. Επίσης, αναδημοσιεύεται ένα σημαντικό κείμενο του Σεβ. Μητροπολίτη μας με τίτλο «Πεπτωκότες Μοναχοί και ανεπίσκοπος Ηγούμενος, κατά τον άγιο Ευστάθιο Θεσσαλονίκης• η βασική αιτία του προβλήματος». Πρόκειται για ένα βιβλίο απάντηση, απαραίτητο για την κατανόηση του όλου προβλήματος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως.

2. Η Ιερά Μητρόπολη θα εκδώση προσεχώς σε έναν τόμο όλα τα επίσημα εκκλησιαστικά κείμενα για το πρόβλημα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως. Το σημαντικότατο αυτό βιβλίο θα περιέχη όλες τις μέχρι τώρα Συνοδικές Αποφάσεις και Αποφάσεις Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων, τις επιστολές Εκκλησιαστικών Ανδρών και τα Δελτία Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως. Πρόκειται για ένα βιβλίο με μεγάλη ιστορική αξία που αποτυπώνει με υπεύθυνα, αντικειμενικά, επίσημα εκκλησιαστικά έγγραφα την όλη πορεία του προβλήματος και αναδεικνύει τις ευθύνες και την ενοχή των υπευθύνων της Μονής ενώπιον της Εκκλησίας του Χριστού.

3. Επίσης, θα κυκλοφορήση σύντομα τόμος Πεπραγμένων Δεκαετίας του Σεβ. Μητροπολίτου μας. Ο τόμος αυτός δεν θα εκδιδόταν υπό κανονικές συνθήκες. Πρόκειται για μια θετική μαρτυρία-απάντηση για τα όσα τεχνηέντως διαδίδονται και διασπείρονται κατά Επισκόπου.

Εμείς δεν έχουμε παρά να προσευχηθούμε με τα λόγια του Σεβασμίου Γέροντος π. Αρσενίου Κομπούγια, ο οποίος στην χειρόγραφη μαρτυρία-απάντησή του (δημοσιεύεται ολόκληρη στο βιβλίο-απάντηση στον π. Ι. Διώτη) για τα όσα προσπάθησε να τον ενοχοποιήση ο συνήγορος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, κατέληγε ως εξής:

«…Κύριέ μου μίλησε πλέον Εσύ δι’ όλα και τον σκανδαλισμόν και το τεράστιον σχίσμα στην πόλιν μας.

Με βαθύτατον πόνον

Αρχιμ. Αρσένιος Κομπούγιας»

(12-12-2005).

Πιστεύουμε ότι ο Θεός, ο Προνοητής της κτίσεως και της Εκκλησίας Του, θα κρίνη.

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2165