Η πανήγυρη του Αγίου Βλασίου

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, πανηγύρισε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Βλασίου του ομωνύμου χωριού της Τριχωνίδος, που είναι και έδρα του Δήμου Παρακαμπυλίων και της αρχιερατικής περιφερείας Αγίου Βλασίου.

Στην Αρχιερατική θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της περιοχής, έψαλαν ο κ. Χρήστος Σερέτης, ο κ. Λουκάς Σκιαδάς κ.α., εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές της περιοχής, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκέκας, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Αγρινίου και Παρακαμπυλίων κ. Πέτρος Κατσάρας και κ. Δημήτριος Μακρής, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Σταύρος Μάλαινος, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Ενώσεως Δημήτριος Γαρουφαλής, ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Κουτσονίκας και πλήθος πιστών. Και όπως τραγούδησε ο κ. Σερέτης: «Άγιος Βλάσιος γιορτάζει και ο Δεσπότης μας αγιάζει / με δημάρχους και παπάδες, δημοσιογράφους και ψαλτάδες. / Να 'ν καλά ο Παπα-Κώτσος που είναι πάντα πρώτος».

Η πανήγυρη του Αγίου Βλασίου είναι μια παραδοσιακή γιορτή που συγκεντρώνει πολύ κόσμο και διακρίνεται για την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η θεία Λειτουργία είναι πανηγυρική και κατανυκτική συγχρόνως, με ευσεβείς Ιερείς, καλούς ψάλτες και ευλαβές εκκλησίασμα.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγίου Βλασίου Πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνος Μάλαινος προσέφερε κέρασμα στην οικία του, όπου μας δεξιώθηκε η φιλόξενη Πρεσβυτέρα του κ. Βασιλική και τα μαθητευόμενα στην παράδοση και την φιλοξενία εγγόνια του, και εν συνεχεία ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα σε εστιατόριο της Ποταμούλας, προσφορά του π. Κωνσταντίνου και του κ. Δημάρχου.

Κατά την διάρκεια του γεύματος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο ο π. Κωνσταντίνος ως εξής:

«Σεβασμιώτατε, Σας ευχαριστούμε που λαμπρύνατε με την παρουσία Σας την πανήγυρη του χωριού μας. Σας ευχαριστούμε για τον κόπο που κάνετε κάθε φορά ταξιδεύοντας πρωΐ από την Ναύπακτο μέχρις εδώ, μέσα στα κρύα και τα χιόνια του χειμώνα, για να τελέσετε την αρχιερατική θεία Λειτουργία και να μας πήτε τον εμπνευσμένο λόγο Σας. Μας στηρίζετε έτσι, Σεβασμιώτατε, στο έργο μας, Κληρικούς και προσκυνητές, και μάλιστα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα, που ακούμε τόσα πολλά να γίνονται και να γράφονται.

Αφουγκράζεσθε τον πόνο του λαού και του δίνετε παρηγοριά. Γνωρίζουμε ότι έχετε κάνει, ανάμεσα στα άλλα, και ταμείο ευποιΐας με χρήματα από τον μισθό Σας και από δωρεές και δίνετε βοήθεια σ' όσους έχουν ανάγκη και τρέχουν στην Μητρόπολη. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι είσθε το διαμάντι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μας. Και εμείς εδώ στον Άγιο Βλάσιο αισθανόμαστε περήφανοι που Σας έχουμε Μητροπολίτη και ακούγεται ότι ο Μητροπολίτης της Ναυπάκτου και του Αγίου Βλασίου, είναι ο κ. Ιερόθεος.

Σεβασμιώτατε και πάλι Σας ευχαριστούμε και ευχόμεθα στον Μεγάλο Θεό να Σας χαρίζη υγεία και μακροημέρευση επ' αγαθώ της Εκκλησίας και του Ποιμνίου Σας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο για τα καλά του λόγια, αλλά και όλους τους παράγοντες της εορτής και όλους τους πιστούς, για την ευλογημένη αυτή ευκαιρία, πρόσφερε τον δικό του εορταστικό λόγο και έθεσε την ιδέα για ανέγερση Επισκοπείου στον Άγιο Βλάσιο, κάτι που έγινε δεκτό με χαρά από τους Ιερείς, τον Δήμαρχο και τους κατοίκους.

Η πανήγυρη του Αγίου Βλασίου αποτελεί μια ζεστή νότα μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2110