Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός της έναρξης των μαθημάτων στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) για νέους και νέες από 14 έως 24 ετών, το οποίο στεγάζεται σε αίθουσα του ΤΕΕ Ναυπάκτου.

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ΚατάρτισηςΤον αγιασμό ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος μίλησε για τα παιδιά που θα φοιτούν στο Ειδικό Εργαστήριο, τονίζοντας τα χαρίσματά τους και παρατηρώντας την ανταπόκριση που δείχνουν, όπως φάνηκε και την ώρα του αγιασμού. Επίσης, συνεχάρη ονομαστικά όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου.

Στον αγιασμό παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Ραφτόπουλος, ο Διευθυντής του 1ου Τ.Ε.Ε., κ. Κ. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Κώστας Καρβούνης , άλλοι παράγοντες τους οποίους αναφέρουμε κατωτέρω καθώς και οι συγγενείς των μαθητών.

*

Έως τώρα η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες σταματούσε στο Ειδικό Σχολείο. Μετά από επίμονο αίτημα του Συλλόγου «Αλκυόνη», με Πρόεδρο την κ. Βασιλική Παναγοπούλου, προς το αρμόδιο Υπουργείο για την ίδρυση του Εργαστηρίου Ειδικής Εκπαίδευσης, με θερμούς συμπαραστάτες τον Διευθυντή του ΚΔΑΥ Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Δεληγιάννη και τον Προϊστάμενο Β θμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Μπούνο, αποφασίσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στην Ναύπακτο, το οποίο στεγάσθηκε προσωρινά στο Δημοτικό Σχολείο Ρίζας, μετά από θετική απάντηση του Δημάρχου και του Δημ. Συμβούλιο Αντιρρίου, καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίζας, που το χρησιμοποιούσε έως τότε.

Αναμένεται τώρα η γρήγορη στελέχωση του Εργαστηρίου και η λειτουργία του, τους πρώτους μήνες του 2006, με εργαστήρια υφαντουργικής, ξυλουργικής, πληροφορικής κατάρτισης και αυτόνομης διαβίωσης από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η παραχώρηση αιθουσών στο 1ο Τεχνικό Λύκειο βελτίωσε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών, έδωσε την ευκαιρία συνύπαρξης με τους μαθητές του Λυκείου και τους έφερε πολύ κοντά στις οικίες τους.

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τον λόγο της κ. Βασιλικής Παναγοπούλου, Προέδρου του Συλλόγου «Αλκυόνη»:

«Σεβασμιώτατε,

Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι,

κ. Διευθυντά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ναυπάκτου,

κ. Καθηγητές, Αγαπητά μας παιδιά.

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε την πραγματοποίηση ενός ονείρου. Τη δημιουργία ενός σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

Σήμερα εδώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η «ΑΛΚΥΟΝΗ» πέταξε πολύ ψηλά, τόσο που με τα φτερά της αγκάλιασε τα παιδιά της και από το μικρό χώρο του γραφείου τους τα έφερε εδώ. Εδώ σε ένα κανονικό και μεγάλο σχολείο. Εδώ που ανήκουν, στο σχολείο που τους ανήκει. Σήμερα εδώ αγιάζεται το καινούργιο και επίσημο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., γιατί το ανεπίσημο λειτουργούσε εδώ και δυό χρόνια στην μικρή φωλιά του Συλλόγου μας. Εκεί που τα παιδιά αυτά, για πρώτη φορά τα περισσότερα, βρήκαν την υπόστασή τους και δήλωσαν θερμά και δυναμικά την παρουσία τους.

Ο στόχος μας, όταν γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τα παιδιά αυτά, ήταν να αποδείξουμε σε όλους, στους γονείς τους, στους φίλους τους και περισσότερο στην κοινωνία ότι είναι εκπαιδεύσιμα, ότι έχουν αμέτρητες δυνατότητες και πολλές-πολλές δεξιοτεχνίες και ταλέντα. Και το αποδείξαμε! Το κάθε παιδί έβγαλε δειλά-δειλά από την ψυχή του όλα εκείνα που τόσα χρόνια τα κρατούσε μέσα του και τα καλλιεργούσε για να έρθη η «στιγμή». Η στιγμή εκείνη, η σημαντική, που θα το πιστέψουν, θα το εκτιμήσουν και θα το αποδεχτούν σαν ισότιμο μέλος. Και έφτασε αυτή η στιγμή, όταν τα παιδιά εμπιστεύθηκαν την ΑΛΚΥΟΝΗ. Κι έφτασε αυτή η στιγμή, όταν σήμερα ακουμπούν σε σας κ. Διευθυντά και κ. Καθηγητές, για να τα διδάξετε και να τα καθοδηγήσετε στη γνώση και την εκπαίδευση.

Το εγχείρημα της δημιουργίας αυτού του Σχολείου δύσκολο και πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής. Όμως είχαμε την τύχη να συναντήσουμε στο δρόμο μας, διεκδικώντας την ίδρυση του Ε.Ε.Ε.Κ., ανθρώπους γεμάτους ευαισθησία, αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που έκαναν. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους από τη θέση αυτή για την κατάθεση ψυχής και δυνάμεων προς τον σκοπό αυτό.

Κάθε στόχος που επιτυγχάνεται, όπως ο σημερινός, για μας στο Σύλλογο ΑΛΚΥΟΝΗ σημαίνει μεγαλύτερος αγώνας και περισσότερη ευθύνη για τον επόμενο. Θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν τη νέα σχολική χρονιά παρευρεθούμε στα εγκαίνια τάξεων ένταξης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης μας για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, πράγμα που αποτελεί την επόμενη επιδίωξή μας! Θα είμαστε ευτυχείς αν πολύ σύντομα ανεγερθή η βόρεια πτέρυγα του Τ.Ε.Ε., στόχος για τον οποίο θα ενώσουμε κι εμείς τις δυνάμεις μας για να υπάρξη έτσι δυνατότητα συστέγασης και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., αφού αυτός είναι από άποψη δομής και μαθημάτων ο φυσικός χώρος του.

Αγαπημένα μας παιδιά, σας αφήνουμε σήμερα εδώ σε χέρια δυνατά, σε χέρια ειδικά, σε χέρια που θα σας κάνουν καλύτερους και πιο ευέλικτους πολίτες. Σε χέρια που θα σας ταξιδέψουν στη γνώση και την εκπαίδευση.

Και εμείς παράλληλα θα φροντίζουμε για σας. Έτσι ώστε, όταν από εδώ τελειώση η πορεία σας, να βρήτε κάτι άλλο έτοιμο που το έχετε ανάγκη και σας ανήκει δικαιωματικά: Μια δομή κατάλληλη, ώστε να προσφέρετε την εργασία σας, για την οποία έχετε εκπαιδευθή και να κερδίζετε τα προς το ζην.

Πέρα όμως από αυτά, η μικρή φωλίτσα μας, η φωλίτσα στην οποία μάθατε να πετάτε, θα είναι εκεί και θα σας περιμένη τα απογεύματα.

Σε σας κυρίες και κύριοι Καθηγητές και Καθηγήτριες του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ναυπάκτου, αφήνουμε σήμερα τα παιδιά μας. Τα παιδιά που σας φέραμε σήμερα έτοιμα, με λαχτάρα για γνώση και λαχτάρα για καινούργιους ορίζοντες. Παιδιά που ζυμώθηκαν από απέραντες δυσκολίες και άντεξαν. Παιδιά που τους μάθαμε και μας έμαθαν. Παιδιά για τα οποία δυό χρόνια είμασταν γονείς, δάσκαλοι και φίλοι. Αγκαλιάστε τα σιγά-σιγά, όχι πολύ σφιχτά, γιατί θέλουν το χώρο τους. Δείτε τα ισότιμα, ισάξια και όχι με συμπάθεια. Δείτε τα σαν δυναμικές προσωπικότητες με δυνατότητες και ταλέντα, σαν ανθρώπους με ίσα δικαιώματα, όπως αυτά των παιδιών σας.

Και αν γίνη έτσι, τότε όλα θα πάνε καλά. Εμείς θα είμαστε δίπλα στα παιδιά, αλλά και δίπλα σε σας για ο,τι χρειαστήτε, οποιαδήποτε στιγμή. Οι ευχές και η αγάπη του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ» σας συνοδεύουν!

Καλή επιτυχία στο έργο όλων σας!

  • Προβολές: 2161