«Σύζυγοι και παιδιά»

Ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου στην καθιερωμένη συνάντησή τους με την έναρξη του νέου χρόνου (21-1-2006) έκαμε τον απολογισμό της προηγουμένης χρονιάς και στην συνέχεια αναπτύχθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο το σημαντικό θέμα «Σύζυγοι και παιδιά».

«Σύζυγοι και παιδιά»Ο απολογισμός 2005 του έργου, τον οποίο έκανε η νέα Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Μαρία Βούκλιζα, ήταν πολύ σημαντικός και κινείται σε πολλά επίπεδα: –επισκέψεις σε ασθενείς, –οικονομικά βοηθήματα, εβδομαδιαία και έκτακτα, σε απόρους, –ετοιμασία και προφορά φαγητού για απόρους μία φορά την εβδομάδα, –προσφορά δεμάτων για τις εορτές των Χριστουγέννων, –διακονία στο Ενοριακό Κέντρο μετά την θεία Λειτουργία ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας στους ενορίτες, –διακονία στο Ενοριακό Κέντρο σε Εκδηλώσεις της Ενορίας και σε μνημόσυνα, –ετοιμασία εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μαζί και με τους Συνδέσμους Αγάπης άλλων Ενοριών, –διακονία στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, –καλλωπισμός Ιερού Ναού, –πραγματοποίηση προσκυνηματικών εκδρομών, κ.α. Ακολούθησε και ο αναλυτικός οικονομικός απολογισμός του Συνδέσμου, ο οποίος σε γενικά πλαίσια παρουσίασε έσοδα 16.711 €, έξοδα 14.609 € και υπόλοιπο 2.102 €.

Το θέμα «Σύζυγοι και παιδιά» που ανέπτυξε ο Μητροπολίτης προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατ' αρχάς εντυπωσίασε ο τίτλος, διότι συνήθως αναπτύσσεται το θέμα «γονείς και παιδιά» και όχι σύζυγοι και παιδιά. Με την ομιλία του αυτή ο Μητροπολίτης έδωσε βαρύτητα στο γεγονός ότι η καλή αγωγή των παιδιών συνδέεται με την καλή σχέση που πρέπει να υπάρχη μεταξύ των συζύγων. Δηλαδή, η δυσλειτουργική σχέση μεταξύ των συζύγων έχει αρνητικές συνέπειες στα παιδιά, το αντίθετο δε συμβαίνει όταν η σχέση μεταξύ των συζύγων ευρίσκεται σε καλό επίπεδο.

Ο Σεβασμιώτατος χρησιμοποιώντας τα πορίσματα της σύγχρονης παιδοψυχιατρικής ομίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται στα παιδιά, ακόμη και στους εφήβους, από τον λεγόμενο συζυγικό αυτισμό, τις θυματοποιήσεις, τις λεγόμενες εξιδανικεύσεις, την μιζέρια και τα παράπονα, την μετάλλαξη των συζυγικών ρόλων σε γονεϊκών και τις δυσλειτουργικές «τριγωνοποιήσεις» που δυστυχώς συμβαίνουν στον γάμο.

Είχε σκοπό να προχωρήση και στην ορθόδοξη αντιμετώπιση του θέματος, αλλά η ευρεία ανάλυση που έγινε στα πιο πάνω σημεία και η συζήτηση που ακολούθησε δεν το επέτρεψαν. Πάντως οι παριστάμενοι εντυπωσιάσθηκαν από το θέμα και την ανάπτυξή του. Αυτό είχε συνέπεια να ζητήσουν μετά από λίγες ημέρες να συνεχισθή το θέμα.

Έτσι, ο Σύνδεσμος Αγάπης στις 19 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης ετοίμασε στο Ενοριακό Κέντρο μια εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη στην χριστιανική συζυγία και με την ευκαιρία αυτή τίμησε δεκαπέντε νέα ζευγάρια που παντρεύθηκαν την περασμένη χρονιά. Ήταν πράγματι μια συγκινητική ατμόσφαιρα, αφού τους προσεφέρθη ένα συμβολικό δώρο και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια όλων των παρισταμένων.

Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέπτυξε το δεύτερο μέρος της ομιλίας του με τον τίτλο «σύζυγοι και παιδιά», το οποίο διαιρείτο σε δύο επιμέρους ενότητες.

Στην πρώτη επεξέτεινε το θέμα της προηγουμένης ομιλίας, κάνοντας λόγο για την ασκητική του γάμου, τον ναρκισισμό των συζύγων, την ανασφάλεια και την κατάθλιψη που αντιμετωπίζει κυρίως η νέα μητέρα, καθώς επίσης έκανε λόγο και για την ιδιότυπη πατρική ορφάνεια την οποία βιώνει το παιδί, όταν δεν έχη βιώσει επαρκώς την αίσθηση της πατρότητος. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι το παιδί πρέπει να αποκτήση την αίσθηση της πατρότητος, αλλά αυτήν την αίσθηση την προσφέρει στο παιδί η μητέρα. Όταν όμως η μητέρα δεν λειτουργή ως καλή σύζυγος, συνήθως αποτρέπει την καλή σχέση του παιδιού με τον πατέρα και έτσι βιώνεται αυτή η λεγόμενη πατρική ορφάνεια.

Στην δεύτερη ενότητα ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε αφ' ενός μεν τον τρόπο θεραπείας των προβλημάτων αυτών από πλευράς Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφ' ετέρου δε διάβασε αποσπάσματα από κείμενα του αειμνήστου γέροντος π. Παϊσίου τα οποία προξένησαν πολύ μεγάλη εντύπωση. Στα κείμενα του Γέροντος Παϊσίου φαίνεται καθαρά πως ένας άγιος που έχει την διάκριση του Θεού μπορεί να εντοπίζη και να θεραπεύη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύζυγοι και μεταξύ τους και σε σχέση με την αγωγή των παιδιών.

Και στην ομιλία αυτή ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση, κατά την οποία δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν και άλλα επί μέρους σημεία, όπως η σχέση μεταξύ κληρονομικότητος, παιδείας και εκκλησιαστικής εμπειρίας.

Οι δύο αυτές εκδηλώσεις του Συνδέσμου Αγάπης ήταν πολύ σημαντικές και άφησαν άριστες εντυπώσεις.

  • Προβολές: 2199