Ο Μητροπολίτης με τους Εκπαιδευτικούς της Επαρχίας μας

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, στην κατάμεστη Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της Επαρχίας μας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου με θέμα «Βιοηθική και ορθόδοξη ηθική στο "πνεύμα" της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών», συζήτηση πάνω στο θέμα και δεξίωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Προϊσταμένη του 3ου Γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ευσεβεία Αγγουρά, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Περιφερείας Ιωάννης Ευαγγέλου και Δωροθέα Κοταντούλα, οι Διευθυντές των Σχολείων, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Πολιτόπουλος και κ. Γ. Γούλας και πολλοί Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Ο Μητροπολίτης στην αρχή της ομιλίας του απευθύνθηκε στους Εκπαιδευτικούς και τους συνεχάρη για την προσφορά τους στην κοινωνία και την νέα γενιά και τους ευχαρίστησε για την πολύ καλή συνεργασία και την εκτίμηση που εκφράζουν για τον θεσμό της Εκκλησίας.

Στο πρώτο μέρος της εισηγήσεώς του μίλησε για την «πορεία από την αλχημεία στην αλγονεία», δηλ. την προσπάθεια της ανθρωπότητος, στο πρόσωπο των ερευνητών, να αλλάξη «την ουσία ενός ζωντανού όντος», «να δώση μεταφυσικό νόημα στην αναδυόμενη τεχνολογική της σχέση με την φύση». Μίλησε επίσης για την επιστήμη της βιοηθικής, που είναι προσπάθεια των ιδίων των επιστημόνων να θέσουν ηθικά όρια στην επιστήμη, δίνοντας τον ορισμό της, την ιστορική της εξέλιξη και το αντικείμενό της που αναφέρεται στην αρχή, την παράταση και το τέλος της βιολογικής ζωής. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της παγκόσμιας Κοινότητας μέσω των Οργανισμών της (Ουνέσκο, Παγκόσμα Οργάνωση Υγείας, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΕΕ, ΟΗΕ) στους κινδύνους της συνύπαρξης γενετικής και τεχνολογίας. Ανέλυσε επίσης διάφορους όρους της σύγχρονης γενετικής όπως κύτταρο, γονιδίωμα, γονίδια, DNA, RNA, γενετικό υλικό, προέμβρυο-έμβρυο, βλαστοκύστη, οργανογένεση κ.α., που τον βοήθησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη του θέματός του.

Στο δεύτερο μέρος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, σε σχέση με την ικανοποίηση, εκ μέρους της σύγχρονης γενετικής, των τριών «ονείρων» του ανθρώπου, δηλαδή το να μη γεννά παιδιά, όταν δεν θέλη, να γεννά παιδιά, όταν θέλη, και να γεννά παιδιά, όπως τα θέλει.

Τα βασικά σημεία της διδασκαλίας τους είναι η πίστη στην Πρόνοια του Θεού, ο οποίος με την Σοφία Του έκτισε τον κόσμο και προνοεί και συντηρεί όλη την δημιουργία με τις άκτιστες ενέργειές Του, η θεία επέμβαση για την γέννηση του ανθρώπου, η διφυής φύση του ανθρώπου, η εξ άκρας συλλήψεως δημιουργία της ψυχής από τον Θεό, η ταυτόχρονη συνύπαρξη σώματος και ψυχής αλλά και ο διαφορετικός τρόπος δημιουργίας τους κ.α.

Συμπερασματικά τόνισε ότι εκτός από τα γονίδια μεγάλη σημασία έχουν τα λεγόμενα από τους επιστήμονες (Dawkins) «μιμίδια», δηλαδή όλα εκείνα τα επίκτητα στοιχεία που μεταφέρονται δια της μιμήσεως (με την ευρεία έννοια) από γενιά σε γενιά, και είναι ικανά να διαφοροποιήσουν και να ανατρέψουν τον ντετερμινισμό των γονιδίων. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία η παιδεία που προσφέρει αυτά τα «μιμίδια», δηλαδή αξίες, πρότυπα, ιδανικά, εμπειρίες, γνώσεις, ήθη, κ.α. Και ευχήθηκε «να δούμε αυτήν την συνέργεια Θεού και ανθρώπου στην γέννηση και ύπαρξή μας, και μακάρι μέσα από το πνεύμα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών να λύνουμε όλα τα βιοηθικά προβλήματα».

Μετά την εισήγηση τέθηκαν ερωτήσεις από τους Εκπαιδευτικούς, σχετικά με την σημασία της ηθικής για την βιολογική ζωή, τον κίνδυνο «γενετικού ιμπεριαλισμού», την ύπαρξη η μη ορίων στην έρευνα, τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών για την έρευνα, το βιολογικό υπόβαθρο της ηθικής κλπ.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να επεκταθή σε περισσότερες πτυχές του μεγάλου και σημαντικού αυτού θέματος της εποχής μας.

Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου, κατά την οποία οι Εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τον Μητροπολίτη και τον ευχαρίστησαν για την εκδήλωση αυτή.

*

Να αναφέρουμε επίσης ότι το πρωΐ της Εορτής τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου εκκλησιάσθηκαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 1ου Δημ. Σχολείου κ. Νικόλαος Δούρος. Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας για τα Σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Ιωάννης Σύψας, Θεολόγος του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου. Μετά δε το πέρας της θείας Λειτουργίας, η Ενορία δεξιώθηκε στην Αίθουσά της όλους τους εκκλησιασθέντας Εκπαιδευτικούς.

  • Προβολές: 2007