«Πόθεν τα τέρατα και σημεία;»: Για τον Γέροντα π. Αρσένιο Κομπούγια

«…Σε ένα όμως από τα νέα «στοιχεία» θα ήθελα να σταθώ: στα όσα γράφει ή μεταφέρει για τον Σεβάσμιο Γέροντα π. Αρσένιο Κομπούγια.

Γράφει με περισσή απρέπεια για τον σεβάσμιο αυτό Κληρικό, ο οποίος αγαπά την Εκκλησία, αποτελεί την ζωντανή Εκκλησιαστική ιστορία της Ναυπάκτου του τελευταίου αιώνος, γνωρίζει λεπτομέρειες της πορείας και των ενεργειών του π. Σπυρίδωνος και χύνει δάκρυα, προσευχόμενος, για όλη αυτήν την κατάσταση που δημιούργησε ο Ιερομόναχος και η Μονή του.

Ο Γέροντας π. Αρσένιος είναι μία πνευματική όαση στην περιοχή μας, ένας σεβάσμιος και ευλογημένος εκκλησιαστικός ανήρ της Εκκλησίας μας.

Κουβαλάει την κολλυβάδικη παράδοση της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας του αειμνήστου ευλογημένου Γέροντος π. Φιλοθέου Ζερβάκου. Αφιερώθηκε από μικρός στην Εκκλησία. Με όσα θέματα ασχολήθηκε –αρθρογραφώντας, εκδίδοντας μερικά βιβλία, διδάσκοντας, κηρύττοντας– το έκανε από αγάπη και με αγνή διάθεση, δίχως υστεροβουλίες και θορύβους γύρω από το όνομά του.

Υπηρέτησε και υπηρετεί δόκιμα για εξήντα χρόνια ενδεδυμένος το τίμιο ράσο. Η ταπεινή του εμφάνιση αποκρύπτει το γεγονός ότι υπηρέτησε κοντά σε μεγάλες προσωπικότητες-Ιεράρχες της νεώτερης Εκκλησιαστικής Ιστορίας, δίχως ποτέ να εκμεταλλευθή για προσωπικό του όφελος τις γνωριμίες του αυτές.

Ίδρυσε και καθοδηγεί Γυναικεία Ιερά Μονή, πάνω από μισό αιώνα. Στην Μονή αυτή μόνασαν επίσης η κατά σάρκα αδελφή του ως Ηγουμένη και η μητέρα του. Το Μοναστηράκι του έχει το άρωμα της ορθοδοξίας, κτισμένο με προσωπική εργασία και έξοδα του Γέροντα, δίχως καμμία διαφήμιση, δίχως εισπρακτικά τεχνάσματα, δίχως εκζητήσεις και δημόσιες σχέσεις. Απέριττο, σεμνό, ταπεινό, αθόρυβο, ορθόδοξο. Λιμάνι παρακλήσεως για τον ορθόδοξο λαό.

Ο Γέροντας αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς πιστούς από την Ναύπακτο και από άλλες πόλεις της Ελλάδος. Στην προχωρημένη αυτή ηλικία λειτουργεί ανελλιπώς, ομιλεί για ώρες στους πιστούς, συμβουλεύει, εξομολογεί.

Ο π. Αρσένιος έδειξε σε όλην του την ζωή ότι και εκκλησιαστικό φρόνημα έχει και τις Παραδόσεις της Εκκλησίας σέβεται και δεν ψεύδεται. Ενεργεί ως Πνευματικός Πατέρας, έχοντας εκκλησιαστικό φρόνημα και εκκλησιαστικό ήθος.

Είναι ασέβεια να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και να γράφουν όσα γράφουν οι συντάκτες των «Τεράτων» για τον ευλαβή και σεβάσμιο Κληρικό της Εκκλησίας του Χριστού. Αυτό δείχνει ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Απέδειξαν ότι ούτε την Ιερά Σύνοδο σέβονται, αφού θεωρούν ότι με τις Συνοδικές Αποφάσεις «εξηπατήθη», ούτε τον Επίσκοπο σέβονται, τον οποίο καθυβρίζουν, ούτε και τον ευλαβέστατο Γέροντα π. Αρσένιο που υπήρξε και Πνευματικός του Ηγουμένου σέβονται, αφού γράφουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτά, συν τοις άλλοις, φανερώνουν την αντιεκκλησιαστική νοοτροπία τους.

Τι να πούμε; Ο ίδιος Γέροντας π. Αρσένιος κατακλείει την από 12-12-2005 μαρτυρία του ως εξής: «Κύριέ μου, μίλησε πλέον Εσύ δι’ όλα…». Υπάρχει Θεός, ζούμε στην Εκκλησία Του και είμαστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι που ο Ίδιος έχει θέσει: «τω γαρ αυτώ μέτρω, ω μετρείτε, αντιμετρηθήσεται υμίν» (Λουκ. ς , 38). Ο Γέροντας Παΐσιος αναφερόμενος στον λόγο του Χριστού «Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» (Λουκ. ιη , 14) έλεγε με έμφαση: «Αυτός είναι ο πνευματικός νόμος». Ο υψών: στην περίπτωσή μας αυτός που θέτει με περισσή ασέβεια τον εαυτό του πάνω από τον Πνευματικό του, πάνω από τον Επίσκοπό του, πάνω από την Ιερά Σύνοδο!

(Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου: «Πόθεν τα τέρατα και σημεία;»).

  • Προβολές: 2032