Εἰδήσεις Φεβρουαρίου 2006

Νέο Προεδρείο-Απολογισμός έργου

Στις 15 Ιανουαρίου 2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του 15μελους Δ.Σ. του Συνδέσμου Αγάπης του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, μετά τον διορισμό των μελών του για την επόμενη τριετία.

Επίσης, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 6μ.μ., στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η ετήσια απολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου.

Αναλυτικά στα δύο αυτά θέματα θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος.

Η Ιερατική Σύναξη Φεβρουαρίου

Ο ιερός Ναός και οι κανονικές και νόμιμες προϋποθέσεις ανέγερσής του ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ιερατική Σύναξη του Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε: –Στην θεολογική-εκκλησιολογική σημασία του Ιερού Ναού. –Στις κανονικές και νόμιμες προϋποθέσεις ανεγέρσεώς του. –Στην προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως για την καταγραφή και περιγραφή όλων των Ναών – Ναϋδρίων της Επαρχίας μας. –Στην προσπάθεια ενεργοποίησης της λειτουργίας της 22ας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ναύπακτο. –Επίσης, συζητήθηκαν και διάφορα άλλα υπηρεσιακά θέματα.

Να σημειωθή ότι στην αρχή της συνάξεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια για τους Εφημερίους ιδίως των ορεινών Ενοριών της Ναυπακτίας και του Αγίου Βλασίου και έκανε ιδιαίτερο λόγο για την πανήγυρη του Αγίου Βλασίου και τους Ιερείς της εκεί αρχιερατικής περιφερείας με επικεφαλής τον π. Κωνσταντίνο Μάλαινο.

Αντίχαρη στον κ. Γιάννη Βαρδακουλά

Με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση το 1ο Λύκειο Ναυπάκτου ευχαρίστησε τον κ. Γιάννη Βαρδακουλά για την δωρεά της προσωπικής Βιβλιοθήκης του στο «Σχολείο του».

Η εκδήλωση περιελάμβανε τρεις εισηγήσεις από τους κ. Δημήτριο Αποστολόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κ. Φώτη Δημητρακόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Απόστολο Ζορμπά, Διευθυντή του 1ου Λυκείου. Τα θέματα των εισηγήσεων ήταν αντίστοιχα: «Οι ιδιωτικές βιβλιοθήκες και οι τύχες τους», «Ο αναγνώστης και το βιβλίο», «Η βιβλιοθήκη του Γιάννη Βαρδακουλά, πρώτη περιγραφή».

Τον λόγο του κ. Βαρδακουλά ανέγνωσε ο κ. Θωμάς Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και έλαβε από τον κ. Ζορμπά το αναμνηστικό-ευχαριστήριο δώρο για να το παραδώση στον κ. Γιάννη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθή για λόγους υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Δήμαρχοι της Επαρχίας μας, πολλοί Εκπαιδευτικοί και άλλοι συμπολίτες που θέλησαν να συγχαρούν και τον Δωρητή και το Σχολείο για την σημαντική αυτή δωρεά.

Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη παρέμβαση-χαιρετισμό μίλησε για την αξία του βιβλίου, τον κόπο συγγραφής, εκδόσεως και αναγνώσεως, για την «ερωτική σχέση», θετική η αρνητική, που αποκτά ο αναγνώστης μαζί του. Εξήρε την προσφορά του κ. Βαρδακουλά και πρότεινε την συναρίθμησή του στους Ευεργέτας της πόλεώς μας.

Να συγχαρούμε και εμείς τον κ. Γιάννη, τον συνεργάτη της Εφημερίδος μας, και να του ευχηθούμε περαστικά και να τον δούμε και πάλι στην «Μικρή Βουλή»!

Παιδαγωγική συνάντηση

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο «Γιάννης Βλαχογιάννης» διοργάνωσε μια πολύ επιτυχημένη και ωφέλιμη συνάντηση για γονείς και εκπαιδευτικούς, στην οποία μελετήθηκε το θέμα των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και με προβλήματα συμπεριφοράς.

Την επιστημονική άποψη και την εμπειρία τους κατέθεσαν ο κ. Σωτήριος Κουτσόπουλος, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος και η σύζυγός του Αγγελική Κουτσοπούλου, Λογοπεδικός. Οι εισηγήσεις τους ήταν πολύ ενημερωτικές, τεκμηριωμένες, θετικές, με την σφραγίδα της προσωπικής τους εμπειρίας.

Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους ενδιαφερομένους, και ως προς την προσέλευση, και κατά την διάρκεια των εισηγήσεων και της συζητήσεως.

Συγχαρητήρια έδωσε στον Διευθυντή κ. Θωμά Παναγιωτόπουλο και τους συναδέλφους του ο κ. Παν. Σύψας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Π.Ε.Κ.Κ. για την πολύ καλή αυτή ευκαιρία γνώσης και βοήθειας προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Την εκπαιδευτική εκδήλωση χαιρέτησε και ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τον Διευθυντή και το προσωπικό του Σχολείου, μίλησε για τους πέντε «χώρους» μέσα στους οποίους μεγαλώνει το παιδί, δηλαδή την μήτρα της μητέρας του, το στενό οικογενειακό περιβάλλον, την Εκκλησία, το Σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία και υπογράμμισε την μεγάλη αξία και σπουδαιότητα του έργου των Δασκάλων που διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μέσα στον μεταβατικό και σημαντικό αυτό «χώρο» του σχολείου. Συχρόνως τόνισε ότι συνήθως το Σχολείο δέχεται τις εντάσεις από το οικογενειακό περιβάλλον, όπου μπορεί να επικρατή ο συζυγικός αυτισμός, η μετάλλαξη του συζυγικού ρόλου σε γονεϊκό και οι δυσλειτουργικές «τριγωνοποιήσεις». Μετά τις εισηγήσεις συνεχάρη τους δύο ομιλητές για την εύστοχη, διακριτική και εμπειρική αντιμετώπιση του σημαντικού θέματος.

Α.Κ.

***

Τεμάχιο του ιερού Λειψάνου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας παρέδωσε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Σεβ. Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο. Η Αγία Φιλοθέη είναι προστάτης των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων του Καναδά.

***

Το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής εξέδωσε Κατήχηση για τους Ορθόδοξους Αφρικανούς, έργο του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου και την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδος στην Πολωνική γλώσσα, ύστερα από αίτημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα.

***

«Με λένε Ζένια και είμαι 15 ετών. Πατέρα δεν γνώρισα ποτέ ενώ η μητέρα μου πέθανε πριν από λίγα χρόνια. Κανείς από τους γνωστούς και συγγενείς δεν δέχθηκε να με πάρη και να με βοηθήση. Βρέθηκα στο ίδρυμα όταν ήμουνα 12 ετών. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν οι παιδαγωγοί μας μας χάρισαν το χάδι και την αγάπη. Πριν τρία χρόνια ήρθαν το ίδρυμα καλοί άνθρωποι από την Ελλάδα και νέα παιδιά που μας αγάπησαν και ενδιαφέρθηκαν για μας. Έτσι ήρθαν καινούριοι φίλοι στην ζωή μας, οι οποίοι δεν έμειναν αδιάφοροι στη μοίρα μας. Μας έφεραν ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη, πλυντήριο ρούχων και ένα αυτοκίνητο. Ευχαριστούμε πολύ τον Κύριο και τους Έλληνες ορθοδόξους που μας κάλεσαν για διακοπές στην Ελλάδα» (από τις πολλές αληθινές ιστορίες ορφανών από την Ουκρανία που διαβάζουμε στο Περιοδικό «Ευροκλύδων», του Κέντρου Νεότητος Θηβών).

***

Μετά την συνδρομητική, δορυφορική πλατφόρμα της NOVA, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταδίδει, πλέον, το σήμα του ελεύθερα από τον Ελληνικό δορυφόρο HELLAS SAT 2. Αυτό σημαίνει ότι ο καθείς, σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια και όχι μόνο, μπορεί να ακούη δωρεάν το πρόγραμμά του εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο. Για να συμβή αυτό, απαιτείται μια απλή και με μικρό εφάπαξ οικονομικό κόστος, δορυφορική εγκατάσταση, προκειμένου να συντονιστή κανείς με την συγκεκριμένη δορυφορική πλατφόρμα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, που πρέπει απαραιτήτως να ληφθούν υπόψιν, είναι τα εξής: Διάμετρος κατόπτρου για λήψη στον Ελλαδικό χώρο: τουλάχιστον 0.5 (50cm), Σκόπευση: 39ο ανατολικά, Συχνότητα: 12.524 ΜΗz, Πόλωση: Κάθετη (Vertical), Symbol Rate: 27.500, FEC: 3/4, Band: Κu

***

Σε κυνηγετικό ατύχημα σκοτώθηκε στα Πιτσινέϊκα Ναυπάκτου το περασμένο έτος ένας νέος άνδρας οικογενειάρχης και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, ο οποίος ήταν και Πάρεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού του. Ο κ. Βασίλης Καρέλλης που τον διαδέχθηκε δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι επιθυμεί να προσφέρη τις όποιες αποδοχές του από την δημοτική θέση στην οικογένεια του εκλιπόντος.

***

Στο ποσό των 484.092 ΕΥΡΩ έφθασε η οικονομική βοήθεια που προσέφερε το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το έτος 2005, στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Ιεραποστολικές Εκκλησίες (Κένυα, Μπουκόμπα, Νταρ Ες Σαλαάμ, Ουγκάντα, Κονγκό, Μπραζαβίλ, Καμερούν, Τσαντ, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Μπενίν, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Κορέα, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ). Η βοήθεια αυτή καταδεικνύει την διαρκή και άοκνη, επί σειρά ετών, συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

***

Το Βατικανό αποφάσισε να αποκαταστήση το όνομα του Ιούδα του Ισκαριώτη, που πρόδωσε το Χριστό για 30 αργύρια και γι’ αυτό το όνομά του είναι συνώνυμο της προδοσίας. Η αποκατάσταση αυτή στηρίζεται στο συλλογισμό ότι ο Ιούδας δεν ήταν εσκεμμένα κακός, αλλά απλώς «εκπλήρωνε την αποστολή του στο σχέδιο του Θεού».

***

Η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος υλοποίησε την δημιουργία του ξενώνα «Μέριμνα» που «έρχεται να συνδράμη στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά πολλές οικογένειες που δεν έχουν οικονομική ευμάρεια και κάποιο μέλος τους τυχαίνει να νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο. Στον ξενώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου, μπορούν πλέον να φιλοξενούνται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο. Ο ξενώνας είναι πλήρως εξοπλισμένος και έτοιμος να υποδεχθή όσους έχουν ανάγκη. Υλοποιείται σε συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και όλες της ενορίες της Ελλάδας.

***

Η μεγάλη αύξηση των μαθησιακών διαταραχών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια για τα Ελληνόπουλα, οφείλεται και στην κατάργηση του πολυτονικού συστήματος γραφής. Ο κ. Τσέγκος, Ψυχίατρος, Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού τομέα του ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Αθηνών διευκρινίζει πως, όπως απέδειξαν σχετικές μελέτες, η εκμάθηση της πολυτονικής (ιστορικής) ορθογραφίας βελτιώνει την ψυχοεκπαιδευτική ανάπτυξη του παιδιού σε καίριους τομείς, όπως είναι οι αντιληπτικές και οπτικές ικανότητες, λειτουργίες που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της δυσλεξίας.

***

Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μισές από τις 8000 περίπου διαφορετικές γλώσσες που υπάρχουν σήμερα, πρόκειται να εκλείψουν ως το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με αμερικανό ερευνητή γλωσσολόγο οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σ’ όλον τον κόσμο σήμερα είναι τα αγγλικά, κινεζικά και ισπανικά.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσκέφθη κατ’ οίκον και παρεμύθησε τους γονείς και την σύζυγον και τα τέκνα του επί σειράν ετών χρηματίσαντος οδηγού του αυτοκινήτου Αυτού αειμνήστου Πέτρου Μπρούχιν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2076