Σύνδεσμος Αγάπης Ενορίας Αγίου Δημητρίου Νέο Προεδρείο - Απολογισμός έργου

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος, στις 15 Ιανουαρίου 2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου 15μελους Δ.Σ. του Συνδέσμου Αγάπης του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, μετά τον διορισμό των μελών του από τον Σεβ. Μητροπολίτη για την επόμενη τριετία. Στην συνεδρίαση αυτή, μετά από συζήτηση, παρουσία των Ιερέων της Ενορίας, συγκροτήθηκε σώμα ως εξής: Πρόεδρος η κ. Παρασκευή Σχοινά, αντιπρόεδρος η κ. Ελένη Χοχτούλα, γραμματέας η κ. Μαρία Κουτούση-Σύψα, ταμίας η κ. Αικατερίνη Μόσχου και μέλη οι υπόλοιπες ένδεκα κυρίες.

Το Δ.Σ. με την νέα του σύνθεση συγκάλεσε και πραγματοποίησε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 6μ.μ., στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου την ετήσια απολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Αγάπης. Τον οικονομικό απολογισμό έκανε η ταμίας κ. Αικ. Μόσχου. Τα έσοδα ήταν 23.664 €, τα έξοδα 21.823 € και το υπόλοιπο 1.841 €. Τον απολογισμό δραστηριοτήτων έκανε η απερχόμενη γραμματέας κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά, τον λόγο της οποίας δημοσιεύουμε στο παρόν τεύχος.

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί πατέρες, κύριοι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι,

αγαπητές μας κυρίες,

Κατ’ αρχάς πρέπει να εκφράσω και εκ μέρους του Δ.Σ. τις ευχαριστίες μας για την τιμή που μας κάνατε να ανταποκριθήτε στην πρόσκλησή μας γι’ αυτή τη συνέλευση, όπως κάνετε άλλωστε πρόθυμα κάθε φορά που σας καλούμε. Κι’ αυτό, πρέπει να ομολογήσουμε, μας δίνει χαρά και δύναμη, γιατί νιώθουμε ότι μας συμπαραστέκεστε και στηρίζετε το έργο μας.

Μια ακόμα τριετία, η τρίτη κατά σειρά, έκλεισε, με τη βοήθεια του Θεού, και με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ο θεσμός του Συνδέσμου Αγάπης ρίζωσε για καλά στις ψυχές μας και έγινε πλέον συνείδηση η συμμετοχή σας στο έργο της Ενορίας είτε άμεσα, προσφέροντας εθελοντική εργασία είτε έμμεσα προσφέροντας με εμπιστοσύνη οικονομική βοήθεια. Κι’ αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά, γιατί αυτός ήταν και ο σκοπός της συγκρότησης των Συνδέσμων Αγάπης σύμφωνα με το καταστατικό τους:

Να συσπειρώση, δηλαδή, και να δραστηριοποιήση, ει δυνατόν, όλες τις γυναίκες στο έργο της Ενορίας, δίπλα στους Ιερείς μας, που έχουν την κύρια ευθύνη, αλλά και τον πρώτο λόγο σε ο,τι γίνεται. Γιατί το έργο τους είναι δύσκολο και πλατύ και οι γυναίκες μπορούμε να βοηθήσουμε, με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, σε διάφορους τομείς, πάντα με τη δική τους προτροπή και καθοδήγηση, με πνεύμα συνεργασίας, υπακοής και διακονίας. Έχουμε πλήρως τη συναίσθηση πως ο,τι γίνεται από το Σύνδεσμο Αγάπης, δεν είναι έργο δικό μας, αλλά της Ενορίας, έργο που έχει την ευχή της Εκκλησίας και τις πλούσιες ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας, που είναι η ψυχή κι η καρδιά του Συνδέσμου μας, γι’ αυτό και εν τέλει είναι έργο του Θεού, αφού για τη δική Του δόξα γίνεται. Γι’ αυτό και με χαρά συμμετέχουμε σ’ αυτό και το θεωρούμε τιμή και ευλογία να προσφέρουμε οποιαδήποτε διακονία.

Κάνουμε ο,τι μας επιτρέπουν οι μικρές μας δυνάμεις, χωρίς ποτέ να μας περνά από το μυαλό ότι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες, που ξέρουμε ότι είναι πολλές. Εκείνο όμως που προσπαθούμε είναι πάντα να ενεργούμε με φόβο Θεού, με αγάπη και κατανόηση, με διάκριση και ανιδιοτέλεια και με επίγνωση ότι στη θέση κάθε πονεμένου και ενδεούς αδελφού μας μπορεί να βρεθούμε κι εμείς ανά πάσα στιγμή.

Οι τομείς στους οποίους έχουμε την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούμε είναι σε όλους πλέον γνωστοί, ύστερα από τόσα χρόνια. Ας τους θυμηθούμε μαζί:

Η λειτουργία αυτής της αίθουσας του Ενοριακού μας Κέντρου βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των κυριών του Συνδέσμου. Εδώ είναι το σαλόνι της Ενορίας μας, όπου γίνονται πολλές εκδηλώσεις κι έχει γίνει, μετά το Ναό, Κέντρο συνάντησης και επικοινωνίας. Μετά τη Θ. Λειτουργία, κάθε Κυριακή, λειτουργεί ως αρχονταρίκι και υπάρχει για όλο το εκκλησίασμα ένας ζεστός καφές κι ένα κέρασμα. Κι έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε, να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας και να νιώσουμε ότι αποτελούμε μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας, της Ενορίας. Κι όταν έχουμε μνημόσυνο, πάλι η αίθουσα αυτή προσφέρεται και αγκαλιάζει με ζεστασιά και σεβασμό τον πόνο και το πένθος των συνανθρώπων μας. Την ευθύνη λειτουργίας την έχουν τέσσερις ομάδες διακονίας, που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής το έργο αυτό και θάθελα, αν μου επιτρέπεται, να παρακινήσω κι άλλες κυρίες να προσφερθούν, όπως και όποτε μπορούν.

Μέριμνα επίσης του Συνδέσμου είναι η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός κυρίως του ενοριακού μας Ναού του Αγίου Δημητρίου, αλλά και των παρεκκλησίων του Αγίου Στεφάνου και Αγίου Διονυσίου. Όπως οι γυναίκες καθαρίζουμε και περιποιούμαστε τα σπίτια μας, έτσι και με περισσότερη προθυμία μάλιστα φροντίζουμε και το κοινό μας σπίτι, τον οίκο του Θεού. Έτσι τέσσερις φορές το χρόνο γίνεται γενική καθαριότητα στο Ναό μας. Ξεσκόνισμα, καθάρισμα, πλύσιμο, γυάλισμα, ράψιμο, σιδέρωμα, στόλισμα και ο,τι άλλο χρειαστή, περνά από τα χέρια μας και το θεωρούμε μεγάλη ευλογία ακόμη και μια εικόνα να καθαρίσουμε κι ένα στασίδι να ξεσκονίσουμε. Τον προηγούμενο χρόνο αγοράσαμε ύφασμα και ράψαμε καλοκαιρινές στολές για τα παπαδάκια. Βέβαια, πολύ μας στενοχωρεί η έλλειψη αγοριών να υπηρετήσουν στο Ιερό και πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε γι’ αυτό το θέμα. Ελπίζουμε στο Θεό ότι κάτι θα γίνη.

Ακόμη από τις Κυρίες του Συνδέσμου πραγματοποιείται στην Ενορία μας κάθε χρόνο, παραμονές Χριστουγέννων, ο ετήσιος «έρανος της αγάπης» της Μητροπόλεώς μας. Κι εδώ θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην συγκινητική ανταπόκρισή σας στον έρανο αυτόν, πράγμα που δείχνει πόσο εμπιστεύεστε το έργο της Εκκλησίας γενικά, αλλά και του Συνδέσμου, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ο στολισμός του Επιταφίου κάθε χρόνο είναι ευθύνη επίσης των Κυριών του Συνδέσμου, πάντα σε συνεργασία με τους ιερείς μας. Ουσιαστικά είναι έργο όλων των ενοριτών, αφού τόσο απλόχερα προσφέρουν τα χρήματά τους για την αγορά των λουλουδιών. Έχουμε ανάγκη και τις ιδέες σας και την εργασία σας στο θέμα αυτό.

Συμμετέχουμε ακόμη, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Αγάπης των άλλων ενοριών της πόλης μας, και σε κάποιες δραστηριότητες της Ι. Μητροπόλεως, και πλαισιώνουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις της. Έτσι διακονούμε στην κουζίνα και την καθαριότητα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμμετέχουμε στη γιορτή των φοιτητών και αποφοίτων, στις 2 Ιανουαρίου, στη γιορτή των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, στη γιορτή των Εκπαιδευτικών, στις 30 Ιανουαρίου, φροντίζοντας για τις αντίστοιχες δεξιώσεις. Με χαρά και προθυμία ετοιμάζουμε επίσης δεξιώσεις εδώ στην αίθουσα του ενοριακού μας κέντρου στη γιορτή του πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου, στη γιορτή των Αγίων Πάντων, οπότε πανηγυρικά ο Ναός μας υποδέχεται το ιερό λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου, καθώς και σε άλλες ξεχωριστές στιγμές.

Μια ξεχωριστή μέρα για μας, όπως και για την τοπική μας Εκκλησία είναι η ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, στις 4 Οκτωβρίου. Όπως κάθε οικογένεια χαίρεται ιδιαίτερα στη γιορτή του πατέρα της, έτσι κι εμείς νιώθουμε μεγάλη χαρά, τιμή και ευλογία που διακονούμε στο εορταστικό γεύμα εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα.

Πραγματοποιούμε όμως κι άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στην διάρκεια της χρονιάς, που αποσκοπούν στο να «ψυχαγωγήσουν», με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, όλους τους ενορίτες. Όπως είναι το «φιλολογικό βραδυνό», που ετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε τον Οκτώβριο και που είναι μια γιορτή της ενορίας μας και εντάσσεται στον όλο εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, του πολιούχου μας, και απευθύνεται σε όλους τους ενορίτες.

Άλλη μία εκδήλωση του Συνδέσμου είναι και αυτή που γίνεται σήμερα με την κοπή της βασιλόπιτας και τον απολογισμό του έργου του Συνδέσμου, η οποία από εφέτος καθιερώνεται για το δεύτερο 15θημερο του Ιανουαρίου και απευθύνεται μόνο στις γυναίκες της ενορίας μας. Και θα ετοιμάσουμε μία ακόμη για την β Κυριακή του Πάσχα, «των Μυροφόρων», η οποία θα έχη πανηγυρικό χαρακτήρα και ο πυρήνας της θα είναι μία ενδιαφέρουσα ομιλία από κάποιο τιμώμενο πρόσωπο που θα προσκαλέσουμε.

Εκτός από αυτά ο Σύνδεσμος Αγάπης διοργανώνει και διάφορες εκδρομές, κυρίως προσκυνηματικές, όπως η τριήμερη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο ιερό νησί της Πάτμου, αλλά και απογευματινές εξορμήσεις σε κάποια κοντινά μοναστήρια, όπως στην Ι. Μ. Παναγίας της Ελεούσας στην Πιτίτσα Αιγίου και στην Ι. Μ. Παναγίας Ελεούσας Αιγίου, της Τρυπητής.

Πέρα από όλα αυτά από το Σύνδεσμο Αγάπης πραγματοποιούνται εδώ σε αυτήν την αίθουσα 2 εβδομαδιαίες συνάξεις: Την Τετάρτη για νεαρές κυρίες και την Πέμπτη για πιο ηλικιωμένες. Επειδή ξέρουμε ως Χριστιανοί και βλέπουμε από την προσέλευση ότι έχουμε ανάγκη και από πνευματική τροφή, προσπαθούμε να προσφέρεται πλούσια στις συνάξεις αυτές. Ερχόμαστε στον Εσπερινό και μετά κατεβαίνουμε εδώ στην αίθουσα αυτή και αφού πάρουμε ένα τσάϊ, έναν καφέ με το ανάλογο κέρασμα, μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, αναπτύσσουμε ένα θέμα και στη συνέχεια γίνεται συζήτηση πάνω σ’ αυτό. Οι συναντήσεις αυτές που είναι εξαιρετικά ψυχωφελείς, είναι ανοιχτές σε όλες τις κυρίες που θέλουν να συμμετάσχουν.

Για την πνευματική μας ωφέλεια δημιουργήσαμε και την Έκθεση Χριστιανικού βιβλίου, που υπάρχει εδώ στο ενοριακό μας κέντρο και προσφέρει διαλεχτά βιβλία με καθαρό, ορθόδοξο λόγο και που όλοι μπορούμε και πρέπει να διαβάζουμε.

Ο βασικότερος όμως και πιο ευαίσθητος τομέας, στον οποίον επικεντρώνεται η προσοχή μας, είναι ο τομέας της πρόνοιας. Εδώ οι ανάγκες είναι πολλές και ο πόνος περισσεύει. Με την καθοδήγηση κάι την συνεργασία των ιερέων μας και τη μεγάλη στήριξη που αντλούμε από τον Ποιμενάρχη μας, παρακολουθούμε τις ανάγκες των ενοριτών μας και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε.

Έτσι σε μόνιμη βάση ετοιμάζουμε και διανέμουμε δέματα με τρόφιμα σε 50 περίπου άπορες οικογένειες κατά τις παραμονές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τα δέματα αυτά περιέχουν τυποποιημένα και συσκευασμένα είδη βασικής διατροφής, αλλά και κρέατα, τυριά, γλυκίσματα και ο,τι άλλο θεωρείται αυτονόητο να υπάρχη σε κάθε τραπέζι τις μεγάλες αυτές γιορτές και μπορούμε να το προσφέρουμε. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη τα αγοράζουμε με χρήματα που εσείς προσφέρετε στο Σύνδεσμο τόσο απλόχερα, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν λύνονται προβλήματα με αυτήν την παρέμβαση, αλλά είναι μία μικρή ανάσα, μια ανακούφιση για τις οικογένειες αυτές και κυρίως ένας ψυχικός γλυκασμός από την αίσθηση της αγάπης και της ανθρωπιάς που εισπράττουν σε στιγμές που όλοι έχουμε αυξημένη ανάγκη από αυτήν.

Επίσης κάθε εβδομάδα, κάθε Τρίτη συγκεκριμένα, στέλνουμε ένα πλήρες γεύμα σε ανήμπορους και μοναχικούς συνανθρώπους μας, που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να χαρούν ένα καλομαγειρεμένο και ζεστό φαγητό. Το γεύμα περιλαμβάνει εκτός από το κύριο φαγητό, ψωμί, σαλάτα, φρούτο, γλύκισμα και ο,τι άλλο επινοεί η αγάπη κάθε κυρίας που το αναλαμβάνει. Την δραστηριότητα αυτή την έχουν αγκαλιάσει κυριολεκτικά οι γυναίκες της ενορίας μας, που αναλαμβάνουν πρόθυμα να τα ετοιμάσουν όλα και να τα προσφέρουν με αγάπη, αλλά και να εισπράξουν αγάπη από τους αποδέκτες του γεύματος, που με μεγάλη ευχαρίστηση το περιμένουν. Μακάρι να μπορούσαμε και σε καθημερινή βάση να προσφέρουμε ένα ζεστό φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και ο εξοπλισμός στην αίθουσα αυτή.

Προσφέρουμε ακόμη ιατρική παρακολούθηση, ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτική κάλυψη σε άπορους ασθενείς με χρόνια δύσκολα προβλήματα υγείας, καρκινοπαθείς και κατάκοιτους. Εκεί που δεν πλησιάζει άνθρωπος πηγαίνει ο Σύνδεσμος. Κυρίες του Συνδέσμου αναλαμβάνουν προσωπικά να πλύνουν, να καθαρίσουν, να περιποιηθούν κατάκοιτους που είναι μόνοι τους, να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα για τις προσωπικές τους ανάγκες, να τους μαγειρέψουν, να περιποιηθούν δύσκολες πληγές ανήμπορων και ανάπηρων συνανθρώπων μας σε καθημερινή βάση. Δουλειές που είναι πολύ δύσκολες και γι’ αυτό ανεκτίμητης αξίας. Ο Σύνδεσμος πληρώνει σε μηνιαία βάση γυναίκα που ανέλαβε να περιποιείται καθημερινά κατάκοιτο της ενορίας μας.

Προσφέρουμε αφειδώς, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας, χρηματικά βοηθήματα σε ανθρώπους και οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, με ορφάνια, ασθένεια και μάλιστα, όταν υπάρχουν και παιδάκια, τότε η ευαισθητοποίηση είναι πολύ μεγάλη. Πληρώνουμε ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΗ, καλύπτουμε άλλους λογαριασμούς, όπου μπορούμε, αγοράζουμε καυσόξυλα και κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να ανακουφίσουμε συνανθρώπους μας. Βοηθήσαμε οικογένεια να τακτοποιήση νομικά εκκρεμότητα μεγάλης σημασίας πληρώνοντας δικηγόρο. Και στα πλαίσια της γενικότερης μέριμνας της Εκκλησίας μας για την άγαμη μητέρα προσεγγίσαμε μια τέτοια περίπτωση και βοηθήσαμε οικονομικά και ηθικά, και μάλιστα το Δ.Σ. ανέλαβε και βάπτισε το παιδάκι, στο οποίο προσπαθούμε να συμπαραστεκόμαστε.

Όλα αυτά αναφέρθηκαν όχι για να προβληθή και να διαφημισθή το έργο του Συνδέσμου, που γίνεται εν τω κρυπτώ. Στόχος μας είναι αφ’ ενός μεν να ενημερωθήτε, αφού οι περισσότερες από σας συμμετέχετε σε εργασίες του Συνδέσμου, ότι ο Σύνδεσμος Αγάπης και η Εκκλησία γενικότερα δεν είναι αμέτοχη στον πόνο και τις ανάγκες των μελών της. Αφ’ ετέρου δε να αποτελέσουν ερέθισμα και αφορμή ώστε και άλλες κυρίες να δραστηριοποιηθούν και να συμμετάσχουν. Είναι μεγάλη η χαρά της προσφοράς, όταν γίνεται με καλή διάθεση, με αγάπη και ανιδιοτέλεια. Τότε η κούραση, που πολλές φορές είναι μεγάλη, είναι όμως γλυκειά, γιατί έχει την ευλογία της Εκκλησίας και γιατί νιώθει κανείς πως είναι το εργαλείο της αγάπης του Θεού.

Στο σημείο αυτό νιώθουμε την ανάγκη, για όλο το έργο του Συνδέσμου, να ευχαριστήσουμε θερμά πρώτα-πρώτα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο για το άγρυπνο ενδιαφέρον και την στήριξη που μας προσφέρει σε ο,τι κάνουμε. Να ευχαριστήσουμε τους σεβαστούς ιερείς μας, που με τόση αγάπη και υπομονή μας νουθετούν και μας καθοδηγούν. Τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους για την άψογη συνεργασία που έχουμε τόσα χρόνια μαζί τους. Τις κυρίες του Δ.Σ. που ακούραστα και θυσιαστικά συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες και όλες τις άλλες κυρίες που πρόθυμα πλαισιώνουν τις εργασίες του Συνδέσμου.

Αγαπητές μας Κυρίες, ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια, την ενορία. Μέσα στην αγκαλιά της ξεκινήσαμε τη ζωή μας με τη βάπτισή μας και μέσα από την αγκαλιά της θα αποχωρήσουμε από αυτόν τον κόσμο. Μας συνδέει δυνατός αδελφικός δεσμός. Έχουμε το κοινό μας σπίτι, τον Οίκο του Θεού, συμμετέχουμε στην ίδια Τράπεζα και τρεφόμαστε με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Είμαστε μέλη του ίδιου σώματος κι όπως, όταν στο σώμα μας πονά ένα δάκτυλο όλα τα άλλα μέλη μας πονούν, το προσέχουν και το φροντίζουν, έτσι και στην ενορία, αν πονά κάποιος από τους συνανθρώπους μας, πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να τον βοηθήσουμε.

Κι έτσι, όπως τόσες φορές το έχει τονίσει ο Σεβασμιώτατος στις ομιλίες του, βοηθούμε όχι μόνον τον πλησίον μας, αλλά θεραπεύουμε και τον εαυτό μας, γιατί βγαίνουμε από την φυλακή του εαυτού μας, από τον εγωκεντρισμό και την φιλαυτία μας, που είναι η ασθένεια της εποχής μας, και αναπαυόμαστε ζώντας το γεγονός της Εκκλησίας.

Σας ευχαριστώ.

  • Προβολές: 1849

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance