Έπαινος σε συνταξιούχους Ιερείς

Έπαινος σε συνταξιούχους ΙερείςΤην Κυριακή της Ορθοδοξίας, 12 Μαρτίου ε.ε., στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τίμησε τους Ιερείς που συμπλήρωσαν πενήντα έτη Ιερωσύνης. Πρόκειται για τους Ιερείς: Πρωτ. π. Σπυρίδωνα Παπαϊωάννου (ιεράτευσε στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Φαμήλας, ετών 84 συμπλήρωσε 54 έτη Ιερωσύνης), Πρωτ. π. Νικόλαον Παπανδρέου (ιεράτευσε στις Ενορίες Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας, Αγίας Παρασκευής Κεντρικής, ετών 82, συμπλήρωσε 53 έτη Ιερωσύνης), Πρωτ. π. Ιωάννην Κορομπέλην (ιεράτευσε στην Ενορία Αγίας Παρασκευής Άνω Χώρας, ετών 78, συμπλήρωσε 50 έτη Ιερωσύνης), π. Γεώργιον Δημούσην (ιεράτευσε στις Ενορίες Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλπης Ευρυτανίας, Αγίου Γεωργίου Κλεπάς, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαργιάδας, ετών 101, συμπλήρωσε 69 έτη Ιερωσύνης), π. Αθανάσιον Λωρίδαν (ιεράτευσε στις Ενορίες Κοιμήσεως Θεοτόκου Επισκοπής Ευρυτανίας και Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πεντακόφρου Τριχωνίδος, ετών 86, συμπλήρωσε 57 έτη Ιερωσύνης), π. Κωνσταντίνον Τσιώταν (ιεράτευσε στις Ενορίες Αγίας Τριάδος Ελατόβρυσης Κοιμήσεως Θεοτόκου Δενδροχωρίου και Λιβαδακίου, ετών 87, συμπλήρωσε 56 έτη Ιερωσύνης), π. Ιωάννην Κουμπουρλήν (ιεράτευσε στις Ενορίες Αγίας Τριάδος Βελβίνας και Αγίου Νεκταρίου Πλατανίτη, ετών 90, συμπλήρωσε 54 έτη Ιερωσύνης), π. Γεώργιον Μούκαν (ιεράτευσε στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Ελευθέριανης, ετών 83, συμπλήρωσε 54 έτη Ιερωσύνης), π. Ιωάννην Σμάνην (ιεράτευσε στις Ενορίες Αγίου Νικολάου Κυδωνιάς, Αγίας Παρασκευής Τρικόρφου, Αγίου Γεωργίου Κάτω Βασιλικής και Αγίου Αθανασίου Παλαιοχωρακίου, ετών 85, συμπλήρωσε 54 έτη Ιερωσύνης), και π. Ιωάννην Λόην (ιεράτευσε στις Ενορίες Κοιμήσεως Θεοτόκου Χούνης και Αγίου Αθανασίου Παλαιοχωρακίου και Αγίου Ανδρέου Ξηροπηγάδου, ετών 81, συμπλήρωσε 51 έτη Ιερωσύνης).

Έπαινος σε συνταξιούχους ΙερείςΜετά το πέρας της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος απένειμε στους Ιερείς τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και αναμνηστικό έπαινο με παράσταση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες και τον έπαινο της Εκκλησίας για το αθόρυβο έργο που επετέλεσαν, υπηρετώντας το Ιερό Θυσιαστήριο και τον λαό του Θεού, σε Ενορίες κυρίως της Ορεινής Ναυπακτίας, με εκκλησιαστικό φρόνημα, αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα, με πολλές δυσκολίες και θυσίες. Μίλησε με θερμά λόγια για τους Ιερείς της υπαίθρου και κυρίως των ορεινών Ενοριών, που σε καιρούς δύσκολους φανερώνουν την αγάπη της Εκκλησίας, αλλά και σήμερα εμπνέουν στους ανθρώπους τον σεβασμό.

Εκ μέρους των Ιερέων μίλησε ο π. Ιωάννης Κορομπέλης, ο οποίος είπε τα εξής:

«Σεβασμιώτατε,

Με μεγάλη συγκίνηση δεχόμαστε αυτήν την τιμή που μας κάνετε, σε μας τους συνταξιούχους Ιερείς, που μας αξίωσε ο Μεγάλος Θεός όχι μόνον να αγιάζουμε τους χριστιανούς με τα Μυστήρια, όχι μόνον να γίνουμε παπάδες και να έχουμε μεγάλη θέση στην κοινωνία, αλλά και μας άφησε να ζήσουμε πενήντα συναπτά έτη και παραπάνω ντυμένοι το τίμιο ράσο.

Πήραμε σύνταξη από το Κράτος, αλλά όχι από την Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι η οικογένειά μας. Αυτό δεν λέτε για μας, Σεβασμιώτατε; Ε, αυτό μας κάνατε και να το πιστέψουμε και να το ζήσουμε και εμείς.

Πενήντα χρόνια ιερωσύνης!

Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα πενήντα αυτά χρόνια; Είδαμε τόσα καλά από τον καλό μας Θεό! Πάρα πολλά καλά. Και εάν ανάμεσα στα καλά περάσαμε και κάμποσα βάσανα, και αν ζήσαμε πάνω στα άγρια βουνά με άγριες καταστάσεις, με πεζοπορίες, με κρύα και με χιόνια, και αν είχαμε να κάνουμε μερικές φορές με ανθρώπους που ο καθένας ήθελε το δικό του, και αν ζήσαμε και άλλα βάσανα, για όλα αυτά τα βάσανα μια λέξη μόνον ταιριάζει να πω: ΧΑΛΑΛΙ! Για την Ιερωσύνη όλες οι δυσκολίες είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ. Χαλάλι της.

Σήμερα νοιώθουμε μεγάλη συγκίνηση που μας τιμάτε.

Θα πω κάτι που το ξέρω καλά, αλλά θα το πω και για τους άλλους. Θέλω να πω ότι δεν μας θυμηθήκατε μόνο τώρα. Μας θυμάστε συνέχεια και μας τιμήσατε πολλές φορές και μας συμπαρασταθήκατε πολλές φορές. Ένας Δεσπότης που τον διαβάζουμε στις Εφημερίδες, τον ακούμε στην τηλεόραση και μιλάει γι' αυτόν όλη η Ελλάδα και όλη η Ορθοδοξία με τα καλύτερα λόγια και μας κάνει περήφανους που τον έχουμε στην Ναύπακτο. Αυτός ο Δεσπότης μας έδειξε αγάπη και τιμή. Να το τονίσω αυτό. Και τιμή και αγάπη. Η τιμή μόνη της ίσως είναι υποχρέωση. Εσείς και τιμή μας δώσατε και αγάπη.

Όλοι μας αυτή την στιγμή θυμόμαστε και ευχαριστούμε τις παπαδιές μας, όσες βρίσκονται στην ζωή, αλλά και όσες τις πήρε πριν από μας ο καλός Θεός. Ευχαριστούμε και τους καλούς μας Χριστιανούς.

Να παρακαλέσουμε να μας θυμάστε στις προσευχές σας, Σεβασμιώτατε και όλοι εσείς, για να έχουμε τέλη ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά για όσα χρόνια επιτρέψει ακόμη ο Θεός. Και να έχουμε καλή απολογία.

Ο,τι στενοχωρήσαμε κανέναν αυτά τα πενήντα χρόνια, και ο,τι λάθη κάναμε, να μας συγχωρείτε».

Ευχόμαστε οι καλοί αυτοί Ιερείς της Εκκλησίας να ζήσουν ακόμη έτη πολλά και να υπάρξουν άξιοι αντικαταστάτες τους.

Από την Ιερά Μητρόπολη

  • Προβολές: 2030

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance