Αφιερωματικός Τόμος Δεκαετίας Μητροπολίτου

Κυκλοφόρησε ο αφιερωματικός τόμος Πεπραγμένων Δεκαετίας του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Πρόκειται για μια θετική μαρτυρία για το έργο του Μητροπολίτου, που πιθανόν να μη εκδιδόταν υπό διαφορετικές συνθήκες. Περιλαμβάνει, σε 350 σελ. μεγάλου σχήματος, τα βασικά σημεία της αρχιερατικής, ποιμαντικής, ιεραποστολικής, κοινωνικής κλπ. μέριμνας του Μητροπολίτου τα πρώτα δέκα αυτά χρόνια. Στο τέλος υπάρχει και ένα φωτογραφικό 16σελιδο. Αντί άλλης παρουσίασης δημοσιεύουμε τον πρόλογο του Τόμου.

Πρόλογος

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου, αν και σήμερα είναι μικρή σε έκταση και πληθυσμό, ωστόσο παραμένει μια ζωντανή εκκλησιαστική περιφέρεια με μεγάλη εθνική και εκκλησιαστική ιστορία. Η αρχή της σειράς των Επισκόπων της ανάγεται τουλάχιστον στον Δ μ.Χ. αιώνα, με πρώτο γνωστό Επίσκοπό της τον υπό τον Κορίνθου Μαρτύριο που έλαβε μέρος στην Σύνοδο της Σαρδικής (343 μ.Χ.) Πολλές λαμπρές προσωπικότητες εκλέϊσαν από τότε τον θρόνο της, μεταξύ των οποίων ο Καλλικράτης (Γ Οικουμενική Σύνοδο), ο Ειρηναίος (Δ Οικουμενική Σύνοδο), ο Αντώνιος (Η Οικουμενική Σύνοδο επί Φωτίου, 879-880 μ.Χ.), ο Κωνσταντίνος Μανασσής, ο Ιωάννης Απόκαυκος, ο Νικήτας Χωνιάτης, ο Δαμασκηνός Στουδίτης κ.α.

Σήμερα, την ιστορική αυτή Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ποιμαίνει ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005, ημέρα της ενθρόνισής του, συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια παρουσίας του στην Μητρόπολη.

Η επέτειος αυτή εορτάσθηκε με απλότητα και λιτότητα την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, στις 4 Οκτωβρίου 2005.

Με αφορμή την συμπλήρωση της δεκαετίας, ορισμένοι συνεργάτες του Μητροπολίτου σκεφθήκαμε να παρουσιάσουμε μερικές πτυχές του πολυποίκιλου έργου του. Βέβαια δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σε βάθος την προσωπική μέριμνα, τους κόπους, τις αγρυπνίες και όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Μητροπολίτης κατά την εξάσκηση του ποιμαντικού του έργου. Αυτά τα γνωρίζει ο ίδιος και ο Θεός, ο Οποίος θα αποδώση στον καθένα κατά τα έργα του. Εμείς καταγράφουμε τα όσα μπορέσαμε τα αντιληφθούμε και μαρτυρούμε γι' αυτά. Κάτω από άλλες συνθήκες πιθανόν να μη χρειαζόταν να γίνη κάτι τέτοιο. Θεωρήσαμε όμως καλό να προβούμε στην έκδοση του παρόντος Τόμου, για λόγους ευγνωμοσύνης και για άλλους ειδικούς λόγους.

Παραδίδουμε τον παρόντα Τόμο στο αναγνωστικό κοινό, ευχόμενοι στον Σεβασμιώτατο να του χαρίζη ο Θεός πολλές ακόμη δεκαετίες πολύκαρπης και καλλίκαρπης αρχιερωσύνης και να τον αξιώση και του επουρανίου Θυσιαστηρίου.

Οι συνεργασθέντες για την έκδοση του τόμου αυτού

  • Προβολές: 1701

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance