Εἰδήσεις Μαρτίου 2006

Μνήμη Θεοκλήτου Διονυσιάτου

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, εορτή του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου τελέσθηκε το αρχιερατικό Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου, Ναυπακτίου την καταγωγή, Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου, ο οποίος κοιμήθηκε την εορτή του Τιμίου Προδρόμου, με το Παλαιό Ημερολόγιο, η του Οσίου Ευθυμίου, με το Νέο. Μετά το πέρας της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου, στην Αίθουσα του Ιερού Ναού επακολούθησε εκδήλωση στην μνήμη του αειμνήστου Γέροντος, με κεντρικό ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Μοναχό π. Μωϋσή Αγιορείτη. Εκτός από τον π. Μωϋσή και τον Σεβασμιώτατο, που έκανε την εισαγωγική ομιλία, μίλησαν επίσης ο Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης και οι συγγενείς του π. Θεοκλήτου, κ. Χάϊδω Πελέκη και κ. Πηνελόπη Βουτσινά. Όλες οι ομιλίες δημοσιεύονται στο παρόν τεύχος. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε προβολή με οπτικοακουστικό υλικό από την ζωή του αειμνήστου Γέροντος.

Ομιλίες Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Συνεχίζονται εφέτος οι Συνάξεις της Δευτέρας και κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, παράλληλα με τα εσπερινά κηρύγματα των κατανυκτικών εσπερινών των Κυριακών. Στις συνάξεις της Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την νηπτική ζωή της Εκκλησίας μας μέσα από το βιβλίο «Ο δρόμος των Ασκητών» του Τίτο Κολιάντερ, ενός Φινλανδού Ορθοδόξου, ο οποίος έζησε ως λαϊκός και οικογενειάρχης μέσα στον κόσμο και μετέφερε την νηπτική διδασκαλία της Εκκλησίας σε γλώσσα και με εικόνες πιο προσιτές στους διαβιούντας στον κόσμο Χριστιανούς. Με την είσοδο στην Μ. Τεσσαρακοστή ο Σεβασμιώτατος αναλύει στους Χριστιανούς της Ναυπάκτου τα «Αλφαβητικά Κεφάλαια» του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου.

Στα Εσπερινά Κηρύγματα της Κυριακής παρουσιάζονται από τους Ιεροκήρυκες-Εφημερίους της Μητροπόλεώς μας διάφορα θέματα που συνδέονται με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και αφορούν στην πνευματική ζωή των Χριστιανών.

Στην Σχολή Βελλάς

Για δεύτερη φορά επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος την Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς, προσκεκλημένος του Διευθυντού αυτής, Αρχιμ. π. Δημητρίου Αργυρού, και των Καθηγητών και Σπουδαστών της.

Ο Σεβασμιώτατος μετά από μια μικρή εισήγηση απάντησε σε ερωτήσεις των σπουδαστών. Τους μίλησε για νηπτικά και βιοθεολογικά θέματα, όπως: για την θεραπεία της ψυχής του ανθρώπου, για το βάπτισμα και το χρίσμα, για το νόημα της αμαρτίας και της μετάνοιας, για τα νευρολογικά προβλήματα και την ποιμαντική τους αντιμετώπιση, για την θεολογία και την επιστήμη, για τις σχέσεις της πίστης στον Θεό και της ελευθερίας στην επιστημονική έρευνα, για τα άγια λείψανα, για την καύση-αποτέφρωση των νεκρών σωμάτων, για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, κ.α.

Ομιλία για τον Γέροντα Παΐσιο στον Λύχνο

Ἡ ὁμιλία ἀπό τό κανάλι τῆς Ε.Π στὸ youtube: Ομιλία για τον Γέροντα Παΐσιο στον Λύχνο

Σε εκπομπή του κ. Νικολάου Μεσαλά στον Τηλεοπτικό Σταθμό «Λύχνος» της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον βίο του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, με βάση τα βιβλία που έχουν εκδώσει τα πνευματικά του παιδιά και μέσα από την δική του προσωπική μαρτυρία.

Στην φιλόξενη εκπομπή του κ. Μεσαλά ο Σεβασμιώτατος έχει κληθή πολλές φορές να παρουσιάση διάφορα θέματα, τελευταία για τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ, την Ησυχία και Θεολογία, την Βιοηθική και Βιοθεολογία κ.α.

Στους υπευθύνους και εργαζομένους του «Λύχνου», ενός από τους ελαχίστους τηλεοπτικούς εκκλησιαστικούς σταθμούς, πολλά συγχαρητήρια για την εν γένει προσπάθειά τους. Δύο ώρες που ήμασταν στα «παρασκήνια» της εκπομπής, εκεί στο υπόγειο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, όπου στεγάζεται ο Σταθμός, πήραμε μια γεύση του κόπου τους για να βγη στον αέρα μια ζωντανή εκπομπή.

Να σημειώσουμε δε ότι ο «Λύχνος» μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών (http://www.i-m-patron.gr)!

***

Στο ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ, περίπου, έφθασε η οικονομική βοήθεια που προσέφερε το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το έτος 2005, στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Ιεραποστολικές Εκκλησίες (Κένυα, Μπουκόμπα, Νταρ Ες Σαλαάμ, Ουγκάντα, Κονγκό, Μπραζαβίλ, Καμερούν, Τσαντ, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Μπενίν, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Κορέα, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ). Η βοήθεια αυτή καταδεικνύει την διαρκή και άοκνη, επί σειρά ετών, συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

***

«Η δημιουργία γυναικείου μοναστηριού, που θα αποτελέσει, εκτός των άλλων, και φυτώριο εργατών της ιεραποστολής αποτελεί όνειρο και ελπίδα για την τοπική Εκκλησία (της Ουγκάντα). Ο Μακαριώτατος (Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος) συναντήθηκε με δέκα υποψήφιες μοναχές και τόνισε την σημασία του μοναχισμού και παράλληλα την ανάγκη για σύνεση, δοκιμασία και πολλή προσευχή πριν την μεγάλη απόφαση» (Πάντα τα Έθνη).

***

«Άλλη μια ευκαιρία διακονίας είχαμε στο χωριό Αμπετσεκουά… Μετά την θεία Λειτουργία ο Επίσκοπος (Γκάνας κ. Δαμασκηνός) ο εφημέριος π. Ανδρόνικος και οι υποδιάκονοι Δανιήλ, Εμμανουήλ και Ευλόγιος επιδόθηκαν στο έργο της κατηχήσεως. Ένα τμήμα ενηλίκων στον ιερό ναό και άλλο ένα με νέα παιδιά κάτω από το μεγάλο γέρικο δένδρο μάγκο στον προαύλιο χώρο. Τέσσερις ώρες διδαχή και δεν έλεγε να τελειώσει. Απορίες, ερωτήσεις και δίψα για μάθηση για την Ορθόδοξη πίστη. Υποσχεθήκαμε ότι, βάσει προγράμματος που έχει ήδη εκπονηθεί, θα επισκεπτόμαστε ανά δεκαπενθήμερο την ενορία και θα δίνουμε μαρτυρία λατρευτικής και κατηχητικής διακονίας στους πιστούς της» (Πάντα τα Έθνη).

***

Η μεγάλη αύξηση των μαθησιακών διαταραχών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια για τα Ελληνόπουλα, οφείλεται και στην κατάργηση του πολυτονικού συστήματος γραφής. Ο κ. Τσέγκος, Ψυχίατρος, Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού τομέα του ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Αθηνών διευκρινίζει πως, όπως απέδειξαν σχετικές μελέτες, η εκμάθηση της πολυτονικής (ιστορικής) ορθογραφίας βελτιώνει την ψυχοεκπαιδευτική ανάπτυξη του παιδιού σε καίριους τομείς, όπως είναι οι αντιληπτικές και οπτικές ικανότητες, λειτουργίες που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της δυσλεξίας.

***

Η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος υλοποίησε την δημιουργία του ξενώνα «Μέριμνα» που έρχεται να συνδράμη στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά πολλές οικογένειες που δεν έχουν οικονομική ευμάρεια και κάποιο μέλος τους τυχαίνει να νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο. Στον ξενώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου, μπορούν πλέον να φιλοξενούνται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο. Ο ξενώνας είναι πλήρως εξοπλισμένος και έτοιμος να υποδεχθή όσους έχουν ανάγκη. Υλοποιείται σε συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και όλες της ενορίες της Ελλάδας.

***

Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μισές από τις 8000 περίπου διαφορετικές γλώσσες που υπάρχουν σήμερα, πρόκειται να εκλείψουν ως το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με αμερικανό ερευνητή γλωσσολόγο οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σ’ όλον τον κόσμο σήμερα είναι τα αγγλικά, κινεζικά και ισπανικά.

***

Μετά την τακτική ανασυγκρότησή της για το εξάμηνο 1 Μαρτίου 2006 – 31 Αυγούστου 2006, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελέσθηκε από τους Μητροπολίτες: Λυστρων κ. Καλλίνικο, Ελβετίας κ. Ιερεμία, Δερκων κ. Κωνσταντίνο, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανό, Ηλιουπόλεως και Θείρων κ. Αθανάσιο, Τρανουπόλεως κ. Γερμανό, Σύμης κ. Χρυσόστομο, Βοστώνης κ. Μεθόδιο, Περγάμου κ. Ιωάννη, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα και Κορέας κ. Σωτήριο, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1933

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance