Κύριο θέμα: Παρά τους «κολαφισμούς», η Εκκλησία προσφέρει Πολύτιμα δώρα.

Πάνδημη ήταν και εφέτος η συμμετοχή στις ιερές Ακολουθίες των Παθών και της Αναστάσεως, τόσο στην Ιερά Μητρόπολή μας, όσο και στις άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος, αλλά και στα Πατριαρχεία.

Παρά τους «κολαφισμούς», η Εκκλησία προσφέρει  ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΩΡΑΚαι αυτό σε αντίθεση με την εξωτερική εικόνα που θα μπορούσε να σχηματίση κανείς για την Εκκλησία από τις πληροφορίες, πολλές φορές και τις παραπληροφορίες, που μεταδίδονται συχνά για τα εκκλησιαστικά πράγματα.

Πιθανόν, διότι πέρα από τις όποιες πληροφορίες, ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου παραμένει ο θάνατος, και η μεγαλύτερη αναζήτησή του είναι αυτή της αληθείας και μεγαλύτερη έλλειψή του είναι αυτή της αγάπης.

Και η μεν κυρίαρχη τάση απέναντι στον θάνατο είναι η απώθησή του –με την βοήθεια και τις λανθάνουσες υποσχέσεις της επιστήμης– στο περιθώριο, στο πιο μακρινό μέλλον, καθώς και η καύση των …«υπολειμμάτων» του.

Η αναζήτηση της αλήθειας για την «φύση» γίνεται στα ερευνητικά εργαστήρια και για την «μεταφυσική» σε άψυχα απολιθώματα και σε σκονισμένα ράφια.

Η δε «αγάπη», ως «φυσικό» αγαθό, εμπορευματοποιείται ποικιλοτρόπως.

Αυτές φαίνονται να είναι οι κυρίαρχες τάσεις.

Η Εκκλησία μας, σταθερή στην αντιμετώπιση των μεγάλων αναζητήσεων και προβλημάτων του ανθρώπου, προσφέρει τα πιο επίσημα δώρα της: το Τριώδιο και την Σαρακοστή, την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, την Ανάσταση και το Τριώδιο των Ρόδων (Πεντηκοστάριο), μέσα στα οποία η ιστορία του ανθρώπου, του παρελθόντος και του μέλλοντος, εμπνέεται από την ιστορία του Θεανθρώπου, ο Οποίος νίκησε τον θάνατο σε όλες του τις διαστάσεις, μας προσέφερε την Αλήθεια (την απάντηση στο ερώτημα «Τις» –και όχι «τι»– «είναι αλήθεια;»: «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή», Ιω. ιδ , 6), και μας προσέφερε την Αγάπη που δεν ζητεί τα εαυτής, την Αγάπη που είναι πρόσωπο: «ο Θεός αγάπη εστι» (Α Ιω. δ , 8 κ. 16).

Στο τεύχος αυτό θα βρη ο αναγνώστης κείμενα που άπτονται των θεμάτων αυτών (αγιότητα, θάνατος, καύση νεκρών, γνωστικισμός) και άλλα που με γλαφυρό τρόπο μας δίδουν μια εικόνα από την επίσημη εορταστική φορεσιά της Εκκλησίας μας.

  • Προβολές: 1862

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance