Γεγονός καὶ Σχόλιο: Το Άγιον Όρος στο Ελσίνκι

Όπως είναι γνωστόν το δεύτερο εξάμηνο του 2006 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα την εξασκήση η Φινλανδία και προετοιμάζεται για το γεγονός αυτό. Στον Τύπο έχει γραφή ότι η Φινλανδία ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που θα παρουσιάση θα είναι μια έκθεση των θησαυρών του Αγίου Όρους. Πρόκειται για 500 περίπου εκθέματα-έργα τέχνης τα οποία θα συγκεντρώση από το Άγιον Όρος και από άλλα 15 Μουσεία στα οποία υπάρχουν τέτοια αντικείμενα και τα οποία φιλοτεχνήθηκαν η χρησιμοποιήθηκαν στο Άγιον Όρος πριν καταλήξουν στα συγκεκριμένα αυτά Μουσεία.

Το σημαντικό είναι ότι οι πνευματικοί αυτοί θησαυροί θα εκτεθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιασθούν οι διαδοχικές περίοδοι της μοναστικής πολιτείας και ουσιαστικά θα είναι «μια αναπαράσταση του Αγίου Όρους». Τα πνευματικά αυτά κειμήλια θα εκτεθούν σε δύο ορόφους του Art Museum Tennis Palas, συγκεντρωτικά σε 1600 τ.μ. Στον πρώτο όροφο θα δοθούν οι σχετικές πληροφορίες «για την αυτοδιοίκητη πολιτεία, το περιβάλλον, τα ιδρύματα (προφανώς εννοεί τις Μονές) και την ιδιαιτερότητα του μοναστικού βίου». Με μια εσωτερική σκάλα ο επισκέπτης θα ανεβαίνη στον πρώτο όροφο, δηλαδή θα μεταβαίνη – εισέρχεται από τις γενικές αυτές πληροφορίες στην πνευματική ζωή του Αγίου Όρους, αφού εκεί (στον δεύτερο όροφο) «ο επισκέπτης θα βιώνει τον καθημερινό λατρευτικό βίο στο καθολικό μιας μονής, σε μια τράπεζα, και σ’ ένα αγιορείτικο κελί, τα οποία θα κτιστούν ειδικά για την έκθεση. Μέσα στα αρχιτεκτονικά αυτά εκθέματα, ακριβή αντίγραφα αντιστοίχων της Αθωνικής Πολιτείας, θα τοποθετηθούν τα αυθεντικά ιερά κειμήλια και τα λειτουργικά αντικείμενα του Αγίου Όρους» (Καθημερινή Σάββατο 25- Κυριακή 26 Μαρτίου, 2006).

Ο Διευθυντής του Μουσείου του Ελσίνκι κ. Μπέρντ Αρέλ, που είναι ο ίδιος Ορθόδοξος, σε συνέντευξή του μας δίνει και μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Κατ’ αρχάς διευκρινίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας αριθμεί 2.500 μέλη και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και παρά το ότι το 95% των κατοίκων της είναι Λουθηρανοί, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια επίσημη θρησκεία του Κράτους. Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανάγεται στα Βυζαντινά χρόνια. Σε αυτό το γεγονός σημαντικό ρόλο έπαιξε και παίζει το Μοναστήρι του Βάλαμο. Επίσης, διευκρινίζει ότι σκοπός της εκθέσεως είναι να εξηγήση «πως είναι να ζει κανείς στο Άγιον Όρος, για ποιόν λόγο έχει επιλέξει τη μοναχική ζωή, ποιά είναι η έννοια να ζεις ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση». Δηλαδή, δεν θα είναι μια αρχαιολογική έκθεση, αλλά μια έκθεση που θα παρουσιάση και την σύγχρονη ζωή, αφού θα επιδιωχθή να μυήση τον επισκέπτη στην πνευματικότητα του Αγίου Όρους. Παρουσιάζοντας δε την πνευματικότητα της Αθωνικής πολιτείας επιδιώκεται να φανή «μία από τις παλαιότερες δημοκρατίες στον κόσμο. Τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο συμβίωναν πάντα διαφορετικής εθνικότητας άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο με βάση μόνον την κοινή τους Θρησκεία» (Καθημερινή ενθ. αν.).

Το σημαντικό αυτό έργο υποστήριξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και θα βοηθήση αποτελεσματικά η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Μέσα από αυτήν την έκθεση θα παρουσιασθή ο ζωντανός οργανισμός του Αγίου Όρους, η αδιάκοπη παρουσία και παροδοσή του, δια μέσου των αιώνων.

Είναι φυσικό ότι κατά την διάρκεια της εκθέσεως την οποία θα επισκεφθούν όλοι οι ηγέτες των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου, θα γίνουν σοβαρές συζητήσεις για το Άγιον Όρος, την αξία του, την προσφορά του και τα μηνύματα της ελευθερίας, της ησυχίας και της αγάπης που εκπέμπει σε όλον τον κόσμο. Ασφαλώς όσοι πρωτοστάτησαν σε αυτό το γεγονός και συχνά έχουν επισκεφθή την αγιώνυμη Πολιτεία η και οι αγιορείτες Πατέρες, που ενδεχομένως θα παρευρίσκονται, θα έχουν την δυνατότητα να απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα των επισκεπτών. Επίσης, το γεγονός αυτό θα δείξη και την παρουσία και την αποστολή στον κόσμο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο υπάγεται πνευματικά και διοικητικά το Άγιον Όρος, αλλά και γενικά την αξία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σίγουρα η έκθεση αυτή θα είναι μια μεγάλη προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και έτσι καταλαβαίνουμε την ευρεία απήχηση που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία, το Άγιον Όρος και η παράδοση που εκπροσωπεί στον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος είναι απογοητευμένος από παλαιές και σύγχρονες ιδεολογίες, που στερούνται ζωής, και αδυνατούν να απαντήσουν στα υπαρξιακά ερωτήματα των ανθρώπων.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1976

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance