Γιὰ τὴν 22α Ἐφορεία Βυζαντινῶν Ἀρχαιοτήτων

Μια ευχάριστη είδηση για την πόλη και την Επαρχία Ναυπάκτου και για την Ιερά Μητρόπολη είναι η ίδρυση και λειτουργία της 22ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ναύπακτο.

Η Εφορεία ιδρύθηκε ήδη το 2003, αλλ' όμως δεν είχε αρχίσει ακόμη η λειτουργία της. Μάλιστα υπήρχαν ενδείξεις ότι πιθανόν να άλλαζε η έδρα. Αυτό δημιούργησε ανησυχία σε πολλούς παράγοντες της πόλης, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν με αίσιο τέλος. Τα πράγματα εν περιλήψει έχουν ως εξής:

Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με εισήγησή της στο Υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε να ιδρυθή Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Ναύπακτο, διότι αδυνατούσε να ανταποκριθή στις υποχρεώσεις της. Πρότεινε την Ναύπακτο λόγω της βυζαντινής της ιστορίας.

Η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών με έγγραφά της στο Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε να ικανοποιηθή η πρόταση αυτή της 8ης Εφορείας. Συγχρόνως απεστάλησαν και έγγραφα άλλων φορέων. Ο Σεβασμιώτατος απέστειλε προσωπική επιστολή στον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού με τον Οργανισμό τον οποίο συνέταξε (τ, μεταξύ των 39 Εφορειών Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και των 28 Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ίδρυσε στην Αιτωλοακαρνανία δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων, ήτοι την ΛΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και την «22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Ναύπακτο και αρμοδιότητα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος».

Η ΛΣΤ Eφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων άρχισε να λειτουργή από τις 2 Φεβρουαρίου 2004 στο Μεσολόγγι.

Στην 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ναυπάκτου διορίσθηκε Έφορος, αλλά δεν ενισχύθηκε η Εφορεία με προσωπικό και έτσι δεν άρχιζε η λειτουργία της. Ο λόγος που προβαλλόταν είναι η αδυναμία στελέχωσης της Υπηρεσίας.

Σε κάποια χρονική στιγμή διαδιδόταν ότι κυοφορείτο Σχέδιο νέου Οργανισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο οποίος θα τροποποιούσε τον προηγούμενο και θα προέβλεπε ίδρυση μιας Εφορείας σε κάθε Πρωτεύουσα Νομού, η οποία Εφορεία θα χωρίζεται σε Τμήματα. Έτσι θα επιδιωκόταν η ενοποίηση σε έναν χώρο όλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων, Προϊστορικών, Κλασσικών και Βυζαντινών, και η Ναύπακτος κινδύνευε να χάση την έδρα.

Επικρατούσε, λοιπόν, ανησυχία πολλών παραγόντων για την αργοπορία έναρξης της λειτουργίας της Εφορείας στην Ναύπακτο. Επανειλημμένως ο Μητροπολίτης ρώτησε για την πορεία της υποθέσεως και λάμβανε την απάντηση ότι επιδιώκεται η συγκρότηση λειτουργίας της, αλλά είναι θέμα Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΕΝΑΜ επανειλημμένως έγραψε κείμενα στην επίσημη Εφημερίδα της «Ναυπακτιακή». Τα βασικά σημεία των κειμένων αυτών ήταν:

-Η ίδρυση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ναύπακτο έγινε ύστερα από μελέτη-πρόταση της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και δεν είναι αποτέλεσμα «ρουσφετολογικών παρεμβάσεων».

–Η Ναύπακτος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την λειτουργία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

–Και αν ακόμη ιδρυόταν μία ενιαία Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Μεσολόγγι, θα μπορούσε το Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να εδρεύη στην Ναύπακτο, η οποία είναι βυζαντινή πόλη με ιστορία, παράδοση και μνημεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου συνεδρίασε για το θέμα την 4-5-2005 και ύστερα από συζήτηση εξέδωσε την υπ' αριθμ. 143/2005 απόφασή του, σύμφωνα με την οποία ομόφωνα απεφάσισε: «ορίζει Επιτροπή αποτελουμένη από τους κ.κ. Δήμαρχο, Μητροπολίτη, τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, από ένα εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπάκτου, τον Πρόεδρο της ΔΕΤΑΠ κ. Ράπτη, τον πολίτη Βαρδακουλά Ιωάννη και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών Χαραλαμπόπουλο, η οποία θα επισκεφθή το Υπουργείο Πολιτισμού, θα θέση το θέμα αυτό στους αρμοδίους και ανάλογα των απαντήσεων που λάβει, θα προγραμματίσει τις παραπέρα ενέργειες, για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού».

Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Ι. Νταουσάνης επισκέφθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και συναντήθηκε με τους αρμοδίους, καθώς επίσης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο.

Ο Σεβασμιώτατος απέστειλε προσωπική επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη, με την οποία παρακαλούσε να εμμείνη το Υπουργείο στην προηγούμενη απόφασή του.

Η ως άνω Επιτροπή που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου, συνεδρίασε την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Κατά την σύσκεψη αυτή, αποφασίσθηκε ομόφωνα να ανατεθή η προεδρία της Επιτροπής στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, επειδή η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ενδιαφέρει και την Ιερά Μητρόπολη, που έχει πολλά μνημεία, να ζητηθή η συνδρομή των ομόρων Δήμων, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον για το θέμα, λόγω των Βυζαντινών Μνημείων που διαθέτουν και γι' αυτό θα ήταν καλό οι Δήμαρχοι των ομόρων Δήμων να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, να διευρυνθή η Επιτροπή και με πολίτες που εξεδήλωσαν στο παρελθόν ενδιαφέρον για το θέμα και να ορισθή Τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή από τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Ναυπάκτου, και τον κ. Γιάννη Βαρδακουλά η κατά καιρούς διάφορα πρόσωπα. Έτσι θα φανή ότι το αίτημα είναι καθολικό ολοκλήρου της Ναυπακτίας.

Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου την 2-2-2006 και έλαβε αποφάσεις σχετικές με τις περαιτέρω ενέργειές της.

Εν τω μεταξύ έγινε ανασχηματισμός και ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Γεώργιος Βουλγαράκης, γαμβρός του Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Μητροπόλεως, κ. Διονυσίου Πελέκη.

Ο Μητροπολίτης απέστειλε προσωπική επιστολή στον νέο Υπουργό Πολιτισμού, και τελικά σε σύντομο χρονικό διάστημα ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις που σηματοδοτούσαν το αίσιο τέλος της υποθέσεως.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Σεβασμιώτατος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Έχω την χαρά να ανακοινώσω στον λαό της Ναυπάκτου, ως Μητροπολίτης και Πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής, ότι ύστερα από δύο έγγραφα τα οποία απέστειλα στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γεώργιο Βουλγαράκη και την προσωπική επικοινωνία που είχα μαζί του, ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι τοποθετήθηκε Έφορος στην 22α Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ναύπακτο και με την πράξη αυτή θα αρχίση η λειτουργία της, η οποία καθυστερούσε εδώ και τρία χρόνια, παρά το εν ισχύι Προεδρικό Διάταγμα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο θα σημάνη την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλεώς μας και της ευρύτερης περιοχής.

Ευχαριστώ θερμότατα τον Υπουργό κ. Γεώργιο Βουλγαράκη για την προσωπική και δυναμική του παρέμβαση στην επίλυση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. Και αυτό έχει σημασία, αν σκεφθή κανείς ότι αφ' ενός μεν λίγο πριν την ανάληψη από τον ίδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, το Υπουργείο σε ερώτηση τριών Βουλευτών του Νομού μας απήντησε ότι η 22α Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ναύπακτο θα λειτουργούσε μετά την ψήφιση από την Βουλή νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού που ενδεχομένως σήμαινε την αλλαγή έδρας της Εφορείας, αφ' ετέρου δε ότι και άλλες πόλεις του Νομού διεκδικούσαν την έδρα της Εφορείας.

Αναμένουμε την έλευση της Εφόρου και την στελέχωση της νέας Εφορείας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ»

Πρόκειται για μια ευχάριστη είδηση που σηματοδοτή μια αναβάθμιση της Ναυπάκτου και θα διευκολύνη το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

  • Προβολές: 2009

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance