Γεωργίου Αναστ. Γαλανοπούλου: «Καὶ λαμπρυνθῶμεν τῆ πανηγύρει»

του Γεωργίου Αναστ. Γαλανοπούλου, Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω

Ένα πλούσιο πνευματικό πανηγύρι στήθηκε και εφέτος στη μικρή ενορία της Αράχωβας, στις εσχατιές της Μητροπόλεώς μας, στις ακρόριες της ορεινής Ναυπακτίας, χάρις στο δραστήριο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και στον νέο Ιερομόναχο π. Γαβριήλ Πλάκα (που εφέτος έβγαλε Επιτάφιο πρώτα στην Κλεπά και μετά στην Αράχωβα) πλαισιούμενος από τους ιεροψάλτες και τις ευλαβείς γυναίκες με την νεωκόρο που ευπρέπισαν τον ναό και στόλισαν τον Επιτάφιο.

Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, συνεχώς και αδιαλείπτως, ο ενοριακός και στολισμένος ανάλογα ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, τα παρεκκλήσια και τα εξωκκλήσια της Αράχωβας, Όρθρου βαθέος, μεταλαμπάδευσαν το άγιο φως της πίστεως σε εκατοντάδες ψυχές των λογικών του Χριστού προβάτων, με πλήθος κατανυκτικών ακολουθιών. Από το «Ωσσανά, ευλογημένος ο ερχόμενος», έως τον φρικτό Γολογοθά, το Θείο Πάθος, την Ανάσταση και ολόκληρη την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, τίποτε δεν έλειψε από το Εκκλησιαστικό Τυπικό. Λαμπρές θείες Λειτουργίες, ακολουθίες του Νυμφίου, Προηγιασμένες Λειτουργίες, Ευχέλαιο, Επιτάφιος με το «Άρατε πύλας», «Χριστός Ανέστη» με την «Αγάπη» στο προαύλιο του ναού, πανηγυρικός εορτασμός, αγιασμοί και άνοιγμα των εξωκκλησιών, για να ακουστή παντού το «Χριστός Ανέστη» και στους πιστούς και στα μνήματα των προγόνων μας.

Με σιγή, ευλάβεια, κατάνυξη, μελωδική και σεμνοπρεπή ψαλμωδία, κάτω από το τρεμάμενο φως των καντηλιών και των κεριών, αλλά και των πασχαλινών λαμπάδων, πολυελαίων, κρότων και βεγγαλικών, όλοι πέρασαν τις πύλες των ναών με πίστη, συγκινημένοι από τα Πάθη του Θεανθρώπου και προσκύνησαν την ζωηφόρο Ανάστασή Του. Τα Εγκώμια του Επιταφίου έψαλλαν χορωδίες ανδρών και γυναικών, ενώ την λιτανευτική περιφορά του ακολούθησαν με σιγή, τάξη και πίστη περισσότεροι από 600 πιστοί, γύρω από την Εκκλησία και μέχρι την πλατεία του χωριού, επιστρέφοντας στο ναό για το «Άρατε πύλας». Ανάσταση και Αγάπη στον προαύλιο χώρο του ναού με χαρούμενες κωδωνοκρουσίες. Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα έδωσαν το δικό τους χρώμα και το απόγευμα της Λαμπρής στήθηκε παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία.

Λειτουργήθηκαν τα όμορφα εκκλησάκια μας, που αποτελούν μέρος της λατρευτικής ιστορικής παράδοσης του χωριού μας από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Η λουλουδιασμένη εαρινή φύσις με τις ανθισμένες κερασιές, βυσσινιές, κορομηλιές, μηλιές, αχλαδιές και τα πρώτα μπουμπούκια των φυλλοβόλων δένδρων και των αμπελιών μετείχε στην πνευματική ευωχία με το άρωμα και την ομορφιά της, δημιουργώντας πρόσθετη εσωτερική ευφορία στην ψυχική αγαλλίαση κάθε πιστού.

Εκατοντάδες πιστοί μετάλαβαν, προσευχήθηκαν, ενώθηκαν με το Θεό. Λαμπρό, μεθυστικό πανηγύρι εορτών με άκρατο οίνο, με υλικά και πνευματικά εδέσματα, όπως το απαιτεί η παράδοση, συνδυασμένο αρμονικά με θεία γλυκύτητα και πνευματική χαρά. Στην φιλόξενη Αράχωβα ζη αληθινά την μαγεία και έλξη ο πιστός και το «αλλήλους περιπτυξώμεθα» δείχνει πραγματική αγάπη και δίνει νόημα στη ζωή. Μαζί με την Ανάσταση του Χριστού μας ανασταίνεται ο εαυτός μας με ανάταση ψυχής, αναβιώνονται λατρευτικά έθιμα και τραγούδια και συνήθειες από την πλούσια παράδοση του λαού μας και όλοι γινόμεθα ένα με τον Αναστάντα και μεταξύ μας, με τον σύνδεσμο της αγάπης και της ενότητας. Η μικρή μας ενορία είναι υπόδειγμα πνευματικής κυψέλης. Λαμπρή με Χριστό, με την ευλογία και τον αγιασμό της Εκκλησίας και μέσα σ’ αυτή. Πάσχα διάβασης και υπέρβασης από τα υλικά προς τα πνευματικά.

Χίλιες δόξες ας έχει ο Αναστάς Κύριος, που αξίωσε κι εφέτος την ελαχιστότητά μου να συμμετέχω στην πνευματική αυτή πανήγυρη του χωριού μου, ως ένας απλός ευλαβής πιστός, ν’ ακούσω το θεολογικότατο και εμπνευσμένο Αναστάσιμο κήρυγμα-μήνυμα του πανσέπτου και σοφού Ποιμενάρχου μας, να ευχηθώ σε όλους «Χριστός Ανέστη» και να απαντήσω με ψυχική ευφροσύνη και έξαρση «Αληθώς Ανέστη», ευχαριστών και συγχαίρων όλους τους συντελεστάς της πανηγύρεως.–

  • Προβολές: 1713

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance