Ἑόρτιο Ἀναστάσιμο Μήνυμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου

προς τον Ορθόδοξο κόσμο, κατά την τελετήν της Αναστάσεως

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω, Χριστός Ανέστη!

Συνοδεύσαμε και εφέτος, στην Βοσπορίδα αυτή Γεθσημανή της Μητρός Εκκλησίας, τον Νυμφίο των ψυχών μας στην αγωνία Του υπέρ του σύμπαντος κόσμου. Εβιώσαμε λειτουργικώς για μια ακόμη φορά το Άχραντον Πάθος Του, χωρίς να κάνουμε Αποκαθήλωσιν, διότι έτσι επιβάλλει το σεβάσμιον Τυπικόν της πάντοτε εσταυρωμένης Εκκλησίας μας. Και ιδού, ευρισκόμεθα απόψε στην φωτοπλημμύριστη νύκτα της Εγέρσεως, μάρτυρες και κήρυκες της Αναστάσεώς Του.

Ήλθατε στην θεοστόλιστη και χιλιοτραγουδισμένη αυτή Πόλι, στην πνευματική πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης, για να προσκυνήσουμε όλοι μαζί τον αναστάντα Χριστόν, τον Κύριον της δόξης. Ήλθατε, για να ζήσετε «το έαρ της αγαπημένης μας Πόλης, της πόλης που μαγεύει όλους τους επισκέπτας της έτσι κι’ αλλιώς». Ήλθατε, για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για την από αιώνων φροντίδα και μέριμνα της Μεγάλης Εκκλησίας και τις θυσίες της για το Γένος.

Ήλθατε, και αισθανόμεθα σεις και εμείς την οικειότητα που νιώθουν κατά την συνάντησί τους οι γονείς και τα παιδιά και, απόψε εδώ, η Μητέρα Εκκλησία και εσείς τα τέκνα της. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, «που αγκαλιάζει πάντα τα έθνη, εν παντί τόπω. Γιατί το μήνυμα του Χριστού υπήρξεν ανέκαθεν πολυεθνικό». Τι είπεν ο αναστάς Κύριος εις τους Μαθητάς Του; Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη. Και ο πάνσεπτος Οικουμενικός Θρόνος ανέκαθεν προσδιόριζε τα όρια αυτού του ευαγγελικού μηνύματος, μακρυά από εθνοφυλετικές ιδεολογίες και φανατισμούς, προσδιόριζε τα μη όρια. Και μέσα στη σημερινή ρευστότητα συνόρων, συνειδήσεων και ταυτοτήτων η Ορθοδοξία, κάτω από την συντονιστική ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι χωρίς σύνορα και καλείται –και υποχρεούται- να παραμείνη σε αυτήν την θέσι.

Αδελφοί και τέκνα αγαπητά,

Αυτό το οικουμενικό και παγκόσμιο μήνυμα της αγάπης και της ενότητος, της συμφιλιώσεως και της αλληλεγγύης όλων των ανθρώπων και των λαών της γης, εξαγγέλλουμε και απόψε μαζί σας σε όλο τον κόσμο. Και λέμε προς όλους: Η Αλήθεια είναι ο Αναστάς Χριστός. Το Φως είναι ο Αναστάς Χριστός. Η Ζωή είναι ο Αναστάς Χριστός. Η Ειρήνη του κόσμου είναι ο Αναστάς Χριστός. Δι’ Αυτού και εν Αυτώ οι πιστοί γευόμεθα όλο τον πλούτο του Ουρανού, χωρίς να χρειαζώμεθα «εμπλουτισμένον ουράνιον». Αλλά και ειρηνεύουμε, χωρίς να πολεμούμε ο ένας τον άλλον. Ο πόλεμός μας είναι διαρκής μόνον κατά του ηθικού κακού, το οποίον, ως άλλο πυρηνικόν ολοκαύτωμα, πυρακτώνει τα πάθη και σκοτίζει τον ουρανόν.

Δεύτε, λοιπόν, λάβετε από το μαρτυρικό Φανάρι Φως Χριστού και δύναμιν υπομονής στην καθημερινή αγωνία και τον προσωπικό σας σταυρόν έκαστος. Λάβετε από τα άγια αυτά σκηνώματα της Μητέρας Εκκλησίας και του ευσεβούς Γένους μας, από τους ολίγους και μικρούς ημάς μάρτυρας της Αναστάσεως, λάβετε ελπίδα αναστάσιμον, ελπίδα ακαταίσχυντον, ελπίδα εις Θεόν ζώντα.

Και πάλι, Χριστός Ανέστη! Αυτώ η δόξα, η αίνεσις και η μεγαλωσύνη, εις τους αιώνας.–

  • Προβολές: 1596

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance