Μνήμη Απελευθέρωσης Ναυπάκτου - Χαιρετισμός

Την Κυριακή 9 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ναυπακτίας διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην απελευθέρωση της πόλης μας από τους Τούρκους (18 Απριλίου 1929).

Εισηγητές ήσαν οι κ. κ. Γιάννης Βαρδακουλάς, Πέτρος Πιτσιάκκας και Θωμάς Παναγιωτόπουλος με αντίστοιχα θέματα: «Το Σχολείο στην αυγή της απελευθέρωσης της πόλης μας», «Συμμετοχή Κυπρίων στον Αγώνα της Απελευθέρωσης» και «ο Ιωάννης Καποδίστριας και η πόλη της Ναυπάκτου». Κάποια τμήματα των ομιλιών αυτών ευελπιστούμε να δημοσιεύσουμε σε επόμενο τεύχος της Ε.Π.

Συγχαρητήρια στους Εκπαιδευτικούς που εργάζονται για την διάσωση της ιστορικής μνήμης και την απότιση της οφειλομένης τιμής.

*

Την ημέρα της επετείου, που εφέτος συνέπιπτε την Μεγάλη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και τρισάγιο στην μνήμη των αγωνιστών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Μετά την δοξολογία, στην αίθουσα των παλαιών σφαγείων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Ναυπάκτου, κατά την οποία έγινε η παρουσίαση του τρίτομου έργου με τίτλο «Δυτικορουμελιώτες Αγωνιστές του 1821» του αειμνήστου Γεωργίου Τσατσάνη, ο οποίος ερευνώντας επί 15 έτη τα Γενικά Αρχεία του Κράτους κατάρτισε έναν κατάλογο με 5.000 «Δυτικορουμελιωτών Αγωνιστών του 1821» με περιεκτικό βιογραφικό σημείωμα για τον καθένα. Πρόκειται για μια θαυμαστή εργασία και μια μνημειώδη έκδοση με μεγάλη ιστορική, εθνική, λαογραφική σημασία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με σχετικές εισηγήσεις οι κ.κ. Νικόλαος Ασημακόπουλος, εκδότης του έργου, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΑΜ, Γιάννης Χαλάτσης, διευθυντής της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης, και Θωμάς Παναγιωτόπουλος, διευθυντής 2ου Δημ. Σχολείου Ναυπάκτου.

Α.Κ.

Χαιρετισμός

του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμώς τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ναυπακτίας - Δωρίδος για την πρωτοβουλία που είχε να διοργανώση αυτή την εκδήλωση, με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της πόλεως Ναυπάκτου.

Όπως έχω διαβάσει αλλά και έχω ακούσει από άλλες συναντήσεις, η απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τον τουρκικό ζυγό ήταν ένα σημαντικό γεγονός που μαζί με μερικά άλλα γεγονότα, συνετέλεσαν στο να περιληφθή και η Στερεά Ελλάδα στο πρώτο Ελληνικό Κράτος που δημιουργήθηκε μετά την Επανάσταση του 1821. Σήμερα με τους εξαίρετους ομιλητάς θα αυξήσουμε τις γνώσεις μας.

Η ελευθερία –προσωπική, κοινωνική και εθνική– είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού, διότι έτσι ο άνθρωπος μπορεί να εκπληρώση τους στόχους του.

Κατά την διάρκεια της τελετής της Δοξολογίας, με την ευχή την οποία απευθύνουμε στον Θεό Τον παρακαλούμε: «αξίους ημάς της ελευθερίας ανάδειξον». Δεν φθάνει, δηλαδή, να έχουμε μόνον την ελευθερία μας, αλλά και να είμαστε άξιοι αυτής της ελευθερίας. Οπότε, ναι μεν απελευθερωθήκαμε από τον τουρκικό ζυγό, αλλά θα πρέπη στην συνέχεια να ελευθερωθούμε και από μερικά άλλα συμπτώματα που δημιουργήθηκαν από την πολύχρονη δουλεία. Δηλαδή, κάθε ξενική κατοχή, επηρεάζει τους ανθρώπους ποικιλοτρόπως, καλλιεργώντας μερικές κακές νοοτροπίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπη και να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, αλλά και θα πρέπη να απελευθερωνόμαστε από συνήθειες, νοοτροπίες και πάθη, τα οποία δεν έχουν σχέση με την μακραίωνη Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας που βιώθηκε σε αυτόν τον τόπο.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, συγχαίρω για την διοργάνωση και ευχαριστώ τους εισηγητές που είμαι σίγουρος ότι θα μας προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και θα συντελέσουν στην εμφάνιση νέων ιστορικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ένδοξη και όμορφη πόλη μας.

  • Προβολές: 1814

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance