Εἰδήσεις Ἀπρίλιου 2006

Ο Σύνδεσμος Αγάπης της ενορίας Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου κατά την Μ. Τεσσαρακοστή οργάνωσε δύο εξόδους των μελών της: μία στην Ιερά Μονή Βαρνακόβης για την τέλεση του Μ. Αποδείπνου, το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου, και μία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς για την τέλεση απογευματινής Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, την Πέμπτη του Μ. Κανόνος στις 6 Απριλίου.

Ο Σύνδεσμος Αγάπης την Μ. Τρίτη διένειμε σε οικογένειες που έχουν ανάγκη 67 δέματα με τα απαραίτητα είδη για τις ημέρες του Πάσχα και μερίμνησε για τον στολισμό του Επιταφίου το βράδυ της Μ. Πέμπτης.

Από τις δραστηριότητες του Συνδέσμου Αγάπης Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου κατά την Μ. Σαρακοστή

Στις 29 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη, ο Σύνδεσμος Αγάπης της ενορίας μας πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς. Στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Η ιερότητα του παλαιού ναού, η κατανυκτική τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον ιερέα, το βυζαντινό ψάλσιμο από τις μοναχές και η συμμετοχή του εκκλησιάσματος με προσευχή, συνήργησαν με τη χάρη του Θεού, ώστε να δοθή μια ξεχωριστή ευκαιρία πνευματικής τροφοδοσίας σε όλους. Ακολούθησε φιλόξενο κέρασμα στο αρχονταρίκι, που μας έδωσε και την χαρά της επικοινωνίας.

Στις 17 Απριλίου, Μ. Δευτέρα, ο Σύνδεσμος Αγάπης ετοίμασε τα Πασχαλινά δέματα για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αυτό γίνεται επί μία δεκαετία. Ετοιμάσθηκαν 43 δέματα που περιε?χαν αρνάκι, γάλατα, τυρί, ζυμαρικά, ρύζι, μαργαρίνη, ζάχαρη, κουλουράκια, τσουρέκια και σοκολάτες για τα παιδιά. Εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη δόθηκε και οικονομική βοήθεια, που προέρχεται από το ταμείο ευποιΐας του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου και από το ταμείο του Συνδέσμου Αγάπης. Οι ενορίτες μας από μόνοι τους πλέον έρχονται και προσφέρουν είτε είδη για τα δέματα είτε χρήματα. (Ο κ. Παν. Δούρος προσέφερε για το σκοπό αυτό 50 κιλά κρέας). Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Η αίσθηση των αναξιοπαθούντων αδελφών μας ότι κάποιοι νοιάζονται γι’ αυτούς και τους το δείχνουν έμπρακτα αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για εκείνους και χαρά για όσους τα προσφέρουν.

Επίσης, ο Σύνδεσμος Αγάπης με ιδιαίτερη επιμέλεια ασχολήθηκε με τον στολισμό του Επιταφίου. Μια επιτροπή εκ των προτέρων επέλεξε το σχέδιο και τα λουλούδια. Το βράδυ της Μ. Πέμπτης έγινε ο στολισμός με τη συμμετοχή αρκετών γυναικών της ενορίας μας. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό και από αισθητικής αλλά και από εκκλησιαστικής πλευράς. Ήταν μια ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον πολύτιμο νεκρό και Αναστάντα Ιησού Χριστό.

Μ.Τ.

Ιερατική Σύναξη Απριλίου

Κατά την Ιερατική Σύναξη για τον μήνα Απρίλιο ο Σεβ. Μητροπολίτης, μετά από μια εισαγωγή για το βαθύτερο νόημα του Πάσχα και για την ανάγκη να διακρίνουμε τα ουσιαστικά από τα επουσιώδη, τα πρωτεύοντα από τα δευτερεύοντα, ώστε να μην αποπροσανατολιζόμαστε, μίλησε στους Ιερείς για το «ευαγγέλιο του Ιούδα» καθώς και για άλλες «ανακαλύψεις» που προβάλλονται τελευταία και φαίνεται ότι έχουν σκοπό α) να ανατρέψουν την ορθόδοξη εκκλησιολογία που θεωρεί ως στύλους της Εκκλησίας μας τους αγίους Αποστόλους, β) να επηρεάση την Χριστολογία, καταβιβάζοντας το πρόσωπο του Χριστού σε ένα ανθρωπιστικό επίπεδο. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε κυρίως τρία σημεία: α) ότι τα λεγόμενα απόκρυφα ευαγγέλια είναι γνωστά στην Εκκλησία από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, και οφείλουν την ύπαρξή τους κυρίως σε κύκλους γνωστικών (ανέλυσε τον όρο «γνωστικοί»), β) βάση της πίστεώς μας δεν είναι η Αγία Γραφή, που είναι βεβαίως θεόπνευστη, αλλά η Αποκάλυψη, η φανέρωση του Θεού στους ανθρώπους, ενώ η Αγία Γραφή είναι λόγος περί της Αποκαλύψεως, γ) η Εκκλησία γράφει την αγία Γραφή και η Εκκλησία την ερμηνεύει· η Καινή Διαθήκη με την σύνθεση που γνωρίζουμε σήμερα και με την οποία διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο καταρτίσθηκε από την Εκκλησία, και συγκεκριμένα έλαβε την τελική της μορφή με την 39η εορταστική επιστολή του Μεγάλου Αθανασίου. Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θεολογία του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

«Ενιαύσιο 2005»

Εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολή μας και από την σειρά «Ενιαύσια» το Ενιαύσιο 2005. Η σειρά αυτή, ως γνωστόν, περιλαμβάνει πολλά από τα κείμενα του Σεβασμιωτάτου που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα μας κατ' έτος, και κατ' εξαίρεση και μερικά αδημοσίευτα κείμενά του.

Το Ενιαύσιο 2005 περιλαμβάνει τις εξής ενότητες κεφαλαίων: Α Αρθρα, Β' Εκκλησιαστική κρίση, Γ Εκκλησία-Πολιτεία, Δ Αρχιερατική Δεκαετία, Ε Σχόλια, Στ Διάφορα, Ζ Γραπτά κηρύγματα του καλοκαιριού 2005.

Στην σελίδα 4 δημοσιεύουμε τον πρόλογο του συγκεκριμένου βιβλίου.

***

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την συνοδεία του πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στις παλαιές εγκαταλελειμμένες εκκλησίες της Καππαδοκίας, όπου τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού και την θεία Λειτουργία. Έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής είχαν συγκεντρωθή μια ομάδα «γκρίζων λύκων», οι οποίοι πλησίασαν τον Πατριάρχη αποδοκιμάζοντάς τον και φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Μέγας ο Θεός». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχώρησε ήρεμος στο εσωτερικό του Ναού και χοροστάτησε στον Εσπερινό. Απευθυνόμενος δε στο εκκλησίασμα είπε: «Αυτό που είπαν στην γλώσσα τους, ήταν αυτό που λένε και στην προσευχή τους οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας: Είναι μέγας ο Θεός. Και εμείς τι λέμε; Ότι είναι μικρός ο Θεός;… Ο μέγιστος και ύψιστος Θεός, τον οποίο επικαλούνται και αυτοί, δεν αρέσκεται και δεν ευαρεστείται σε τέτοιου είδους μισαλλοδοξίες και φανατισμούς» (Απογευματινή).

***

Τυχαία ανακαλύφθηκε από παράγοντες του Πατριαρχείου ότι η υπερχιλιόχρονη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά στα Πριγκηπόνησα, για την οποία είχαμε αναφερθή σε παλαιότερο τεύχος, «μεταβιβάσθηκε» το 1977, εν αγνοία του Πατριαρχείου, στην Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας. Λίγα χρόνια νωρίτερα το ιστορικό μοναστήρι είχε κηρυχθεί «κατειλημμένο» (mazbout), χωρίς ωστόσο να γίνη ποτέ γνωστή στο Πατριαρχείο η μετέπειτα μονομερής μεταβίβαση του ακινήτου στο Τουρκικό Δημόσιο. Όταν το Πατριαρχείο το 1990 προχώρησε στην ριζική ανακαίνιση της Μονής και λίγο αργότερα κάλεσε τρεις μοναχούς να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν την Μονή, κανείς δεν ενημέρωσε το Πατριαρχείο για την αλλαγή που είχε συμβή. Η «κατάσχεση» της Μονής έγινε γνωστή φέτος, όταν ομογενείς ελαιοχρωματιστές ανέλαβαν να ευπρεπίσουν την Μονή εν όψει της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σχέση με τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της δικαιοδοσίας του, με αποτέλεσμα να μην του αναγνωρίζη την κυριότητα επί των Ιερών Ναών και Μονών, όταν αυτά εγκαταλείπονται. Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, περί τους 40.000 μουσουλμάνους επισκέπονται την Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Απέναντι ακριβώς, στον «Λόφο του Χριστού» στέκεται όρθιο, ετοιμόρροπο, το ξύλινο ελληνικό Ορφανοτροφείο, το οποίο η Διεύθυνση Βακουφίων κατάσχεσε πριν από μερικούς μήνες, αναγκάζοντας το Πατριαρχείο να προσφύγη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (rnn.gr και www.papaxristou.gr).

***

«Κοιμήθηκε εν Κυρίω ο π. Σωσθένης Kiyonga. Ήταν πρωτεργάτης της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και ο πρώτος Ιερέας της Επισκοπής Μπουκόμπα. Για 22 περίπου χρόνια υπέφερε από σακχαρώδη διαβήτη… Γεννήθηκε το 1942 σε μια ειδωλολατρική και ταυτόχρονα αριστοκρατική οικογένεια στο χωριό Katoke-Muleba. Πολύ νέος εγκατέλειψε την ειδωλολατρία των γονέων του και βαπτίσθηκε Λουθηρανός. Στις αρχές του 1970 ανακάλυψε την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να βαπτισθή λόγω έλλειψης Ορθοδόξου Ιερέα στην περιοχή. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να μιλήση για την Ορθόδοξη Εκκλησία στους αδελφούς του Αφρικανούς. Με μια ομάδα συνεργατών του περιόδεψε πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, από χωριό σε χωριό για να κάνη γνωστή την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αισθανόμενος το κενό που είχε σχετικά με την Ορθόδοξη πίστη και διδασκαλία, το 1979 επισκέφθηκε την Ουγκάντα και για οκτώ μήνες μαθήτευσε κοντά στον Επίσκοπο Θεόδωρο. Αργότερα φοίτησε στην ιερατική Σχολή στην Ναϊρόμπη, Κένυα. Το 1981 βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστανός από τον π. Μακάριο Kiiza. Ιερολογήθηκε τότε και ο γάμος του. Συνέχισε να παρακολουθή μαθήματα στην Ναϊρόμπη. Στην συνέχεια πήγε στην Ελλάδα και εκεί χειροτονήθηκε από τον νυν Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο… Επιστρέφοντας στην Μπουκόμπα το 1983 ήταν πλέον όντως φορέας της Ορθοδοξίας και ανέπτυξε ένα αξιόλογο Ορθόδοξο ιεραποστολικό έργο. Ίδρυσε και οργάνωσε Ορθόδοξες κοινότητες… Έκτισε Ναούς… Ίδρυσε επίσης ιερατική Σχολή και Ιατρείο… Με πολύ ζήλο και αυτοθυσία αφιέρωσε την ζωή του στην διάδοση της Ορθοδοξίας. Ποθούσε κάθε Αφρικανός να γνωρίση την Ορθοδοξία. Αξιοποίησε όλα τα χαρίσματά που είχε για την διάδοση της Ορθοδοξίας. Τις θεολογικές του γνώσεις, το μουσικό του τάλαντο, τις γεωπονικές του ικανότητες, τις νοσηλευτικές του δεξιότητες, όλα για την διάδοση και ανάπτυξη της Ορθοδοξίας…» (Επίσκοπος Μπουκόμπα Ιερώνυμος, «Πάντα τα Έθνη»).

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1489

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance