Γεγονότα καὶ Σχόλια: Έξω από τον παρακμιακό συρμό - Η πραγματοποίηση του φαντασιώδους...

Έξω από τον παρακμιακό συρμό

Ειπώθηκε ότι στην Γιουροβίζιον την πρωτιά στο συγκρότημα με τις σατανικές μορφές και τα άγνωστα πρόσωπα την έδωσαν τα μικρά παιδιά, που είναι εξοικειωμένα με την χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων. Στα δέκα λεπτά της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την ομολογία μιας τηλεθεάτριας, αυτή κατόρθωσε να στείλη ένα μήνυμα, ενώ ο εγγονός της περίπου είκοσι. Οπότε, αν αυτό αποτελή ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, είναι πιθανό από τον συνολικό αριθμό των ψήφων περίπου το 5% να ήταν των μεγάλων και κατά τεκμήριο ώριμων τηλεθεατών, ενώ το 95% των νεαρών, από τις ηλικίες του δημοτικού σχολείου έως τις ηλικίες –με άγνωστο το ανώτερο φράγμα...– στους οποίους επιδρά ο Άρχοντας των δακτυλιδιών η ο Χάρυ Πότερ.

Πάντως πρέπει να είναι σωστή η άποψη ότι μέσω της Γιουροβίζιον οι νεαροί βλαστοί της Ελλάδος, που έδωσαν τους περισσότερους ψήφους στην Φιλανδία, μας παρουσίασαν μια εικόνα με τα βασικά στοιχεία που προσέλαβαν από την αγωγή που τους δίνουμε. Έδειξαν, εμμέσως πλην σαφώς, τον κόσμο των λογισμών που τους δημιουργούμε, με την τέχνη που τους προβάλλουμε και την ψυχαγωγία που τους προσφέρουμε, ακόμη και με τα «αθώα» παιδικά προγράμματα, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, ευσχήμως διαφημίζεται η μαγεία και προβάλλεται ως ιλαρόμορφη η δαιμονική ασχήμια. Επίσης μας έδειξαν τους καρπούς από την αχαλίνωτη μυθιστοριοποίηση της ιστορίας και την ιστορικοποίηση της μυθιστορίας, που σχετικοποιούν την ιστορική αλήθεια, οι οποίες έχουν τελευταία ως κύριο στόχο την λογοτεχνική διαβολή της ιστορικής μορφής του Χριστού και την διάβρωση της πίστης στην θεότητά Του· επιδιώξεις που συνδέονται στενά με την χαλάρωση των ηθικών κριτηρίων και την εξαφάνιση ακόμη και των στοιχειωδών θεολογικών προϋποθέσεων.

Δεν ξέρω αν είμαστε πλέον ικανοί να ανησυχήσουμε για τα περιγραφόμενα συμπτώματα της πνευματικής παρακμής. Ο καθοδηγούμενος συρμός της κοινωνίας φαίνεται ότι θα συνεχίση επί πολύ την παρακμιακή του πορεία. Το θέμα είναι τουλάχιστον όσοι ζούμε στην Εκκλησία να μη γίνουμε αυτού του συρμού...

Η πραγματοποίηση του φαντασιώδους...

Λέγεται από αρκετούς εκσυγχρονισμένους θιασώτες της ελευθερίας του λόγου και της τέχνης, ότι ο Κώδικας Ντα Βίντσι, ο Άρχοντας των δακτυλιδιών, ο Χάρυ Πότερ είναι απλά μυθιστορήματα, γι’ αυτό όσοι αντιδρούν σ’ αυτά είναι άνθρωποι ανίκανοι να κατανοήσουν την ελευθερία του μυθιστορηματικού λόγου και γενικότερα της τέχνης. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι ο μυθιστοριογράφος δεν είναι υποχρεωμένος να υπακούη στην ιστορική αλήθεια, ούτε, πολύ περισσότερο, να καθοδηγήται από την αποδεδειγμένη εμπειρική πίστη της αποστολικής μας παραδόσεως.

Αυτή η αφελής σύγχρονη φιλελευθερία δεν υπολογίζει ότι οι κοινοί αναγνώστες –κυρίως οι μικροί στην ηλικία– μελετώντας τις φανταστικές –μάλλον φαντασιώδεις– ιστορίες τις προσλαμβάνουν και τις αποκρυσταλλώνουν μέσα τους ως αληθινές και με πρότυπο αυτές διαμορφώνουν την δική τους πραγματικότητα και σχηματοποιούν τις προσωπικές κοσμοθεωριακές πεποιθήσεις τους.

Χωρίς πολλές αναλύσεις, οι νεανικές ψήφοι στην Γιουροβίζιον είναι αρκετά ισχυρή απόδειξη για του λόγου το αληθές.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1721

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance