Ομιλία του π. Γεωργίου Μεταλληνού για τον Επίσκοπο Ναυπάκτου Δαμασκηνό τον Στουδίτη

Στις 7-5-2006, ημέρα Κυριακή και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν οι Κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας με ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος ανέπτυξε μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο το θέμα: «Ο Επίσκοπος Ναυπάκτου Δαμασκηνός ο Στουδίτης, συγγραφέας του Θησαυρού».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος πρώτος έλαβε τον λόγο και παρουσίασε με θερμά λόγια την προσωπικότητα και το σημαντικότατο θεολογικό και ιστορικό έργο του π. Γ. Μεταλληνού. Βρίσκονται και οι δύο στην ίδια θεολογική προοπτική, που είναι η προοπτική των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας και κινούνται στους θεολογικούς και ιστορικούς δρόμους που άνοιξε ο μακαριστός καθηγητής της δογματικής Πρωτοπρ. Ιωάννης Ρωμανίδης, μαζί με τον οποίο, όπως επεσήμανε ο π. Θωμάς Βαμβίνης, Επόπτης του Συνδέσμου Αγάπης, αποτελούν τρία βασικά στηρίγματα των νεοτέρων θεολόγων.

Ο π. Γ. Μεταλληνός ξεκινώντας την ομιλία του ανταπέδωσε στον Σεβασμιώτατο τα θερμά του λόγια αναφερόμενος στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, στο οποίο, όπως είπε, συχνά ανατρέχει.

Στην συνέχεια ο π. Γεώργιος, αναπτύσσοντας το θέμα του, κατόρθωσε με τον γλαφυρό θεολογικό του λόγο και την πλούσια ιστορική του τεκμηρίωση να καθηλώση τους ακροατές παρουσιάζοντας την προσωπικότητα και το έργο του Δαμασκηνού Στουδίτου, ο οποίος εχρημάτισε και Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Αρχικά αναφέρθηκε στους πνευματικούς προγόνους του Δαμασκηνού και στο γενικότερο θεολογικό-δογματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκινείτο. Ακολούθησαν τα βιογραφικά στοιχεία: Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις αρχές του 16ου αιώνα. Εκάρη μοναχός στην Μονή του Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Διετέλεσε Πατριαρχικός Έξαρχος και το 1574 έγινε Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Απεβίωσε στην Ναύπακτο η κατ’ άλλους στην Άρτα το 1577. Ήταν κάτοχος υψηλής θεολογικής και επιστημονικής παιδείας, ενώ έγραψε και ελεγειακά ποιήματα. Το σημαντικότερο έργο του είναι ο «Θησαυρός», μια συλλογή θεολογικών και λαϊκών κηρυγμάτων, που πραγματοποιήθηκαν σε εορτές, επετείους και Κυριακές. Το έργο αυτό γνώρισε τεράστιο εκδοτικό ενδιαφέρον, αφού μεταφράστηκε ακόμη και στα τουρκικά και βουλγαρικά (Δαμασκηνάρια).

Η θεολογία του, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το έργο του είναι στην βάση της ησυχαστική. Εμμένει ο Δαμασκηνός στην πατερική παράδοση: «και λέγομεν όχι εδικά μας λόγια, αλλά της Γραφής μας και της Εκκλησίας μας....» ?πό το έργο του απουσιάζει ο ηθικισμός του 19ου και 20ου αιώνα. Υπήρξε αληθινός θεολόγος έχοντας την συνείδηση του Ιωάννου του Δαμασκηνού, όπως τονίστηκε από τον ομιλητή.

Στην συνέχεια ο π. Γεώργιος παρουσίασε κάποια αποσπάσματα από τον «Θησαυρό», ενδεικτικά του τρόπου γραφής και ομιλίας του Δαμασκηνού Στουδίτου, αλλά και της θεολογικής του κατάρτισης και της δογματικής του συνείδησης. Τα αποσπάσματα αφορούσαν ομιλίες του για την Πεντηκοστή, το Άγιο Πνεύμα και την Μεταμόρφωση του Χριστού. Ιδιαιτέρως αφορούσαν στο Άκτιστο Φως, στα πραγματικά θαύματα της Εκκλησίας, καθώς και στην αιρετική διαδασκαλία του Βαρλαάμ του Καλαβρού.

Ο λόγος του Δαμασκηνού συναντά τον λόγο των Πατέρων της Εκκλησίας μας και τον συνεχίζει, με το εκκλησιαστικό εορταστικό κήρυγμα, την προτροπή για ευαγγελική άσκηση, την ορθόδοξη δογματική θεμελίωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην γλώσσα που επέλεξε ο Δαμασκηνός Στουδίτης για να συγγράψη το έργο του. Ακολουθώντας την προτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου η γλώσσα του κηρύγματος είναι η ομιλουμένη. Χρησιμοποιεί την απλή δημοτική του 16ου αιώνος, υιοθετώντας μια γλωσσική απλότητα, αλλά όχι και θεολογική απλότητα, όπως τονίστηκε.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ετέθησαν από τους ακροατές διάφορα ερωτήματα, όπως: Σχέση επιστήμης και θεολογίας, η κατάσταση της παιδείας σήμερα, καθώς και η εκπαίδευση των Ελληνόπουλων κατά την Οθωμανοκρατία (Κρυφό Σχολειό) και ο π. Γεώργιος έδωσε τις δέουσες απαντήσεις.

Γενικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που ενημέρωσε ιστορικά, αλλά και με καίριες παρεκβάσεις αναφέρθηκε σε σύγχρονα προβλήματα, δίνοντας με καθαρότητα τον τρόπο που πρέπει να τα αντιμετωπίζει ένας Ορθόδοξος Χριστιανός, γι’ αυτό δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στο πλήθος του κόσμου που την παρακολούθησε.

Η εισήγηση του π. Γεωργίου θα δημοσιευθή σε επόμενο τεύχος της Ε.Π.

Μ.Κ.

  • Προβολές: 1772

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance