• Αρχική
  • Τεῦχος 121 - Μάϊος 2006
  • «Ναύπακτος προσβάσιμη, προσπελάσιμη και "φιλόξενη". Εφικτό ή ουτοπία» - Εισήγηση Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου

«Ναύπακτος προσβάσιμη, προσπελάσιμη και "φιλόξενη". Εφικτό ή ουτοπία» - Εισήγηση Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου

Τον τίτλο αυτό είχε η Ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας «Αλκυόνη» στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, την Κυριακή 14 Μαΐου ε.ε. Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε τρεις ενότητες:

α) Η ανάδειξη του προβλήματος, με δύο εισαγωγικές εισηγήσεις και με προβολή ανάλογων φωτογραφιών. Η πρώτη αυτή ενότητα, αν και απλώς τόνιζε καταστάσεις που ζούμε καθημερινά έκανε μεγάλη εντύπωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο αργότερα ο Λιμενάρχης Ναυπάκτου κ. Τσαφόπουλος προτίμησε να μη διαβάση την εισήγηση που είχε ετοιμάσει, δηλώνοντας ότι θα κάνη ο,τι μπορεί από την πλευρά του για την άμεση κατασκευή ενός ειδικού διαδρόμου στην παραλία και ότι τα ΑΜΕΑ που έχουν κάποια υπόθεση στην υπηρεσία του, μπορούν να τηλεφωνούν και να πηγαίνη ένας υπάλληλος η ο ίδιος να τους εξυπηρετή κατ' οίκον.

β) Πεντάλεπτες εισηγήσεις-τοποθετήσεις φορέων της πόλεως και του νομού (Σεβ. Μητροπολίτης, Νομάρχης, Δήμαρχος, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου, Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Ναυπάκτου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγ., Βιοτ. κ. Εμπόρων Ναυπάκτου, Προϊσταμένη 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αιτ/νίας, Διοικητής Τροχαίας Ναυπάκτου, Λιμενάρχης Ναυπάκτου, Αντιπρόεδρος ΚΤΕΛ Ναυπάκτου, Πρόεδρος ΔΕΤΑΠ), και

γ) Προτάσεις για την λύση του προβλήματος, όπου ακούσθηκε και η πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη εισήγηση της αρχιτέκτονος εξειδικευμένης στην πρόσβαση των ΑΜΕΑ κ. Αρετής Τζοχατζοπούλου.

Ακολούθησε συζήτηση, την οποία διηύθυνε η δημοσιογράφος κ. Νίκη Παπαδούλα.

Ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια του Συλλόγου «Αλκυόνη», που έχει Πρόεδρο την κ. Βασιλική Παναγοπούλου και πολλά αξιόλογα και δραστήρια στελέχη, η οποία προσπάθεια ανέδειξε το πρόβλημα που υφίσταται στην πόλη μας, ευαισθητοποίησε ακόμη περισσότερο τους φορείς και τους ακροατές και θα συμβάλη στην καλύτερη σχεδίαση της πόλης μας.

Τα όσα ελέχθησαν στην Ημερίδα καταγράφησαν και θα εκδοθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

 

Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Αλκυόνη» με θέμα «Ναύπακτος προσβάσιμη, προσπελάσιμη και "φιλόξενη". Εφικτό ή ουτοπία;»

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Εισαγωγικά θα ήθελα να συγχαρώ την Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου «Αλκυόνη», όχι μόνον για την πρωτοβουλία για την διοργάνωση αυτής της Ημερίδας και την κινητοποίηση τόσων ανθρώπων, αλλά και για το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων μας.

Έπειτα, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το θέμα που μας απασχολεί δεν πρέπει να τεθή στα πλαίσια των δικαιωμάτων αυτών που συμπεριλαμβάνονται στην ειδική αυτή κατηγορία, αλλά στις ευθύνες όλων μας απέναντί τους. Μόνον έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται η περίπτωση αυτή, οπότε θα πρέπη να ενδιαφερόμαστε για το κοινωνικό σύνολο και τα πρόσωπα που έχουν την ανάγκη μας και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ο,τι μπορούμε για την βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών.

1. Η Εκκλησία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον σε περιπτώσεις σαν και αυτές που μελετούμε. Θα πρέπη να παρατηρηθή ότι ενώ στην Παλαιά Διαθήκη επικρατούσε μια διαφορετική ερμηνεία των σωματικών ασθενειών, η Εκκλησία, όπως φαίνεται στην διδασκαλία των Πατέρων και τις αποφάσεις των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, άλλαξε αυτήν την παλαιά νοοτροπία και βλέπει τους ανθρώπους που έχουν μερικά σωματικά προβλήματα με πολύ μεγάλη αγάπη. Θα ήθελα να αναφέρω τρεις Κανόνες των Αγίων Αποστόλων που αναφέρονται στο θέμα αυτό.

Ο νζ (57) Κανόνας των Αγίων Αποστόλων διαγορεύει: «Αν κάποιος κληρικός κοροϊδέψει χωλό η κωφό η τυφλό η τραυματισμένο στα πόδια, να αφορίζεται. Το ίδιο και ο λαϊκός». Πολύ βαρειά τιμωρία για εκείνον που περιπαίζει κάποιον ανάπηρο. Ο ερμηνευτής Ζωναράς γράφει ότι εκείνους που έχουν σωματικά προβλήματα θα πρέπη να τους αγαπούμε, να τους βοηθούμε και να τους χειραγωγούμε «αλλ' ουχί διαπαίζειν». Και ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει γι' αυτούς που δημιουργούν προβλήματα σε ανθρώπους που έχουν κάποιες σωματικές ασθένειες: «Ω αθεοφοβίας και απονίας μεγάλης».

Ο οζ (77) Κανόνας των Αγίων Αποστόλων λέγει: «Αν κάποιος είναι ανάπηρος στο μάτι η τραυματισμένος στο πόδι, αλλά είναι άξιος για επίσκοπος, να γίνεται· γιατί δεν τον μολύνει αυτόν το σωματικό ελάττωμα, αλλά η μόλυνση της ψυχής». Η φυσική αναπηρία δεν είναι κώλυμα ιερωσύνης, εκτός κι αν υπάρχη πρόβλημα τελέσεως των Μυστηρίων.

2. Έχοντας υπ' όψη σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, αποστείλαμε την 8η Απριλίου 2003 εγκύκλιο στους Ιερούς Ναούς, στην οποία γράφαμε: «Σας προτρέπουμε να προβήτε, όπου αυτό είναι δυνατόν, στην κατασκευή κεκλιμένου επιπέδου (ράμπας) στην κλίμακα (σκάλα) του Ιερού Ναού, για την διευκόλυνση μετακινήσεως των αναπηρικών αμαξιδίων των συνανθρώπων μας, που έχουν κινητικά προβλήματα, δεδομένου και του ότι το τρέχον έτος έχει χαρακτηρισθή από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έτος αφιερωμένο στούς ανθρώπους με κινητικά προβλήματα».

Γνωρίζετε ότι συνδέομαι προσωπικά με την αγαπητή μας Κατερίνα και γι' αυτό ενδιαφέρθηκα από την πρώτη στιγμή να βελτιώσω την προσβασιμότητα και αυτής και άλλων συνανθρώπων μας στους Ιερούς Ναούς και τις Αίθουσες, επειδή είδα την δίψα της και τον πόθο της για τον εκκλησιασμό και για τις διάφορες εκδηλώσεις. Πράγματι είναι από τους πιο τακτικά εκκλησιαζομένους Χριστιανούς και παρακολουθεί με πόθο όχι μόνον τα κηρύγματα, αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Και θέλω να την συγχαρώ από την θέση αυτή και να της εκφράσω την αγάπη μου, όπως και την αγάπη σε όλα τα παιδιά. Επίσης να συγχαρώ και την μητέρα της, κ. Διονυσία, όπως και τις μητέρες των άλλων παιδιών.

Έτσι ενδιαφέρθηκα να κατασκευασθή η προσβασιμότητα στην Παπαχαραλάμπειο αυτή Αίθουσα, καθώς επίσης και στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίσης, με τους Ιερείς σε πολλές συζητήσεις και συσκέψεις και με μηχανικούς μας απησχόλησε έντονα το θέμα της προσβασιμότητας στους δύο Ιερούς Ναούς της Πόλεώς μας, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής, γιατί οι άλλοι Ιεροί Ναοί δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου έγιναν μελέτες για κατασκευή ράμπας, αλλά διαπιστώθηκε από μηχανικούς ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο προαύλιο του Ιερού Ναού (ούτε έμπροσθεν ούτε όπισθεν) για την κατασκευή ράμπας σύμφωνα με τις νόμιμες προβλεπόμενες προδιαγραφές (κατάλληλη κλίση). Έτσι η λύση της ράμπας έχει αποκλεισθή. Όμως, μελετάται η λύση της κατασκευής ηλεκτρικού ανελκυστήρα προσαρμοσμένου στην εξωτερική σκάλα του Ιερού Ναού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι η δυσκολία προσαρμογής στην Αρχιτεκτονική του Ναού, η ασφάλεια στην χρήση του, η ασφάλισή του όταν δεν χρησιμοποιήται και το υψηλό κόστος. Ο Ιερός Ναός δέχεται προτάσεις και προσφορές για την επίλυση του προβλήματος.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, έχει αποκλεισθή από μηχανικούς και εκεί η λύση της δημιουργίας ράμπας, λόγω του μεγάλου ύψους του Ιερού Ναού, και μελετάται η κατασκευή ανελκυστήρα. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα.

Παρακαλώ πολύ να εντοπίζωνται τα προβλήματα και να μας υποδεικνύωνται με κατάλληλο τρόπο και θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για την επίλυσή τους.

Τελειώνοντας θα ήθελα να χρησιμοποιήσω δύο γνώμες που κατά την άποψή μου είναι σημαντικές για τις δυσκολίες που έχουμε στην ζωή μας. Η πρώτη είναι του Νίτσε: «Εκείνος που έχει έναν σκοπό στην ζωή μπορεί να αντέξη σχεδόν στο κάθε τι». Αυτό το χρησιμοποιώ για να φανή ότι όταν υπάρχη αποφασιστικότητα όλα επιλύονται. Η δεύτερη προέρχεται από τον πολυδιαβασμένο συγγραφέα Πάολο Κοέλιο και μάλιστα από το βιβλίο του «ο Αλχημιστής»: «Όταν θέλης κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί να το κατακτήσης». Όταν, δηλαδή, έχουμε θέληση, και σεις και ο Σύλλογος Αλκυόνη, όλα θα συνωμοτήσουν για να το επιτύχουμε.

Επίσης θα πρέπη να υπενθυμίσω μια προσευχή που διατυπώθηκε από την Οργάνωση των Ανωνύμων Αλκοολικών της Αμερικής: «Θεέ μου, δος μου την γαλήνη να δεχθώ τα πράγματα που δεν μπορώ ν' αλλάξω, το θάρρος ν' αλλάξω τα πράγματα που μπορώ και την σοφία να ξέρω την διαφορά».

Σας το εύχομαι και σας ευχαριστώ.–

  • Προβολές: 1903

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance