Στυλιανοῦ Γερασίμου: «Ἅγιος Πανάρετος»

του Στυλιανού Γερασίμου, Θεολόγου-Μουσικού

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στο Κυπριακό Αγιολόγιο θα αναφερθούμε σε μια εξίσου σημαντική μορφή αγίου, τον άγιο Πανάρετο. Γεννήθηκε γύρω στο 1710 μ.Χ στην Περιστερωνοπηγή της Αμμοχώστου. Οι γονείς του τον έστειλαν και σπούδασε σε ελληνικό ορθόδοξο σχολείο στην Λευκωσία. Όταν τελείωσε το σχολείο, ο Πανάρετος έγινε μοναχός στην μονή του αγίου Αναστασίου, στο χωριό του.

Στο μοναστήρι ο νεαρός Πανάρετος καλλιέργησε με επιμέλεια την ορθόδοξη πίστη και ζωή. Ο πόθος του ήταν να μπορέση να γίνη κάποια μέρα «πηγή ύδατος» για τους γύρω του. Γι' αυτό κύρια ενασχόλησή του ήταν η προσευχή και η Αγία Γραφή. Αργότερα ο άγιος υπηρέτησε ως Έξαρχος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για λίγο διάστημα, καθώς και στη Μονή του αγίου Νεοφύτου ως ηγούμενος.

Όταν το 1764 μ.Χ. έγινε η ανταρσία του Τούρκου Χαλήλ και οι κάτοικοι γύρω από την Λευκωσία άρχισαν να υποφέρουν, ο Πανάρετος ως ηγούμενος στην Παναγία την Παλλουριώτισσα, συμπαραστάθηκε στους κατοίκους. Έτσι ο λαός τον ανέβασε στην θέση του Επισκόπου Πάφου. Έκτισε ναούς, γιατί αυτοί κρατούν το ήθος του λαού. Ο Πανάρετος όμως δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτό. Περισσότερο ενδιαφέρεται για την ανακαίνιση των ανθρωπίνων ψυχών. Αν και Επίσκοπος ο Άγιος έζησε όλα τα χρόνια του σαν να ήταν ασκητής Επίσκοπος. Στο κορμί του είχε ζωσμένη μια αλυσίδα πολύ βαρειά και στο λαιμό του μια άλλη με έναν σταυρό. Αυτό βέβαια δεν το γνώριζε κανείς.

Ο Πανάρετος σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός στο Θεό και φίλος των ανθρώπων. Όταν ο Τούρκος διοικητής της Κύπρου Χατζή Μπακής κυβερνούσε πολύ σκληρά το νησί, ο Πανάρετος μαζί με άλλους πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να υποβάλη παράπονα στον Σουλτάνο. Ο Πανάρετος γνώριζε ότι για να γίνη κάποιος αγαπητός στο Θεό πρέπει να υπηρετήση τον συνάνθρωπό του, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλει να αποβάλη τον εγωϊσμό του. Το ξεπέρασμα αυτό του εγωϊσμού παραγματοποιείται με την άσκηση. Η άσκηση έχει διάφορες μορφές, μα ο τελικός σκοπός είναι η θέωση του ανθρώπου. Η άσκηση κατά τον άγιο βοηθά τον άνθρωπο να ανακαλύψη τις πραγματικές του ανάγκες, που είναι η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε και μερικά θαύματα που έκανε ο Άγιος σε κάποιους πιστούς. Ένας ιερέας της επαρχίας του καταλήφθηκε από το πάθος της αισχροκέρδειας. Ο Άγιος κάλεσε κοντά του τον ιερέα τον παρετήρησε και τον συμβούλευσε. Ο ιερέας κατόρθωσε να ξεγελάση τον Άγιο και να πάρη την συγχώρεσή του. Ο ιερέας συνέχισε αυτή τη ζωή του και ο Άγιος τον συμβούλευσε για δεύτερη φορά. Ο αδιάντροπος ιερέας άρχισε με ασέβεια να αναφέρεται στο όνομα του Ιησού. Τότε ο θείος Πανάρετος του είπε με αυστηρότητα: «Να κλείσης το στόμα σου» Από την ίδια εκείνη στιγμή ο αθεόφοβος ιερέας έμεινε βουβός για μεγάλο διάστημα. Στο τέλος αρρώστησε βαρειά και φοβούμενος την τιμωρία του Θεού μετενόησε και με δάκρυα έγραψε στον Επίσκοπο να τον λυπηθή και να πάη να τον εξομολογήση.

Ο Επίσκοπος έτρεξε στο προσκέφαλο του αρρώστου, που με νεύματα του ζητούσε να τον λυπηθή και να τον γιατρέψη, για να μπορέση να εξομολογηθή. Τότε ο Άγιος παρεκάλεσε τον Κύριο και αμέσως έγινε το θαύμα. Η γλώσσα του ιερέα λύθηκε και εξομολογήθηκε με δάκρυα. Το θαύμα μαρτυρείται και από τον Επίσκοπο Θεσσαλονίκης Γεράσιμο, που ήταν τότε στην Πάφο.

Ο Πανάρετος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο το 1790 μ.Χ. Τάφηκε κάτω από το κωδωνοστάσιο του ναού του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο. Στην κηδεία του ένας παράλυτος άγγιξε το λείψανό του και αφού προσκύνησε με ευλάβεια την αλυσίδα του Αγίου θεραπεύτηκε. Οι αλυσίδες του Αγίου φυλάσσονται στο Σταυροβούνι.

Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του η Εκκλησία αναγνωρίζοντας την αγιότητά του τον κατέταξε στο Αγιολόγιό της. Η μνήμη του τιμάται την 1η Μαΐου.

Απολυτίκιον

(Ήχος πλ.α` Τον Συνάναρχον Λόγον..)

«Τον της Πάφου ποιμένα θείον Πανάρετον, ως ιεράρχην Κυρίου ανευφημήσωμεν, ότι εργάτης συνετός όντως και άριστος πασών των θείων αρετών και εν Αγίοις θαυμαστός εγένετο επ’ εσχάτων και πάντων προστάτης και φύλαξ των ανυμνούντων αυτού την κοίμησιν»

  • Προβολές: 1523

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance