Σύνοδος για την Εκκλησία της Κύπρου - Δελτίον Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Σύνοδος για την Εκκλησία της Κύπρου

«Κατόπιν προσκλήσεως της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και υπό την προεδρείαν Αυτού, τη συμμετοχή των Μακ. Πατριαρχών Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου, Αντιοχείας κ. κ. Ιγνατίου και Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου, Σεβ. Ιεραρχών των ανωτέρω Εκκλησιών και των Πανιερ. και Θεοφ. Ιεραρχών της Εκκλησίας Κύπρου, συνήλθε σήμερον, 17ην Μαίου 2006, εν τω εν Σαμπεζύ Γενεύης Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιερά Διηυρυμένη Σύνοδος προς εξέτασιν του απασχολούντος την Εκκλησίαν Κύπρου αρχιεπισκοπικού ζητήματος.

Η Ιερά Σύνοδος μετά βαθείας λύπης διεπίστωσεν ότι η υγιεία του ασθενούντος Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου έχει κλονισθή σοβαρώς από τετραετίας και είναι μη αναστρέψιμος, κατόπιν δε σχετικών εισηγήσεων των Μητροπολίτου Πάφου Χρυσοστόμου και Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου και γενομένης μυστικής ψηφοφορίας, δι’ ηυξημένης πλειοψηφίας εκήρυξε τον Θρόνον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου εν χηρεία, επαφιεμένη τα περαιτέρω εις την κανονικήν ευθύνην και αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου τής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Κύπρου, συμφώνως προς τας διατάξεις του ισχύοντος Καταστατικού αυτής Χάρτου.

Η Ιερά Διηυρυμένη Σύνοδος δια στόματος του Παναγιωτάτου Προέδρου αυτής εξήρε την μακροχρόνιον ευδόκιμον προσφοράν του Μακ. Αρχιεπισκόπου πρώην Κύπρου κυρίου Χρυσοστόμου, τόσον προς την Αποστολικήν Εκκλησίαν της Κύπρου, όσον και προς τα απασχολούντα τον λαόν αυτής προβλήματα, και εξέφρασε προς αυτόν την αναγνώρισιν και την τιμήν αυτής.

Εν Σαμπεζύ Γενεύης, τη 17η Μαίου 2006

Εκ της Γραμματείας της Ιεράς Διηυρυμένης Συνόδου»

(Σ.Σ. Σύμφωνα με δημοσίευση του rnn.gr την πρόταση καταψήφισαν ο Πατριάρχης Αντιοχείας, οι Μητροπολίτες Πάφου, Κυρηνείας, Λεμεσού και Κιτίου και οι Επίσκοποι Αρσινόης και Σαλαμίνος).

Δελτίον Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Για τον τρόπο προβολής ορισμένων θεμάτων από τα ΜΜΕ

…Η Ιερά Σύνοδος διαπιστώνει με απορία, εξ αφορμής της πολυεπίπεδης διαφήμισης της ταινίας «Κώδικας Ντα Βίντσι», πως σε κάποια ρεπορτάζ, μολονότι για το θέμα έχουν τοποθετηθεί υπευθύνως και με οφθαλμοφανή νηφαλιότητα τόσον ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, όσον και ο εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ., Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, αλλά και άλλοι Αρχιερείς, τονίζοντας επανειλημμένα πως στόχος της Εκκλησίας είναι «να ενημερώνη και να υποδεικνύη τις παρεκτροπές της μυθιστοριογραφίας, από την Ιστορική αλήθεια καθώς και τις δογματικές στρεβλώσεις και ανακρίβειες» γίνεται προσπάθεια από ορισμένα ΜΜΕ να αποδώσουν ψευδώς στην Εκκλησιαστική Διοίκηση «οργή», «θυμό», «σάλο», «επίθεση» και στον ίδιο τον Μακαριώτατο χαρακτηρισμούς «κλισέ» όπως «λάβρος» η να χρησιμοποιούνται εκφράσεις υπερβολής του τύπου, «μύδροι Χριστοδούλου κατά Ντα Βίντσι» (ΑΛΤΕΡ τίτλος μεσημβρινού δελτίου Ειδήσεων 8.5.2006) επιδιώκοντας να εμφανίσουν την Εκκλησία «πως φοβάται» από την προβολή της ταινίας, πως είναι «διχασμένη» και κυρίως να προκαταλάβουν την στάση της, προτού καν κοινοποιηθή επισήμως δια του φυλλαδίου «ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ»

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα κάτωθι δημοσιεύματα: … (παρατίθενται 11 χαρακτηριστικά δημοσιεύματα περί του θέματος)

…Κατόπιν τούτων, μόνο ερωτηματικά προκαλούν οι σκοπιμότητες που ενδεχομένως εξυπηρετούνται από μια τέτοια, όχι ιδιαίτερα ενσυνείδητη, στάση, η οποία αντιβαίνει στην δεοντολογία και μπορεί να οφείλεται:

  • α) στην κακή πληροφόρηση τινών δημοσιογράφων,
  • β) στην παράλειψη διασταύρωσης των πληροφοριών τους,
  • γ) στην στείρα αναπαραγωγή ρεπορτάζ άλλου ΜΜΕ χωρίς περαιτέρω έρευνα,
  • δ) στην έντεχνη και εργώδη προσπάθεια να προκληθούν «υψηλοί τόνοι» προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφήμιση ( όχι από την Εκκλησία αλλά από τα ΜΜΕ) και άρα μεγαλύτερα έσοδα προς τους διαφημιστές της, για τέτοιου είδους ταινίες και μυθιστορήματα, γεγονός που δικαιολογεί, την προσπάθεια τινών
  • στ) να προκαταλάβουν τόσο την Κοινή Γνώμη για τις αντιδράσεις της Επίσημης Εκκλησιαστικής Διοίκησης (παρουσιάζοντας στρεβλή την πραγματικότητα), όσο και να προκαταλάβουν, αν όχι να ...εκβιάσουν,
  • ε) αυτές, καθ’ εαυτές τις αποφάσεις της Ι. Συνόδου, παρουσιάζοντάς τες ως ήδη ειλημμένες!
  • ζ) Ζητούν μάλιστα από ανυποψίαστους σχολιαστές κάθε ειδικότητας (πολιτικούς, συγγραφείς κτλ.) να ασκήσουν, εν αγνοία τους βεβαίως, κριτική, επί παντελώς υποθετικών καταστάσεων. Υιοθετώντας ως δεδομένη, την εκδοχή που τους παρουσιάζεται από τινές δημοσιογράφους (κυρίως, μη διαπιστευμένους στην κάλυψη του Εκκλησιαστικού ρεπορτάζ) οι σχολιαστές συμμετέχουν αθέλητα στην διόγκωση της υποθετικής κατάστασης, εκλαμβάνοντας ως «δεδομένη» την αναληθή εκδοχή που τους παρουσιάζεται προς σχολιασμόν και ορισμένοι σπεύδουν να κατηγορήσουν για «αναχρονισμό» και «σκοταδισμό» την Εκκλησία, επιρρίπτοντάς Της μομφές πως υποκινεί επεισόδια και ρίχνει «στην πυρά» την τέχνη…

Αποτέλεσμα της ως άνω τηρουμένης πρακτικής, είναι ευυπόληπτοι και διακεκριμένοι για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους δημοσιογράφοι και πολιτικοί να δηλώνουν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και σε πάνελ «πως όσο η Εκκλησία στέλνει στο «πυρ το εξώτερον» την ταινία και το μυθιστόρημα, τόσο ανεβάζει τις πωλήσεις των εισιτηρίων στα ύψη», όπως και ότι «η Ελλαδική Εκκλησία τρέμει την εμφάνιση της ταινίας, φοβούμενη ότι θα χάσει τους πιστούς της», η ότι «η Εκκλησία δεν δέχεται την ταινία και ενδεχομένως να αναβιώσουν φαινόμενα του παρελθόντος όπου εξαλλοι φανατικοί χριστιανοί καίγανε τους κινηματογράφους»! Αντί άλλης απαντήσεως παραθέτουμε τα όσα είπε ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ. Χριστόδουλος, επί του συγκεκριμένου θέματος στην προσφάτως διεξαχθείσα Ημερίδα για τα Εκκλησιαστικά ΜΜΕ στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης, τα οποία είναι καταγεγραμμένα και από τις τηλεοποτικές κάμερες αλλά και στο Δελτίο Τύπου της Ι. Συνόδου (6-5-2006) εμπεριέχονται: «Σήμερα που γινόμαστε μάρτυρες μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας για την αποκαθήλωση της πίστεως και τον κλονισμό των πιστών, ο τρόπος αντίδρασής μας μέσα από τα εκκλησιαστικά ΜΜΕ πρέπει να είναι κομψός, ευφυής, επικοινωνιακός και κυρίως πειστικός. Κατά κανόνα θα ομιλούμε με πειθώ, αόργητα, όπως αρμόζει, απαξιώνοντας ιδέες και απόψεις που βρίζουν τον Θεό και τους Θεσμούς. Μέσα από τα ΜΜΕ ο καθένας μπορεί να περάσει τις ιδέες του και τα βιώματά του. Η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και του ανθρώπου. Έχει όμως καθήκον να ενημερώσει τους πιστούς της και να τους προφυλάξει από τις παγίδες που σκοπίμως στήνουν όσοι λοιδορούν το Θεό. Οι, ευτυχώς, μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν σέβονται την πίστη του άλλου, λοιδορούν και εξοργίζουν τους πιστούς, δεν πρέπει να μας οδηγούν στο να χάνουμε την νηφαλιότητα και τον έλεγχο επί των λεγομένων μας. Ούτε τη γλώσσα του «υπονόμου» θα μιμηθούμε ούτε τον εκνευρισμό θα αφομοιώσουμε, ούτε το παιχνίδι τους θα παίξουμε. Είμεθα βέβαιοι γι’ αυτό το οποίο πιστεύουμε, γι’ αυτό που εκπροσωπούμε, χωρίς αιχμηρές εκφράσεις η λαβές από τις οποίες θα θελήσουν κάποιοι να πιαστούν για να μας επιτεθούν, εμείς θα κινούμεθα ψύχραιμα, χρησιμοποιώντας την αλήθεια, την ευθύτητα και την παρρησία» (Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, 6-5-2006)…

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου (9-6-2006)

  • Προβολές: 1555

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance