Εἰδήσεις - Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου: «Του Δήμου Χάλκειας τα Χωριά»

«Του Δήμου Χάλκειας τα Χωριά»

Ένα ακόμη βιβλίο της σειράς «Επιστημονική Βιβλιοθήκη» της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών προσετέθη στα ήδη υπάρχοντα. Το βιβλίο έχει τίτλο «Του Δήμου Χάλκειας τα Χωριά. Γαβρολίμνη, Βασιλική, Άνω Βασιλική, Γαλατάς, Καλαβρούζα, Περιθώρι, Τρίκορφο» με συγγραφέα τον Πρόεδρο της ΕΝΑΜ κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο και εντάσσεται στην ενότητα «Η Ναύπακτος και η Ενδοχώρα της-Ιστορία και περιγραφή των οικισμών της Ναυπακτίας». Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 6 βιβλία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει και μια επί πλέον αξία, διότι αναφέρεται στο «Άγιον Όρος» της Αιτωλοακαρνανίας, την Βαράσοβα: «Οι βοσκοί, που έχουν περπατήσει τις πλαγιές και τα φαράγγια (της Βαράσοβας), έχουν μετρήσει εκεί μέχρι εβδομήντα δύο εκκλησίες και ξωκκλήσια… Σήμερα όλα είναι ερειπωμένα».

Γενικά, πρόκειται για ένα πολύτιμο «ταξίδι» στον χρόνο και την ιστορία, στα βουνά και τα σπήλαια, στους παλαιούς ανθρώπους και τις συνήθειές τους.

Με την ολοκλήρωση της εργασίας του για όλους τους Δήμους ο συγγραφέας θα έχη καταφέρη να αποτυπώση γεωγραφικά και ιστορικά όλη την Επαρχία της Ναυπακτίας που τόσο αγαπά και ενδιαφέρεται ποικιλοτρόπως γι' αυτή. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Α.Κ.

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους  Την Δευτέρα 22 Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους φοιτητές. Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στους εκκλησιασθέντες μαθητές της Γ Λυκείου ανέλυσε το πρόβλημα του άγχους και πως αυτό δημιουργείται, όταν το παρελθόν και το μέλλον πιέζει και ακινητοποιεί το παρόν. Έτσι σκέψεις από το παρελθόν (π.χ. δεν ετοιμάσθηκα όσο έπρεπε, η, γιατί να μην διαβάσω και εκείνο το κεφάλαιο; κλπ.) η από το μέλλον (π.χ. τι θα γίνη εάν δεν περάσω; κλπ.) έρχονται και πιέζουν την ζωή του παρόντος, δημιουργούν ταραχή, σύγχυση, ακινητοποίηση των διανοητικών λειτουργιών και έτσι ο άνθρωπος δεν αποδίδει ούτε αυτά που γνωρίζει. Εκτός από τις συμβουλές που αφορούν την φυσιολογία του άγχους, ο Σεβασμιώτατος έδωσε και την πνευματική διάσταση της προσπάθειας των μαθητών και την προοπτική που ανοίγει σε όλους η πίστη. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας μοίρασε στους μαθητές από ένα στυλό και μια εικόνα για ευλογία.

Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο-αριστείο, μεταξύ 11 χορωδιών απ' όλη την Ελλάδα, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η «Χορωδία-Ορχήστρα Νέων» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της UNESC. Ο διαγωνισμός έγινε παρουσία υπουργών, βουλευτών, καλλιτεχνών και πλήθους κόσμου. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από 18 ειδικούς στην χορωδιακή μουσική. Συγχαρητήρια στους χορωδούς, την πιανίστα, κ. Ζιζή Κορκοντζέλου, τον μαέστρο, κ. Θεόδωρο Καμπακτσίεφ, τον Πρόεδρο κ. Βαρελά, και σε όσους μεριμνούν για την Μικτή Χορωδία της πόλης μας.

***

Ρήξη επήλθε στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Βατικανού - Κίνας ύστερα από δεύτερο διορισμό επισκόπου χωρίς την έγκριση του Πάπα. Το Βατικανό κατηγόρησε την Κίνα για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, ο Πάπας είναι έντονα δυσαρεστημένος καθώς με τον τρόπο αυτό πλήττεται το πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το Πεκίνο αρνείται να επιτρέψη στο Βατικανό να διορίζη επισκόπους, θεωρώνας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κινεζικής Εκκλησίας. Όπως τονίζει σε αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η κινεζική κυβέρνηση, ακολουθήθηκαν αυστηρά «δημοκρατικές διαδικασίες» και σχολιάζοντας την καταδίκη εκ μέρους του Βατικανού δήλωσε πως αυτή «δεν έχει κανένα νόημα» (rnn.gr).

***

Θετική ανταπόκριση βρήκε το άνοιγμα του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου προς την Διασπορά των Ρώσων, καθώς οι Ρώσοι Ορθόδοξοι της Αμερικανικής Διασποράς τάχθηκαν υπέρ της επανένωσής τους με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ο Ρώσος Πατριάρχης αναφερόμενος στο θέμα είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι «προσεύχομαι για την ενότητα των Ρώσων Χριστιανών εντός και εκτός της Ρωσίας… Σήμερα δεν συντρέχουν λόγοι για την ύπαρξη σχίσματος» (rnn.gr).

***

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός απογόρευσε στον Βουλευτή Ιλχάν Αχμέντ να συμμετάσχη σε εκκλησιαστικές τελετές, εξαιτίας της στάσης του, που έλαβε μέρος σε συνεδριάσεις της τουρκικής Βουλής και έκανε χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο Μητροπολίτης δήλωσε πως ενώ ο Βουλευτής καταφέρεται κατά των Χριστιανών και της Ελλάδος, «δεν τον είδαμε να στρέφεται κατά των Γκρίζων Λύκων», ερώτησε «γιατί δεν φωνάζει για την Χάλκη;» και κατέληξε ότι «η στάση της Μητρόπολης θα μεταβληθή μόνο αν ο βουλευτής ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις του κατά των Χριστιανών και της Ελληνικής Πολιτείας» (rnn.gr).

***

Πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο η πρώτη Σύναξη στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Η σύναξη αυτή αποτελεί την αρχή μιας νέας προσπάθειας αλληλογνωριμίας και κοινού εκκλησιαστικού προσανατολισμού ιδιαίτερα στην εκκλησιαστική διακονία και δραστηριότητα προσώπων νεαρής ηλικίας, που πλαισιώνουν το έργο της Ι. Μητροπόλεως. Στην Σύναξη προσκλήθηκαν αναγνώστες, κατηχητές, ιεροσπουδαστές, φοιτητές των Θεολογικών Σχολών, στελέχη των κατασκηνώσεων, υποψήφιοι Ιερείς και συνεργάτες στην διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκκλησιασμό, εισηγήσεις-ομιλίες, συζήτηση και δεξίωση.

***

Με μεγάλη προσέλευση πιστών πραγματοποιούνται κατ' έτος (για τέταρτη χρονιά φέτος) οι πολυήμερες (10ημερες) λατρευτικές, πολιτιστικές και νεανικές εκδηλώσεις «Ευαγγελίστρια» στην Ενορία Ευαγγελιστρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Σημειωτέον, στην Ενορία αυτή τελούνται τρεις θείες Λειτουργίες κάθε Κυριακή, μία νυκτερινή και δύο το πρωΐ, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι εργαζόμενοι. Και στις τρεις θείες Λειτουργίες ο Ναός είναι κατάμεστος.

***

Τις προτάσεις τους για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου υπέβαλαν στην Βιέννη οι αντιπροσωπείες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο των συνομιλιών για το καθεστώς της περιοχής. Η Σερβική αντιπροσωπεία υποστήριξε την επιστροφή της εθνικοποιημένης εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ έκανε λόγο και για υψηλό βαθμό αυτονομίας για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κόσσοβο. Ζήτησε την συγκρότηση ζωνών προστασίας σε σαράντα Ναούς, Μονές και άλλα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία. Στην αντιπροσωπεία της Σερβίας συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Σερβίας.

***

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1718

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance