Κύριο θέμα: Με αφορμή το νέο Εκκλησιαστικό έτος - Βήματα στὸν χρόνο

Παγκοσμιοποίηση, σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους, βιοηθική, οικουμενικός διάλογος, ψυχικές ασθένειες, Χριστιανοί κατ’ όνομα, μετάνοια προσωπική και συλλογική, σχέση μεταξύ της μοναχικής εμπειρίας και της καθολικότητας της Εκκλησίας, ψευδοθρησκευτικές αιρέσεις, διάλυση της οικογένειας, σύγχρονος Ορθόδοξος μοναχισμός, σύγχρονες δύσκολες περιστάσεις για τις κατά τόπους Εκκλησίες, είναι μερικά σημαντικά σύγχρονα θέματα που απασχολούν η πρέπει να απασχολούν τους Ποιμένες της Εκκλησίας.

Αυτά τα σοβαρά και πολύ ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά και γενικότερα ζητήματα περιλαμβάνονται στις ερωτήσεις που απηύθυναν στον Σεβασμιώτατο (σελ. 8-10) οι συνεργάτες του περιοδικού μιας νέας και συνάμα ιστορικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία σηκώνει συγχρόνως και το βάρος των ιδιαιτέρων περιστάσεων, εξαιτίας των εθνικών και πολιτικών σχεδιασμών που επιχειρούνται στον τόπο τους (ΠΓΔΜ). Μέρος των σκληρών αυτών περιστάσεων περιγράφονται και σε εγκύκλιο επιστολή της Εκκλησίας που δημοσιεύουμε επίσης στο παρόν τεύχος (σελ. 11).

*

Προβλήματα της εποχής, προβλήματα στην ευθύγραμμη πορεία του χρόνου προς το τέλος της ιστορίας, τα οποία πρέπει να επιλυθούν με υπευθυνότητα από τους Ποιμένες της Εκκλησίας, διότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και οι ψυχές που φεύγουν από τον κόσμο αυτόν δεν επιστρέφουν, αφού δεν υπάρχει ο φυσικός εκείνος αείστροφος τροχός, όπως τον φαντάσθηκαν μερικοί, που θα τις επαναφέρη πίσω έστω και με άλλη μορφή.

Οι Ποιμένες στον αγώνα τους να διαποιμάνουν τον σύγχρονο κόσμο, εμπνέονται από το εκκλησιαστικό έτος και τον λειτουργικό χρόνο. Διότι ανάμεσα στα πολλά δώρα της Εκκλησίας προς τον άνθρωπο, είναι και το εκκλησιαστικό έτος, κατά το οποίο εξαγιάζεται ο χρόνος με την επανάληψη των δεσποτικών εορτών και των εορτών των αγίων και μας δίνεται η δυνατότητα ενώ πορευόμαστε προς το μέλλον να διορθώνουμε, να σβήνουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και προσπαθούν να αποκτήσουν «δικαιώματα» πάνω μας. Με τον λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας μας αποφεύγουμε και την υδαρή ανευθυνότητα της κυκλικής θεώρησης του χρόνου και την απόγνωση της άτεγκτης γραμμικής θεώρησής του.

Το νέο εκκλησιαστικό έτος, η αρχή του οποίου σημαδεύεται, από τις εκκλησιαστικές εορτές της Ινδίκτου, του Γενεθλίου της Θεοτόκου, της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κ.α., από την Σύνοδο της Ιεραρχίας και τα κατά τόπους Ιερατικά Συνέδρια, από τους αγιασμούς στα Σχολεία και σε διάφορους φορείς και οργανισμούς, από την έναρξη των Κατηχητικών κ.α, μας γεμίζει ελπίδα και έμπνευση για να πορευθούμε τον ανάντη της ζωής δρόμο και να κερδίσουμε την αιωνιότητα.

Ευχόμαστε, με την Χάρη που μας προσφέρεται κατά το εκκλησιαστικό έτος μέσα στο οποίο συναντούμε τον Κύριο, την Μητέρα Του και όλους τους Αγίους Του, και με την καθοδήγηση των Ποιμένων της Εκκλησίας να αντιμετωπίζουμε και να λύνουμε, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την ιστορική πορεία της Εκκλησίας.–

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2035

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance