Έναρξη μαθημάτων στα Σχολεία της Ναυπάκτου - Στον Άγιο Βλάσιο - Στα Αμπέλια Αγίου Βλασίου

Έναρξη μαθημάτων στα Σχολεία της Ναυπάκτου

Με τον αγιασμό επί τη ενάρξει των μαθημάτων άρχισε η νέα σχολική χρονιά στα Σχολεία της Ναυπάκτου. Τον αγιασμό στα Λύκεια και Γυμνάσια της πόλεως και σε ορισμένα Δημοτικά τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχήθηκε τα δέοντα σε Εκπαιδευτικούς και Μαθητές.

Έναρξη μαθημάτων στα Σχολεία της ΝαυπάκτουΣτο 1ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την έννοια και τον δυναμικό χαρακτήρα της μόρφωσης, αναφέροντας τον λόγο του Αϊνστάϊν ότι "μόρφωση είναι αυτό που μένει στον άνθρωπο, όταν ξεχάση όσα έχει μάθει στο Σχολείο", καθώς και τον λόγο του παιδαγωγού Ι. Ντιούι, ότι "η μόρφωση πρέπει να διδάσκη τον μαθητή να σκέπτεται, όχι τι να σκέπτεται".

Στο 2ο Λύκειο και το 2ο Γυμνάσιο μίλησε για την έννοια της λέξης σοφός-σοφία, για την διαφορά μεταξύ σοφίας και επιστήμης, αφού κατά τον Καντ «επιστήμη είναι η οργανωμένη γνώση, και σοφία είναι η οργανωμένη ζωή», και έκανε λόγο για το τι σημασία έχει να οργανώνη ο άνθρωπος πραγματικά την ζωή του και να της δίνη νόημα.

Στο Τεχνικό (Επαγγελματικό) Λύκειο μίλησε για την αξία της μάθησης-μαθητείας, η οποία συνεχίζεται σε ολόκληρη την ζωή και προϋποθέτει κόπο και πόνο. Αναφέρθηκε δε σχετικά στον λόγο - ερώτημα ενός ήρωος του Ντοστογιέφσκι «τι είναι προτιμότερο: η μέτρια ευτυχία η ο υψηλός πόνος;», παρουσιάζοντας την μεγάλη αξία της προσπάθειας, του κόπου και του πόνου που αυτά συνεπάγονται, σε αντίθεση με την μέτρια ευτυχία που δίνουν οι στιγμιαίες απολαύσεις.

Στο 3ο Γυμνάσιο μίλησε για την αξία του Σχολείου ως παιδαγωγικού κέντρου, ως θεσμού κοινωνικοποίησης και ως γέφυρας μεταξύ της οικογένειας και της ευρύτερης κοινωνίας.

Σε κάθε Σχολείο είχε την ευκαιρία να συζητήση και με τους Εκπαιδευτικούς και να τους ευχηθή τα δέοντα.

Α.Κ.

 Στον Άγιο Βλάσιο

Στις 17 Αυγούστου κάθε έτους πανηγυρίζει η περιοχή του Αγίου Βλασίου, στην μνήμη της θαυματουργικής επεμβάσεως του αγίου Βλασίου, που εμφανίσθηκε στο χωριό και ξύπνησε τους κατοίκους του, γλιτώνοντάς τους από την αιφνιδιαστική επιδρομή των Τούρκων, που κυνηγημένοι τελικά πνίγηκαν στον Αχελώο.

Το θερινό αυτό πανηγύρι του Αγίου Βλασίου συγκεντρώνει πολλούς πιστούς, τους Ιερείς της περιοχής, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό του Αγίου Βλασίου π. Κωνσταντίνο Μάλαινο, Ιεροψάλτες από την περιοχή και το Αγρίνιο, με επικεφαλής τον παλαίμαχο πρωτοψάλτη κ. Λουκά Σκιαδά, τις Αρχές και τις Εξουσίες της περιοχής και πολλούς πιστούς από τα γειτονικά χωριά και το Αγρίνιο. Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και μίλησε πατρικά στους Χριστιανούς. Η ημέρα περιελάμβανε το καθιερωμένο κέρασμα στο φιλόξενο σπίτι του π. Κωνσταντίνου, από την Πρεσβυτέρα του κ. Βασιλική και την θυγατέρα του Αγνή, και γεύμα που φέτος παρέθεσε ο Δήμος, λόγω των εγκαινίων του νέου Δημαρχείου. Ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε την υπόσχεσή του, ότι στο πνευματικό Κέντρο που θα ανεγερθή προβλέπεται και χώρος διαμονής του Επισκόπου, που θα ευκολύνεται έτσι στις περιοδείες του, και γραφείο του Αρχιερατικού Επιτρόπου για την εξυπηρέτηση του λαού.

Φέτος ο Σεβασμιώτατος διανυκτέρευσε στις Κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Ενώσεως. Ξεναγήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων από τον υπεύθυνο της περιόδου, τον Ιεροκήρυκα π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη που κατάγεται από την Ναυπακτία, μίλησε στους κατασκηνωτές, δείπνησε μαζί τους, τους ευλόγησε, ενθυμούμενος τα νεανικά του χρόνια, όταν ήταν ο ίδιος κατασκηνωτής στην ίδια κατασκήνωση, επί αρχιερατείας Δαμασκηνού Κοτζιά.

Στα Αμπέλια Αγίου Βλασίου

Εν τω μεταξύ, η θερινή περίοδος για την περιοχή του Αγίου Βλασίου είχε αρχίσει με το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εόρτασε ο ομώνυμος Ναός-Παρεκκλήσιο, το οποίο ανήγειρε ο π. Φώτιος Σαράκης στα Αμπέλια. Μετά την Αρχιερατική θεία Λειτουργία, ακολούθησε κέρασμα, παραδοσιακοί χοροί και γεύμα που προσέφερε σ' όλους τους εκκλησιασθέντες ο π. Φώτιος.

*

Τα πανηγύρια αυτά στον Άγιο Βλάσιο κρατούν κάτι από τον παλαιό καιρό, όταν η εορτή της Εκκλησίας και γενικά η θεία Λειτουργία, ήταν αφορμή για την σύναξη επί τω αυτώ όλων των Χριστιανών, την συνάντηση, την συνομιλία και την σύσφιξη των σχέσεών τους, κάτω από την ευλογία και την σκέπη του εορταζομένου Αγίου.

Α.Κ.