Εἰδήσεις - ΙΑ Ιερατικό Συνέδριο και Συνέδριο Πρεσβυτερών

ΙΑ Ιερατικό Συνέδριο και Συνέδριο Πρεσβυτερών

Πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου το ΙΑ ?ερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυάκτου και Αγίου Βλασίου με κεντρικό θέμα «Η Ποιμαντική της Εκκλησίας στην σημερινή εποχή» και το Συνέδριο Πρεσβυτερών. Λεπτομέρειες από τα Συνέδρια και τις εισηγήσεις θα έχουμε στο επόμενο τεύχος.

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς

Στις 29 Αυγούστου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς. Φέτος παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη προσέλευση προσκυνητών –παρ' ο,τι ο δρόμος παραμένει στην ίδια κατάσταση– τόσο κατά την διάρκεια του Εσπερινού, όσο και κατά την κυριώνυμο ημέρα (Τρίτη). Η παρουσία της νέας, μικρής ακόμη, Αδελφότητος γίνεται αισθητή, με την φροντίδα του Ιερού Ναού, με την καθαριότητα του χώρου, με την ψαλμωδία στην οποία βοηθούνε κατά τις πανηγυρικές ακολουθίες και μοναχές από άλλα Μονές, με την ελκυστική μικρή έκθεση όπου κυριαρχούν εργόχειρα της Μονής, με το περιποιημένο μοναστηριακό κέρασμα κλπ. Ο συνδυασμός της παραδόσεως, που αποπνέει το παλαιό ιστορικό μοναστήρι με τις παληές λιβανισμένες αγιογραφίες του, και της ελπίδας που φέρνει η νέα αδελφότητα που θέλει να ακολουθή την μοναστική παράδοση, αναπαύει τον προσκυνητή και τον κινεί σε ευχαριστία, ικεσία και δοξολογία προς τον Θεό.

Διήμερο Γυναικών

Πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως το καθιερωμένο πλέον Διήμερο Γυναικών, το οποίο διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου. Το βράδυ της Παρασκευής τελέσθηκε Εσπερινός και ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Ένα ευλογημένο ανδρόγυνο, Ακύλας και Πρίσκιλλα» και ακολούθησε συζήτηση. Η ημέρα τελείωσε με παράθεση δείπνου και την ακολουθία του Αποδείπνου. Την επομένη τελέσθηκε θεία Λειτουργία, και μετά το πρωϊνό ακολούθησε ανάγνωσμα και ερμηνεία από τον π. Θωμά Βαμβίνη στον Απόστολο του Σαββάτου μετά την Ύψωση, συζήτηση και ελεύθερο πρόγραμμα. Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα, το οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος. Περισσότερα για την Διημερίδα θα γράψουμε σε επόμενο τεύχος

Στην Ορεινή Ναυπακτία

Στην Ορεινή ΝαυπακτίαΕπισκέψεις στα χωριά της Ναυπακτίας πραγματοποίησε και φέτος ο Σεβασμιώτατος, με κέντρο πάντοτε το πανηγύρι της Ιεράς Μονής της Αμπελακιώτισσας. Η Άνω Χώρα, η Ελατού, ο Πλάτανος, η Περίστα, τα Κρυονέρια, η Σίμου είναι μερικά από τα ορεινά χωριά αυτά. Η φωτογραφία, με τον Αρχιερατικό Επίτροπο - στήριγμα της περιοχής π. Νικόλαο Μασγάλα και με χωρικούς, είναι από το Νεοχώρι, μετά την τέλεση του Εσπερινού, λίγο πριν την αναχώρηση για την Αράχωβα, όπου ο Σεβασμιώτατος φιλοξενήθηκε από τον ιατρό κ. Δημήτριο Σμάνη, στο ιστορικό αρχοντικό, το Σισμαναίϊκο, και την άλλη ημέρα τέλεσε την κυριακάτικη θεία Λειτουργία. Τον Μητροπολίτη προσφώνησε εκ καρδίας και στο Νεοχώρι και στην Αράχωβα ο Δήμαρχος Πλατάνου Λεωνίδας Κωλέττας. Μεταξύ των άλλων είπε χαρακτηριστικά: «Όλες αυτές τις ημέρες περιμένουν το Αυγουστιάτικο φεγγάρι και εμείς εδώ στο χωριό περιμένουμε το δικό μας αυγουστιάτικο φεγγάρι, τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, που με κόπο και αγάπη μας επισκέπτεται». Την προσφώνηση, εκ μέρους των Αραχωβιτών, του Δικηγόρου Γεωργίου Γαλανόπουλου την δημοσιεύουμε στην σελίδα 14 του παρόντος.–

 
Η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Συγκροτήθηκε η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου (2006-2007), υπό την προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Τα νέα μέλη της, κατά σειρά πρεσβειών Αρχιερωσύνης, είναι οι Σεβ. Μητροπολίτες: Λαγκαδά Σπυρίδων, Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίος, Παροναξίας Αμβρόσιος, Περιστερίου Χρυσόστομος, Κεφαλληνίας Σπυρίδων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.

Κατά την πρώτη συνεδρία, μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, διορίσθηκαν οι Συνοδικοί Σύνδεσμοι - Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Τ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε., Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Συνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες:

 • - Επί της Αρχιγραμματείας, ο Μεγάρων κ. Βαρθολομαίος.
 • - Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ο Κιλκισίου κ. Απόστολος.
 • - Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, ο Δράμας κ. Παύλος.
 • - Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ο Καρυστίας κ. Σεραφείμ.
 • - Επί του Μοναχικού Βίου, ο Παροναξίας κ. Αμβρόσιος.
 • - Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο Σιατίστης κ. Παύλος.
 • - Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.
 • - Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου, ο Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας.
 • - Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, ο Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.
 • - Επί των Αιρέσεων, ο Λαγκαδά κ. Σπυρίδων.
 • - Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας, ο Περιστερίου κ. Χρυσόστομος.
 • - Επί των Οικονομικών, ο Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων.

Εκπρόσωπος Τύπου ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

***

Την απόφασή του ότι στο εξής το Τριπρόσωπο για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα καταρτίζεται από Ιεράρχες και όχι με την παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγο μετά την λήξη των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που εξέλεξε νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης τον κ. Ειρηναίο. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη και το σχετικό αίτημα έχει τεθή επανειλημμένως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χωρίς να έχη λυθή το θέμα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Κρήτης με την Πολιτεία έχει ξεκινήσει από το 2000 χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα μέχρι την στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, οπότε καταρτίστηκε Επιτροπή αναθεώρησης, στην οποία μετέχει ο ίδιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης, δύο Ιεράρχες του Πατριαρχείου και τέσσερις εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας ενώ πρόκειται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Κληρικών της Κρήτης. Όμως η Επιτροπή καθυστερεί να συνεδριάση και για το λόγο αυτό το Πατριαρχείο μετά την παρέλευση τόσου χρόνου αποφάσισε να λάβη αυτή την απόφαση η οποία θα ισχύση σε ενδεχόμενη νέα εκλογή Αρχιεπισκόπου (rnn.gr).

***

Με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν Astana η 2η Διάσκεψη των επικεφαλής των Θρησκειών του κόσμου με κύριο σκοπό την εξάλειψη των φανατισμών και την εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αγάπης και συνεργασίας των πιστών των διαφόρων θρησκειών. Μετά το τέλος της διάσκεψης ο Πατριάρχης παρέστη στη δεξίωση του πρέσβη της Ελλάδος στο Αλμάτι όπου είχε την ευκαιρία να επικοινωνήση με την εκεί Ελληνορθόδοξη Παροικία.

***

Συγκροτήθηκε η νέα Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το εξάμηνο 1 Σεπτεμβρίου 2006 έως 28 Φεβρουαρίου 2007, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου, από τους Σεβ. Μητροπολίτες: Γέροντος Εφέσου κ. Χρυσοστόμου, Γέροντος Ηρακλείας κ. Φωτίου, Ελβετίας κ. Ιερεμίου, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανού, Σύμης κ. Χρυσοστόμου, Βοστώνης κ. Μεθοδίου, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Περγάμου κ. Ιωάννου, Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Σεβαστείας κ. Δημητρίου και Κορέας κ. Σωτηρίου

***

Σκληρές αρνητικές αντιδράσεις από τον μουσουλμανικό κόσμο στις δηλώσεις του Πάπα, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Βαυαρία, εξέφρασε την άποψή του για το Ισλάμ σε σχέση με την βία και τον ιερό πόλεμο-Τζιχάντ. Ο Πάπας έκανε αναφορά σε μία επικριτική θέση του Βυζαντινού αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β του Παλαιολόγου για τον Μωάμεθ, δηλαδή, όπως μετέδωσε το CNN Turk, ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο Αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε ρωτήσει: «Ποιά καινοτομία πρεσβεύει ο Μωάμεθ πέραν από την εντολή να διαδώση την πίστη που υπόσχεται με το σπαθί του;». Επίσης δήλωσε ότι η βούληση του Θεού των μουσουλμάνων «δεν συνδέεται με καμμία από τις δικές μας κατηγορίες ούτε καν με αυτή της λογικής», αντίθετα από τον Χριστιανισμό, ο οποίος έχει τραφή από την ελληνική φιλοσοφία. Αυτά εν όψει της επισκέψεως του Πάπα στην Πόλη, την πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

***

Την ποινή της αποβολής από το σχολείο αντιμετωπίζει 17χρονη μαθήτρια στην Αυστραλία εξαιτίας ενός σταυρού που φοράει στο λαιμό της. Ο κανονισμός του σχολείου απαγορεύει στους μαθητές να φέρουν διακριτικά της θρησκείας τους και σε αυτόν αντιδρούν εκπρόσωποι χριστιανικών δογμάτων. Ζητούν την άμμεση ακύρωσή του γιατί επηρεάζει αρνητικά την θρησκευτικότητα των παιδιών.

***

Ο Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Οξυλίθου Ευβοίας διένειμε δωρεάν την Καινή Διαθήκη, μεταφρασμένη στα αλβανικά, στους οικονομικούς μετανάστες του χωριού. Παράλληλα το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού παρουσιάζει και σημαντικό κοινωνικό έργο με προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης σε απόρους ενώ μέριμνα υπάρχει και για τους φαντάρους του χωριού στους οποίους παρέχεται μηνιαία οικονομική βοήθεια (rnn.gr).

***

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόσφερε σχολικά είδη και αθλητικά υποδήματα στους μαθητές οικονομικά ασθενών οικογενειών ενόψη της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

***

Το καθεστώς του Κοσόβου κυριάρχησε στις συζητήσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος στην συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Σερβίας, κατά την οποία ο Σέρβος Πρόεδρος τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την θέση αρχής της Ελλάδος έναντι της Σερβίας την οποία χαρακτήρισε τον πιο σημαντικό εκπρόσωπο της ΝΑ Ευρώπης στην Ε.Ε.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Προβολές: 2319

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance