Skip to main content

Βιβλιοπαρουσίαση: Αντώνιου-Αιμίλιου Ταχιάου «Ἄγνωστοι Ἀθωνῖτες Νεομάρτυρες»

Από τις εκδόσεις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης Αντώνιου-Αιμίλιου Ταχιάου.

Επιγράφεται «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΘΩΝΙΤΕΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ» και περιλαμβάνει τους βίους και τα μαρτύρια τεσσάρων νεομαρτύρων του 16ου και του 17ου αιώνα. Αυτοί είναι ο Ουκρανός Αντώνιος ο Καρεώτης, ο Αββακούμ ο Σκητιώτης, κάποιος που επηρεάσθηκε και μαρτύρησε εξαιτίας του Αββακούμ και το όνομα του παραμένει άγνωστο και ο Έλληνας Αθανάσιος ο Ιβηρίτης. Οι τρεις πρώτοι μαρτύρησαν στην Θεσσαλονίκη και ο τέταρτος κάπου κοντά σε αυτήν, η μητέρα του μάλιστα κατέληξε μοναχή σε κάποιο μοναστήρι της πόλης του Μεγαλομάρτυρα αγίου Δημητρίου φέροντας μαζί της και την κάρα του υιού της.

Οι αιτίες των μαρτυρίων και των τεσσάρων είναι βέβαια πολύ διδακτικές αλλά και συγκινητικές. Ο νεομάρτυς Αντώνιος ο Καρεώτης διέπραξε φόνο στην πατρίδα του, μετενόησε, έγινε μοναχός και ήρθε σε τόπο που εξουσίαζαν άπιστοι για να μαρτυρήση.

Ο νεομάρτυς Αββακούμ πήρε την απόφαση να μαρτυρήση για τον Χριστό, γιατί διεπίστωσε ότι «καθημερινά οι Αγαρηνοί προκαλούν τους Χριστιανούς και τους καταπιέζουν». Μεταξύ αυτών που είδαν το μαρτύριο και τα θαύματα των λειψάνων του νεομάρτυρα Αββακούμ ήταν και «ένας κάτοικος της Θεσσαλονίκης, από εκείνους τους προύχοντες, οι οποίοι προφανώς για λόγους οικονομικού συμφέροντος είχαν προσχωρήσει στον μουσουλμανισμό» Αυτός λοιπόν ήρθε σε συναίσθηση, μετενόησε και τελικά μαρτύρησε. Είναι ο τρίτος νεομάρτυς του βιβλίου, του οποίου το όνομα δεν διασώθηκε.

Ο νεομάρτυς Αθανάσιος ο Ιβηρίτης μαρτύρησε στην προσπάθεια του να επαναφέρη τους γονείς του στην Ορθοδοξία. Ο πατέρας του, «πλούσιος και σκληρός τσαούσης», προκάλεσε τελικά το μαρτύριο του παιδιού του. Η μητέρα του όμως έγινε μοναχή όπως αναφέραμε.

Ο συγγραφέας του βιβλίου μεταφέρει με πολύ ωραίο, αλλά και επιστημονικό τρόπο την εποχή του 16ου και 17ου αιώνα που είναι πολύ κρίσιμη για το Γένος μας και δείχνει που στηρίχτηκε αυτό για την επιβίωσή του. Κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης είναι αγιασμένη με αίμα μαρτύρων της πίστης του Χριστού.

Χ.Α.Μ.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  • Προβολές: 2570