Γράφτηκε στις .

Απόψεις

Με αφορμή την συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου στο σερβικό περιοδικό Sobornost και συγκεκριμένα τον λόγο του Σεβασμιωτάτου ότι «σέ μερικά σημεία, η παγκοσμιοποίηση στην οικονομία έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά, βέβαια, έχει και αρνητικά αποτελέσματα, γιατί αυξάνει την φτώχεια και τα οικονομικά προβλήματα», ο συμπολίτης μας κ. Γρηγόριος Βαρελάς, πολυμαθής και ερευνητής, μας απέστειλε επιστολή στην οποία τονίζει περισσότερο τα θετικά αποτέλεσματα της παγκοσμιοποίησης για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Κυρίως βλέπει τα θετικά αποτελέσματα στην δημοκρατία, την παγκόσμια ειρήνη, την διακίνηση ιδεών, κεφαλαίων, προϊόντων, υπηρεσιών κλπ. στο βιοτικό επίπεδο κλπ. Τον ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον του και την διατύπωση των επιχειρημάτων του.

Από τον Δρ. Δημήτριο Κ. Γερούκαλη λάβαμε ένα ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο «Η δομή της βασικής ψυχικής συγκρούσεως ως αδαμικό πλέγμα». Στο κείμενό του αυτό ο κ. Γερούκαλης αναφέρεται με εξειδικευμένη ορολογία στις έννοιες κτίση, άκτιστος Θεός, τρεπτότητα, σύγκρουση, πτώση, Αδαμικό πλέγμα. Λόγω έλλειψης χώρου δημοσιεύουμε την περίληψη της μελέτης, συγχαίροντας τον συγγραφέα για το ενδιαφέρον και τον κόπο του:

«Η κτιστή φύση του ανθρώπου, σε αντίθεση με εκείνη του Θεού, έχει συνυφασμένη στην ύπαρξή της την τρεπτότητα ως συνιστώσα της. Καμμιά φυσική “εντελέχεια” δεν αίρει την κτιστότητά του. Για να αποδεσμευθή η κτιστή ύπαρξη του ανθρώπου από τις ολέθριες συνέπειες της αυτονομήσεως (πτώση), χρειάζεται να ριζώση ελεύθερα σε μία οντολογική πραγματικότητα πέρα και έξω από αυτήν. Επομένως, η μοναδική δυνατότητα του πεπτωκότος ανθρώπου είναι η οντολογική του αναφορά και μέθεξη στην ζωή του ακτίστου Θεού».