Skip to main content

Μνημόσυνο Ευεργετών – Δωρητών και Απολογισμός Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων 2006

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων και το μνημόσυνο των Ευεργετών – Δωρητών της πόλεως και επαρχίας Ναυπάκτου.

Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου Ναυπάκτου, το οποίο πανηγύριζε την ημέρα αυτή, τελέσθηκε η αρχιερατική θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των Ευεργετών-Δωρητών. Μνημονεύθηκαν οι Ευεργέτες οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νοβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Λεωνίδας Κολοκύθας, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα, Δημήτριος Γαλάνης, Λαμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης και ο Γιάννης Βαρδακουλάς.

Μετά την θεία Λειτουργία, προσφέρθηκε δεξίωση στην μικρή αίθουσα του παρεκκλησίου.

Μνημόσυνο Ευεργετών – Δωρητών και Απολογισμός Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων 2006Εν συνεχεία στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε ο δημόσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων για το έτος 2006.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων, μετά από μια μικρή εισαγωγή σχετικά με την σημασία της Κυριακής των Ευεργετών την οποία καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια έκανε τον απολογισμό ως εξής:

1. Κατ' αρχάς ανακοίνωσε τα νέα δεδομένα σχετικά με τα Ιδρύματα, δηλαδή:

α) Ανέγνωσε την διαθήκη του αειμνήστου Γιάννη Βαρδακουλά, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Σεβασμ. Προέδρου για τα Ιδρύματα, με την οποία προστίθεται ένα επί πλέον ίδρυμα στην πόλη μας. Συγκεκριμένα, με την διαθήκη του ο Γιάννης Βαρδακουλάς αφήνει στο 1ο Λύκειο Ναυπάκτου ένα Γραφείο και ένα διαμέρισμα, από τα έσοδα των οποίων θα χορηγήται βοήθημα σε «ορφανούς και αδυνάμους οικονομικά μαθητές και μαθήτριες» του Λυκείου και θα βραβεύονται οι μαθητές του που θα επιτυγχάνουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα κριτήρια για το βοήθημα και το βραβείο θα είναι μόνον ο βαθμός του απολυτηρίου και η οικονομική κατάσταση των μαθητών. Ως διαχειριστική Επιτροπή ορίζει τους εκάστοτε διευθυντές και υποδιευθυντές του 1ου Λυκείου, τον κ. Απόστολο Ζορμπά ως πρόσωπο, τον ανηψιό του κ. Γεώργιο Γραββένη, τον κ. Θωμά Παναγιωτόπουλο και πρόεδρο τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, ως πρόσωπο, «εφ' όσον χρόνο ευρίσκεται στον θρόνο», και μετά τα υπόλοιπα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής θα εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Η διαθήκη έχει δημοσιευθή, εστάλη στο Υπουργείο για να εγκριθή, το Υπουργείο θα ζητήση από τα μέλη την αποδοχή τους και το ίδρυμα θα είναι έτοιμο να λειτουργήση.

β) Ανακοίνωσε την χορήγηση από φέτος μαθητικών υποτροφιών και από το Ίδρυμα Παπαχαραλάμπους σε μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου. Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης, απαντώντας σε σχετικές ενστάσεις, αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχε κάνει, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ανάληψης των καθηκόντων του ως προέδρου, για να περιληφθούν στους δικαιούχους και μαθητές και μαθήτριες αμφοτέρων των Λυκείων, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το μόνο αρμόδιο συνταγματικά να ερμηνεύση την βουλή του διαθέτου, απέρριψε τις αιτήσεις του. Επί τη βάσει αυτή καταρτίσθηκε και ο Οργανισμός του Ιδρύματος που εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα.

γ) Ανακοίνωσε την επίσκεψή του μετά του νομικού Συμβούλου κ. Ζ. Ταρκαζίκη, στα κτίρια και διαμερίσματα των Ιδρυμάτων στην Αθήνα προκειμένου να έχη προσωπική εικόνα αυτών και να γίνεται καλύτερη αξιοποίησή τους.

δ) Αναφέρθηκε στην επικοινωνία που έχουν με την Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στην άριστη συνεργασία τους.

2. Ενημέρωσε τους παρόντες για την πορεία του κάθε Ιδρύματος η Κληροδοτήματος χωριστά.

3. Ανακοίνωσε τον απολογισμό των Ιδρυμάτων ξεχωριστά για το 2006.

4. Τέλος ανακοίνωσε τους δικαιούχους των φετινών υποτροφιών, βραβείων και βοηθημάτων. Πίνακας των δικαιούχων παρατίθεται στο τέλος του παρόντος.

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Ράπτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα, ο οποίος έκανε τον απολογισμό και ανακοίνωσε τις υποτροφίες του Ιδρύματος.

Ο τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης τόνισε την σημασία της εκδήλωσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πόλεως προς τους Ευεργέτες, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων για την συνεργασία τους, και αναφέρθηκε σε υποχρεώσεις του Δήμου έναντι των Ιδρυμάτων.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθανάσιος Παπαθανάσης είπε ότι η ημέρα των Ευεργετών είναι ημέρα μνήμης και ευχαριστίας προς τους Ευεργέτες, αλλά και σε όσους εργάζονται –τον Σεβ. Πρόεδρο και τα μέλη των Δ.Σ.– για την πραγματοποίηση των σκοπών των Ιδρυμάτων, και ημέρα καλέσματος προς νέους ευεργέτες και δωρητές.

Ο κ. Απόστολος Ζορμπάς αναφέρθηκε στην ανάγκη συντήρησης των περιουσιών των Ιδρυμάτων, πράγμα που απαιτεί κόπο και χρήματα, μίλησε για την αποτελεσματικότητα και φερεγγυότητα με την οποία γίνεται η διαχείρισή τους και ο απολογισμός τους και τόνισε την υποχρέωση των υποτρόφων για καλύτερες επιδόσεις.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας ευχαρίστησε τα μέλη των Δ.Σ. των Ιδρυμάτων που εργάζονται υπεύθυνα και αποτελεσματικά ανιδιοτελώς για την πραγματοποίηση του σκοπού των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα μέλη των Δ.Σ. ευχαρίστησε και τους υπολοίπους που βοηθούν στην λειτουργία τους, όπως τον νομικό Σύμβουλο κ. Ζ. Ταρκαζίκη, τον Αιδεσιμ. π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη, τον Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Λαουρδέκη, την Γραμματέα του Παπαχαραλαμπείου κ. Ιωάννα Τσέλιου, τον κ. Γεράσιμο Κουταβά κ.α. και τόνισε την επιθυμία του και την επιθυμία όλων των μελών να μην παρεκκλίνουν του σκοπού των ευεργετών και να αποδίδουν δικαιοσύνη κατά την επιλογή των υποτρόφων. Επίσης αναφέρθηκε και στις προσπάθειές του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 1995, για την λειτουργία των Ιδρυμάτων που είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα Ιδρύματα και να δώσουν τους καρπούς που δρέπουν σήμερα τα παιδιά της πόλεως και οι οικογένειές τους.

Τέλος, δόθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους δικαιούχους, που φέτος ανέρχονται στο συνολικό ποσόν των 47.842,36 ευρώ (16.302.300 δρχ. περ.).

Να σημειωθή ότι μετά τον Απολογισμό δόθηκαν άλλες τρεις υποτροφίες από το Κληροδότημα Δημ. Πλούμη (συνολ. 4.500 ευρώ) και έγινε αίτηση να εγκριθή και η δεύτερη υποτροφία για το Ίδρυμα Ανδρέα Τσάρα (2.200 ευρώ). Έτσι το τελικό συνολικό ποσό των υποτροφιών για φέτος θα ανέλθη στα 54.542,36 ευρώ (18.585.310 δρχ. περ.)

Α.Κ.

  • Προβολές: 2578